İki gün süren ve 82 tebliğin sunulduğu sempozyumda NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Nevşehir’de üniversitenin öğretim elemanları tarafından yapılan araştırmalarda vefat etmiş ve eserleri bulunan 25 alimin olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörlüğü ve İlahiyat Fakültesi tarafından Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Nevşehir İl Müftülüğü, Nevşehir İli Hayırlı Hizmetler Kültür ve Dayanışma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti iş birliğiyle düzenlenen  ‘Nevşehirli Âlimler Sempozyumu’ sona erdi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde 26-27 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenen sempozyuma, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, araştırmacılar, davetliler, NEVÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Birinci gün açılış konuşmaları ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ferruh Özpilavcı’nın “Şehirlerin İlim Tarihinde Yazmaların Rolü” konulu konferansıyla başlayan sempozyum, 4 salonda eşzamanlı olarak 16 oturumda gerçekleştirildi.

İki gün süren ve 82 tebliğin sunulduğu sempozyumun değerlendirme ve kapanışında konuşan NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, tarihte değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış, aynı zamanda pek çok ilim adamını yetiştiren kadim bir Anadolu şehri olan Nevşehir’de üniversitenin öğretim elemanları tarafından yapılan araştırmalarda vefat etmiş ve eserleri bulunan 25 aliminin olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Durmuş, “Nevşehir İlahiyat Fakültesi olarak yapmış olduğumuz araştırmalarda gerek burada yaşamış, yada bir şekilde buraya yolu düşmüş ve ilim halkaları kurmuş, gerekse çeşitli müesseseler inşa etmiş 25 alimi tespit ettik. Bu alimlerimizin de edebiyat, İslam felsefesi, felsefe, din, filoloji, hadis, ahlak, siyaset, itikat, mantık, tefsir, tıp ve hukuk alanlarında yoğunlaştıklarını belirledik. Bu anlamda şunu özellikle ve gururla belirtmek isterim ki bu düzenlemiş olduğumuz ve iki gün süren sempozyumumuz, Nevşehir tarihinde geniş ve kapsamlı araştırma yapılan ilk sempozyum olma özelliğini de taşımaktadır” dedi.

Durmuş devamında “İlahiyat Fakültelerinin aslında en büyük misyonlarından birisi de geçmişe dayanarak, geçmişteki alimlerin izini takip ederek ve günümüzü okuyarak insanları ve alimleri buluşturmaktır. Artık biz Müslüman Türkler olarak tekrar özümüze dönmeli ve 16. yüzyılda batıya bıraktığımız ilmi, irfanı, tebliği ve teknolojiyi yeniden insanlarla tanıştırmalı ve buluşturmalıyız. İşte bizlerde düzenlemiş olduğumuz bu sempozyum ile buna bir nebze de  olsa katkıda bulunmaya çalıştık. Çünkü İslam düşüncesi fikirler tartışıldığı zaman gelişti. O halde biz artık kendimiz olmalıyız, özümüze ve geleneğimize dönmeliyiz” diye konuştu.

Durmuş konuşmasının sonunda ayrıca sempozyumun gerçekleştirilmesi için her türlü desteği veren Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve yönetimine, Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Nevşehir İl Müftülüğü, Nevşehir İli Hayırlı Hizmetler Kültür ve Dayanışma Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ile birlikte sempozyuma araştırmalarıyla katılan bilim insanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür etti.