Genel

Avanos Tarihi Taş Köprüsü trafiğe açıldı

Nevşehir'in Avanos İlçesinde bulunan ve restore çalışması tamamlanan Tarihi taş köprü bugün trafiğe açıldı.

Nevşehir'in Avanos İlçesinde bulunan ve restore çalışması tamamlanan Tarihi taş köprü bugün saat: 15.00'te trafiğe açıldı.

1898 yılında Sultan Abdülhamit döneminde yapımına başlanan ve 1900 yılında tamamlanan Avanos Tarihi Taş Köprüsü'ndeki restore çalışması restorasyonu bitirildi.

Nevşehir Valiliğinden yapılan açıklamada; " İlimizin ve Kapadokya Bölgemizin önemli turizm merkezlerinden olan Avanos İlçemizde araç ve yaya trafiğinde büyük önem taşıyan ve iki yakayı birbirine bağlayan Tarihi Taş Köprünün tadilat çalışmaları tamamlanmış olup, bugün itibariyle trafiğe açılıyor. Vatandaşlarımıza ve ilçemize hayırlı olsun" ifadesi kullanıldı.

Avanos Tarihi Taş Köprü Açılışı Bugün Gerçekleşti.

Avanos Kaymakamı Osman Bilici, Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş, İlçe protokülü ve vatandaşların katılımı ile Avanos Tarihi Taş Köprü Kullanıma Açıldı. 

Yaklaşık 125 yıllık tarihi köprünün restorasyon ve genişletılmesi 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak halkımızın hizmetine açıldı, hayırlı olsun diyen Avanos Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş resmi açılışın ise 2025 yılı Ocak ayında olacagını belirtti.

Başkan Sarıtaş; "Bir yıldır trafiğe kapalı olan ve göreve geldiğimiz ilk günden bu yana çalışmalarını hemen her gün halkımız adına yerinde takip ettiğimiz Taş Köprü’müzü, bugün halkımızın hizmetine sunmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde temizliğini ve son kontrollerini yaptığımız köprümüzü bugün Avanos İlçe Kaymakamı Osman Bilici, ilçe protokolü ve halkımızın yoğun katılımı ile trafiğe açtık.

İlerleyen tarihlerde resmi açılış törenini de gerçekleştireceğiz.

İlçemizin araç ve yaya trafiğinde büyük önem taşıyan; iki yakayı birbirine bağlayan Tarihi Taş Köprü’müzün restorasyon sürecinde desteği olan ve emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na, Nevşehir Valisi Ali Fidan’a, Nevşehir Milletvekillerimiz Prof. Dr. Filiz Kılıç’a, Emre Çalışkan’a ve Süleyman Özgün’e, Karayolları Genel Müdürlüğü ve tüm çalışlarına katkıları dolayısıyla Avanoslular ve şahsım adına teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Değerli halkımıza ve kıymetli esnaflarımıza, Avanos'umuza yakışır ve ihtiyaçlarımızı daha iyi karşılayacak nitelikte yeni bir köprüye kavuşmak için geçen bu restorasyon sürecinde gösterdikleri hoşgörü ve sabır için ayrıca teşekkür ediyorum. Avanos’umuz açısından tarihi, kültürel ve sosyal özellikleri ile şah damarı sayılan Tarihi Taş Köprümüzü halkımızın hizmetine yeniden sunabilmenin gururu ve mutluluğu ile; hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

Yenilenen köprü, hem ulaşımın daha güvenli ve konforlu hale gelmesini sağladı hem de tarihi dokusunu koruyarak ilçemizin önemli bir simgesi olarak varlığını sürdürdü.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Kaymakam Bilici, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, ilçemiz için büyük bir öneme sahip olan Tarihi Taş Köprü’nün tadilatını tamamlamış olmanın gururunu yaşıyoruz. Hem ulaşım açısından hem de tarihi mirasımıza sahip çıkmak adına önemli bir adım attık. Bu köprü, ilçemizin geçmişiyle geleceğini birleştiren, tarihî dokumuzu koruyan önemli bir simgedir. Hemşehrilerimize daha güvenli, modern ve estetik bir ulaşım imkânı sunmak için çalışmalarımız devam edecektir. Bu projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Emeği geçen istisnasız herkese teşekkürler ve başta Avanos Halkı Olmak üzere tüm Halkımız içinde hayırlı uğurlu olsun...

"Avanos’umuza Hayırlı Uğurlu Olsun"

Avanos Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş; "Tarihi Taş Köprümüzde gerçekleştirilen çalışmaları halkımız adına her gün takip ettik ve gelişmeleri halkımızla paylaştık. Tarihi Taş Köprümüzde bugün yol çizgi çalışması yapıldı ve böylelikle köprümüzde restorasyon çalışması sona erdi. Köprümüzün restorasyon çalışması sürecinde emeği geçen herkese, özellikle de Karayolları 6. Bölge Müdürlüğüne ve personellerine şahsım ve Avanos halkı adına çok teşekkür ediyorum." dedi.

Avanos Taş Köprü Tarihi:

Sultan Abdülhamit döneminde sarayda görevli Avanoslu Kurena Arif Bey´in katkılarıyla 1898 yılında yapımına başlanmış, 1900 yılında hizmete açılmıştır. O günün parasıyla 3700 lira harcanarak yapılmış köprü, iki tarafındaki başlıklarıyla beraber, toplam 11 ayak üstüne oturtulmuştur. Ayakların yapımında kullanılan taşlar, Avanos yakınlarındaki çeç ve karadağ bölgesinden manda kağnılarıyla getirilip yerleştirilmişlerdir. Taşların hiçbir aşınmaya uğramaksızın, hala ayakta kalması, bugün bile dikkat çeken bir durumdur. Köprünün ayaklarının, halk arasında sarı-kara ustalar olarak bilinen Türk ustalarca yapıldığı söylenmektedir. Hatta, aynı ustaların 1895 yılında Avanos´un çarşı içindeki eski hükümet konağını da yaptıkları ileri sürülmektedir. Köprünün üstü, yapıldığında önce tahtayla kaplanmış ve 20 yıl boyunca geçiş ücrete tabi kılınmış, fakat tahtalar zamanla yıpranınca, o yıllarda Kırşehir Milletvekili olan Avanoslu Ali Rıza Bey´in yardımlarıyla 1924´te değiştirilmeye başlanmış, çalışma 1926´da tamamlanarak, beton haline getirilmiştir. Beton kısmın yapımı, Wolf isimli bir Macar ustanın öncülüğünde, bazı Türk ustaların da katılımıyla oluşan ekip tarafından, dönemin fiyatlarıyla 60. 000 liraya mal edilerek gerçekleştirilmiştir.

Uzunluğu 151 m. olan taş köprünün yaya bölümü 1995 yılında tadilat görerek genişletilmiştir.

Foto: Metin Yıldırım- Mehmet Aras