Siyaset

Bakan Kacır, Avanos Hükümet Konağı temel atma törenine katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Nevşehir'in Avanos ilçesinde düzenlenen Hükümet Konağı Yeni Hizmet Binası Temel Atma Törenine katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni teşvik modelinin önemli bir sütunu konumundaki “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”nın detaylarını yakın dönemde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, “Teşvik programımızla Nevşehirli vatandaşlarımızın önemli gelir kaynakları arasında yer alan patatesin katma değerli bir ürüne dönüştürülebilmesi için ‘Dondurulmuş Patates ve Patatesten Mamul Ürünler Üretim Tesisi’ inşa edilmesine, dünyada sıcak hava balonu uçuşunun en fazla yapıldığı yer olan Kapadokya’da yerli ‘Sıcak Hava Balonu ve Ekipmanları Üretim Tesisi’ kurulumuna, Kapadokya’nın tanıtımında önemli bir rol oynayan dizi ve film çekimleri için ‘Film Platosu’ oluşturulmasına ve hem ülkemizin veri güvenliğini sağlamaya katkı sunacak hem de veri merkezlerinin işletme giderlerini önemli ölçüde azaltacak olan ‘Yeraltı Veri Merkezi’ projelerine destekler vereceğiz.” dedi.

Bakan Kacır, Nevşehir’de Avanos Hükümet Konağı Temel Atma Töreni’ne katıldı. 5 bin 500 metrekare alana sahip 3 blok şeklinde inşa edilecek yapıları sadece dört duvardan ibaret binalar olarak görmediklerini söyleyen Kacır, burasının milletin gereksinimlerini karşılayacağı, dertlerini çözeceği, devletin şefkatli elinin millete uzanacağı bir mekân olacağını kaydetti. Son 22 yılda eğitimden sağlığa, tarımdan ulaştırmaya, sanayi ve teknolojiden turizme hemen her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini belirten Kacır konuşmasında şunları söyledi:

KÜRESEL ÜRETİM ÜSSÜ: Sayılarını 191’den 362’e yükselttiğimiz organize sanayi bölgelerimiz ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesiyle ülkemizi küresel üretim üssü haline getirdik. Otomotivden kimyaya, makineden çeliğe, beyaz eşyadan savunma ve havacılığa, tekstilden mobilyaya pek çok alanda, sanayimizin öncülüğünde ihracatımızı 22 yılda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselttik.

ÖNCÜ TÜRKİYE: Yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye’nin temellerini attık. Türkiye’yi 104 teknoparkla, 1600’den fazla Ar-Ge ve Tasarım Merkeziyle baştan başa donattık. Bir yandan büyüme ve kalkınma yolculuğumuzda elde ettiğimiz kazanımları muhafaza ederken diğer yandan başarı ivmemizi her geçen gün daha da yükseğe çıkaracak projeleri, programları tek tek hayata geçiriyoruz.

GÜÇLÜ ŞEHİRLER: Büyük ve güçlü Türkiye yürüyüşümüze 81 ilimizle el ele, omuz omuza devam ediyoruz. Yerel Kalkınma Hamlemiz ile üreten, katma değer sağlayan, daha da büyüyen güçlü şehirler için başlattığımız seferberlikten Nevşehir de en güçlü şekilde nasibini alıyor. 

KALKINMA DESTEKLERİ: KOP Bölge Kalkınma İdaremiz ile 2014’te bu yana şehrimizde; kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin toplam 114 projesine 760 milyon lira destek verdik. Ahiler Kalkınma Ajansımız eliyle de bugüne kadar kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 195 projesine 501 milyon lira destek sağladık.


UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI: Kalkınma ajansımızın öncülüğünde; geçtiğimiz yıl Nevşehir’imizi UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında ulusal listeye aldırmayı başardık.  2025 yılında şehrimizin uluslararası listeye dahil olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

HIKE AND FLY YARIŞMASI: Kapadokya’yı hava sporlarında da önemli bir merkez hâline getirmek için çalışmalara başladık. Yamaç paraşütü ve koşu disiplinlerinin birleştiği “Hike and Fly Yarışması” ile hem bölgemizi hem de ülkemizi hava sporları ile uğraşan insanlara etkin bir şekilde tanıtmayı başardık. Önümüzdeki dönemde bölge genelinde yamaç paraşütü yapılacak noktaları belirleyerek uçuşlar gerçekleştirilmesini sağlayacağız.

