Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Sofular köyünde çiftçilerimize, bağ alanlarında üzüm meyvelerine verim kaybına neden olan Salkım Güvesi zararlısına karşı feromon tuzak dağıtımı yapıldı.

“GÜVELERİ ŞAŞIRTIN SALKIMLARI ARTTIRIN”

“Türkiye Yüzyılının üretimin ve üreticinin yüzyılı olduğunu anımsatarak, üzüm meyvesinin, Nevşehir Kapadokya’da üretimi yapılan önde gelen ürünler arasında ve çiftçilere önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, açıklamasında;

“Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın İyi Tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla “Güveleri Şaşırtın Salkımları Arttırın” projesi kapsamında Nevşehir Ürgüp ilçesi Sofular köyünde çiftçilerimize, bağ alanlarında üzüm meyvelerine verim kaybına neden olan Salkım Güvesi (Lobesia Botrana) zararlısına karşı feromon tuzak dağıtımı gerçekleştirildiğini söyledi.

Salkım güvesi; Yılda 3 döl vererek bağlarda ciddi verim kayıplarına sebep olan bir zararlıdır. 1. döl larvaları tomurcuk ve çiçek döneminde, 2. döl larvaları koruk döneminde 3. döl larvalar ise üzümlerin olgunlaştığı dönemde zarar vermektedir. Zarara uğrayan tomurcuk ve çiçeklerin dökülmesine, önemli derecede verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır.

SALKIM GÜVESİ MÜCADELESİNDE YENİ NESİL FEROMON!

Biyoteknik Mücadele yöntemleri ile çiftleşmeyi engelleme tekniği, dişi böceklerin çiftleşme çağrısı olarak salgıladığı feromonun yapay olarak üretilip yayıcılarla belirli bir alana dağıtılması sonucu yoğun bir koku bulutu oluşturulması ve böylelikle erkeklerin dişilere çiftleşme amacıyla ulaşmasının engellenmesi hedeflenmektedir. Salkım güvesi mücadelesinde İyi Tarım’ın yaygınlaştırılması, çiftçilerimize kimyasal ilaç kullanımını azalttırmak olduğu bildirildi. Daha sonra Biyoteknik mücadele çiftçilerimize bağ alanlarında uygulamalı olarak anlatıldı.