Edinilen bilgilere göre, Mevsimlik Tarım İşçileri Patates Toplama Bitince Havaya Kovaları Atarak Kutladılar...
Nevşehir'de Patetes hasadında son gün; "kova atma töreni, mutlu son..." Helal Kazanç, El Emeği, Göz Nuru, Alın Teri...
Onlar İşte Nasırlı Elleriyle Toprağa Hayat Verenler... Rabbim Yardımcıları Olsun Hepsinin...
Mevsimlik Tarım İşçileri “Bir Umuttur Yaşamak” Diyor.
Çalışmak için Şanlıurfa başta olmak üzere çeşitli Doğu ve Güneydoğu illerinden Nevşehir'e gelen mevsimlik tarım işçileri kaldıkları çadırlarda zor yaşam şartları ile mücadele ediyor. Bir lokma ekmek için gün doğumu ile gün batımını tarlalarda geçiren işçiler, akşamları ise elektriği ve suyu olmayan çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Mevsimlik tarım işçileri ve çiftçimizde Helal rızık için ,el emeği göz nuru, alın teri. Avuçları belki nasırlı ama hepsi mutlu...
TARIM İŞÇİLERİ PATATES TOPLAMA BİTİNCE HAVAYA KOVALARI ATARAK KUTLADILAR...
Çadırlarda yaşam mücadelesi veren mevsimlik işçilerin yaşadığı zorluk Ekim - Kasım ayına kadar devam ediyor. Sonrasında ise mutlu son... Tarladaki tüm patatesler toplanmış , işleri btmiş nede olsa. Artık yavaş yavaş memleketlerine dönmek için hazırlık başlıyor. İşte bir küçük mutluluk onlar için dünyalara bedel. Şükür Mü? Evet biz de isyan ediyoruz halimize oysa ne kadar şükretsek az.
Bir önemli hatırlatma: Cumhuriyet tarihinin çiftçisine en büyük destek sağlandığı bir dönemde tarımda yaşanılan olumsuz tablo kafalarda soru işareti bırakıyor. O kadar desteğe rağmen Etini, Samanını yurt dışından alan ülkemizde, tarım politikasını yeniden gözden geçirmekte fayda var. Bu nedenle Çiftçimizin üretimini sürdürebilmesi için tarlasında kalmasını sağlamamız gerekiyor. Çiftimiz, üretimini sürdüremez ve tarımdan koparsa, Türkiye’nin gıda güvencesi de tehlikeye girer.
Çok çalışan çiftçilerin neden az kazandığı, bunun nasıl bir çalışmayla arttırılabileceği, aracıların değil, asıl kazananların üreticiler olması gerektiği, bunun da duyarlı üreticilerin bir araya gelerek kooperatif kurması gerekliliği de ortaya çıkıyor.
Eğitim de tarımda verimliliği artıran en başta gelen unsurlardan birisi oluyor. İçtiğimiz her çorbada, yediğimiz her ekmekte, kızartılan patateste, eğlencelik cipsde, giydiğimiz her kıyafette çiftçinin ve tarım işçilerinin hakkı ve alın teri bulunurken, insanın gıda ihtiyacını bütün zorluklara rağmen karşılayan, toprağını işleyen, hayvanına bakan, besleyen insanlarımızı asla unutmamalıyız.
İşte Nasırlı Elleriyle Toprağa Hayat Verenlerin O Görülmeye Değer Mutluluğu...
“Arkadaşlar, dünyada zaferlerin iki vasıtası vardır. Biri kılıç, diğeri sapan. Hakiki zafer kılıçla değil, sapanla yapılandır. Milletleri vatanlarında yerleştirmenin, millete istikrar vermenin aracı sapandır. Sapan, kılıç gibi değildir. O kullanıldıkça kuvvetlenir. Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sapanı topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık” Mustafa Kemal ATATÜRK