AVRUPA SERAMİK ROTASI: Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Avanos Kızılırmak Kenarı Tanzim Projesi kapsamında inşa edilen, ülkemizin ilk yer altı Seramik Müzesini, Ahiler Kalkınma Ajansımız desteğiyle daha önce Avanos’ta hayata geçirdik. Çömlek ve seramik eser üretiminde bir marka haline gelmiş ilçemizi Avanos’un “Avrupa Seramik Rotası”na dâhil edilmesini sağlayarak kültür ve sanat turizminde marka değerini güçlendirdik. Gelecek yıllarda da Avanos’un kadim kültürü olan çömlekçiliğin hak ettiği kıymete ulaşabilmesi için Ajansımız öncülüğünde yeni çalışmalar yürüteceğiz. 

ATIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI: Kapadokya’nın en önemli sorunlarından biri olan cam şişe atıklarının geri dönüşüm ile ekonomiye yeniden kazandırılması bizler için çok önemli. Bu nedenle geri dönüşümü sağlanan atıkların çömlek ve seramikle buluşturulması için Avanos’taki tasarımcılarımızla projeler yürütmek üzere de çalışmalarımıza başladık. Böylelikle hem atık şişelerin bir kısmını ekonomiye yeniden kazandırmış olacağız hem de çömlekçilik ve seramik sektörümüzün yeni tasarımlarla katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmesine imkan tanıyacağız.

BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ: Yeni vizyon projemiz “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimizi” (BGUS) yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Stratejimizi hazırlarken ülke sathında refahın eşit dağılımının, ekonomik, sosyal, kültürel dengenin, rekabet gücünün sağlanmasının anahtarı olacak şekilde tüm şehirlerimizin taşıdığı potansiyelleri ince eleyip sık dokuyarak tespit ettik. Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimizde Nevşehir’imizi ekonomik canlılığı artırma, sanayi altyapısını ve ihracat kapasitesini güçlendirme ile doğal kaynakların ekonomiye katkısını artırma temel amaçları çerçevesinde gelişen yerel ekonomiler grubunda ele aldık. Nevşehir’in de içinde yer aldığı bölge planında tüm yerel dinamikleri harekete geçirecek, şehrimizin rekabetçiliğini artıracak projeleri belirledik.

ODAKLANILACAK ALANLAR: Nevşehir’de turizm altyapısının geliştirilmesine, tanıtım faaliyetlerinin artırılmasına, insan kaynakları kalitesinin daha da yükseltilmesine ve ürün çeşitliliği sağlanmasına yönelik projelerle şehrimizin marka değerini güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Turizm ile birlikte; seramik ve süs eşyası imalatı, treyler ve yarı treyler imalatı, tarıma dayalı gıda sanayi ve jeotermal seracılık Nevşehir’de yeni BGUS döneminde odaklanacağımız diğer alanlar olacak.

YEREL KALKINMA HAMLESİ TEŞVİK PROGRAMI: Yeni teşvik modelimizin önemli bir sütunu konumundaki ve yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”yla şehrimizi nitelikli yatırımlarla buluşturacağız. Bu teşvik programımızla Nevşehirli vatandaşlarımızın önemli gelir kaynakları arasında yer alan patatesin katma değerli bir ürüne dönüştürülebilmesi için “Dondurulmuş Patates ve Patatesten Mamul Ürünler Üretim Tesisi” inşa edilmesine, dünyada sıcak hava balonu uçuşunun en fazla yapıldığı yer olan Kapadokya’da yerli “Sıcak Hava Balonu ve Ekipmanları Üretim Tesisi” kurulumuna, Kapadokya’nın tanıtımında önemli bir rol oynayan dizi ve film çekimleri için “Film Platosu” oluşturulmasına ve hem ülkemizin veri güvenliğini sağlamaya katkı sunacak hem de veri merkezlerinin işletme giderlerini önemli ölçüde azaltacak olan “Yeraltı Veri Merkezi” projelerine destekler vereceğiz. Küresel rekabette söz sahibi, refah düzeyi yüksek ve dirençli bölgeleriyle, yerel dinamiklerini kullanarak topyekûn kalkınmış bir Türkiye” vizyonuyla inşallah hedeflerimize adım adım ulaşacağız.