Ali İhsan Açıkgöz Ya Da Hukuk Mücadelesinde Geçen 60 Yıl
Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ
Tanıyan herkes Ali İhsan Açıkgöz’ü , “Gülşehirli avukat” ya da “Gülşehir’in avukatı” olarak bilir. Ben kendisini 1970’li yıllarda henüz ortaokul öğrencisi iken tanıma fırsatını buldum. Kibar, alçak gönüllü dostluğa önem veren bir özelliği olduğunu da biliyorum.
Ali İhsan Açıkgöz , Gülşehir ilçesi Karacaşar Beldesinde dünyaya geldi. İlkokulu Karaca-şar’da, Ortaokulu Nevşehir’de, liseyi Kayseri’de bitirdi.1953 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamlayarak 1954 yılında serbest avukat olarak Gülşehir’de çalışmaya başladı. Nevşehir ve Gülşehir’in ilk avukatlarından birisidir.
Uzun yıllar Gülşehir ilçesinde parti ilçe başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği yapmıştır. Aynı dönemde Gülşehir Gazetesi yazı işleri müdürü olarak da görev yapmıştır.
1984 yılında Ankara’ya taşınarak mesleğine orada devam etmiş ve Barolar Birliği tarafından kendisine “Meslekte 60 Yıl Plaketi” verilmiştir. Uzun süredir kendisini hayır işlerine de adayan Açıkgöz Gülşehir ilçesinde kendi adına taşıyan küçük bir orman ve çeşmeler kurmuştur. Taskobirlik ve üzüm üreticisinin kooperatifleşmesi konusunda yoğun çaba sarf etmiştir.
Ali İhsan Açıkgöz sadece bir avukat olarak yaşamını sürdürmekle kalmamış ,doğduğu kasaba olan “Karacaşar Kasabasının Tarihçesi ve Bugünü” isimli bir kitap yayınlamıştır. “Kapadokya’da Geçmişten Bugüne Gülşehir” isimli kitabı da doğduğu yöreye vefa borcunu ödemek için yazılan kitaplar arasındadır. Yerel tarih çalışması yapmak bu konuda kitap yazmak oldukça zor bir iştir. Yerel tarih çalışması yapan insanlarımızın da desteklenmesi gerekir.
“Atatürk” isimli kitabıyla, Atatürk’e olan hayranlığını genç nesle anlatmaya çalışmış, “Avukatlıkta Bir Ömür 60 Yıl” isimli kitabıyla da mesleki deneyimlerini ve anılarını yeni yetişen hukukçulara aktarmıştır.
Halen Ankara’da emekli olarak yaşamını sürdüren Açıkgöz üç çocuk babasıdır. Kendisinden yeni yayınlar bekliyoruz.