2023 YILINI BİTİRİRKEN ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMASI

2023 YILINI BİTİRİRKEN ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMASI

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

2023 Yılını acı tatlı günler ile birlikte geride bırakıyoruz.Depremler ,felaketler ve yoğun bir enflasyon altında halkımıza acılar yaşatan bir yıl oldu 2023 yılı. Umarım 2024 yılı herkese sağlık mutluluk, refah ve huzur getirir.

2023 yılını uğurlarken vergi mükellefleri ve mali müşavirler ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldılar.Hazine ve Maliye Bakanlığı 31.12.2023 bilançolarına enflasyon düzeltmesi yapılmasını zorunlu kılacak bir tebliğ taslağı yayınladı.

Bakanlık parasal olmayan değerlerin enflasyon uygulamasına tabii tutulmasını istiyor. Bu durum 2023 yılı vergi gelirlerini etkilemeyecek ama 2024 yılı Mart ayından itibaren geçici vergi uygulaması ile birlikte kalıcı hale gelecek ve doğrudan bir varlık vergisi şekline dönüşerek vergi mükelleflerinin canını sıkmaya devam edecek. Mali müşavirler açısından da çok ciddi bir yük getirecek.

TÜMOD(Tüm Öğretim Elemanları Derneği) ve Ankara Demokrat Mali Müşavirler Platformu(grubu) bu kapsamda 30 Aralık Cumartesi günü Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde dört saat süren bir panel /seminer düzenlemiştir.

Açılış konuşmasını TÜMOD adına  Genel Başkan(Kozaklı doğumlu) Prof. Dr. Recep Akdur ve DMMM adına Ankara Odasının önceki Başkanı Naci Alkan yapmıştır. Yazar eğitimci Zehra Neşe Demirer ve benim konuşmacı olduğum ilk oturumda Mali Müşavirlik Mesleğinin Osmanlı’dan günümüze gelişimi Türk/Moğol Devleti olan İlhanlılarda muhasebenin gelişimi, Muhasebe Meslek yasasının dokuz kez engellenişi ve TÜRMOB’un kuruluşu anlatılmıştır.

Yazar SMMM Yavuz Çalışkan ve YMM Murat Tokmakkaya ise enflasyon düzeltmesinin nasıl yapılması gerektiğini anlatmıştır.Bu uygulamanın ilerde nasıl bir varlık vergisine dönüşebileceği anlatılmıştır. Prof Dr. Aziz Konukman ise 2023/2024 yılı bütçesini kıyaslamış 2024 yılı bütçesinin yoğun bir borçlanma içerdiğini ifade etmiştir.

Son oturumda TÜRMOB kurucu Başkanı Prof. Dr. Kamil Büyükmirza’ya Muhasebe Mesleğinin kurumsallaşmasına katkısı sebebiyle Onur Ödülü vermiştir. Muhasebe mesleğinin duayeni olan Büyükmirza duygulanarak “31 yıl geç kalmış bir ödülü almaktan  gururlandığını” beyan etmiştir.

Muhasebe mesleğinin kurumsallaşmasına katkıları sebebiyle Melih Şengül, Ahmet Uçar ve İdris Akçelik’e plaket verilmiştir.

Hem mali müşavir olarak görev yapan hem de sanat edebiyat alanında çalışmaları sebebiyle Ressam Nurettin Bütüner,  fotoğraf sanatçıları Hatem Karabacak ve Ali Rıza Aslan ile Şair Mali Müşavir Tekin Ercan’a ödülleri, Hayrettin Çelik, Ferdi Karaboğaz, Neşet Şahin, Hayrettin Çelik, İpek Polat, Nihat Çetin, Ayşe Kütük ve Mihrican Sağbilge tarafından verilmiştir.

2024 yılında ülkemizi zor günlerin beklediği görülmektedir. Herkese mutlu ve sağlıklı yıllar dilerim