Gazze’ye ulaşmak için gemiyle yola çıkacak Özgürlük yolcuları, İsrail ve ABD’nin koyduğu uluslararası engeli aşacak.

Özgürlük Filosunda aktivistleri taşıyacak geminin yola çıkışı uluslar arası engellemeler nedeniyle kısa süre ertelendi.

İHH öncülüğünde çeşitli ülkelerin sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan “Özgürlük Filosu Koalisyonu”Gazze Limanına ulaşmak için hareket planladı.

Gine Bissau bandıralı yolcu gemisi, Gine Bissau’nun İsrail ve bazı ülkelerin baskısı nedeniyle bayrakları iptal kararı dolayısıyla hareketi ertelenmek durumunda kaldı. 

Altivistleri taşıyacak gemi yeni bandıra bayraklarının tescili ile ruhsatlandırılmasının ardından “Rotamız Gazze, Yükümüz İyilik” sloganıyla yola çıkacak.

İHH Nevşehir Başkanı Baki Öncel, İsrail’in çeşitli ülkelerden katılan aktivistlerin hareketini engellemek adına tüm imkanlarını kullandığını ancak amacına ulaşamayacağını belirtti.

Geminin hazırlanma süreçlerinde farklı uluslar arası krizlerin çıkarıldığını ancak bertaraf edildiğini anlatan Öncel, şöyle konuştu:

“Gemimizin İstanbuldan hareket etmesi için yurtdışından bir ülkenin bayrağının açılması gerekiyor. Prosedür gereği bu denizcilik ilkesi gereği olmazsa olmaz bir uygulama. Bununla alakalı ülkelerin bayrak şirketleri mevcut.Bizde Vakıf olarak Gine-Bissau adında bir ülke ile anlaşarak bu sorunu gidermiş idik. Malesef bugün Gine-Bissau ülkesi bayrağı geri çekti.Hatta bu bayrağı geri çekmesinden dolayı İsrail Cumhurbaşkanı Gine-Bissau ülkesine methiyeler dizerek teşekkür etti. Ortaya çıkarılan uluslararası krizleri çözmek için çok yoğun bir şekilde gece gündüz çalışıyoruz. Geminin kalkması bu kapsamda bu sorunun aşılma süreci nedeniyle tehir edilmiş olsa da problemleri çözüp en kısa zamanda yurt içi ve yurt dışından katılımcı aktivistlerle yola çıkacak.”

Yola çıkacak gemiye Nevşehir’den, Baki Öncel, Salim Kesekci ve Behçet Alkan’ın katılımı planlanmıştı.