Aşağıda bel ağrısını evde geçirmek için önerilen yöntemlere bir göz atalım:
Hareket etmeye devam edin. Beliniz ağrıdığı için doğal olarak hareket etmekten kaçınmaya çalışacaksınız. Ancak yapılan araştırmalarda bazı tip bel ağrıları için hareketsizliğin ve özellikle de yatak istirahatinin durumu daha da kötüleştirdiği görülmüştür. Yatak istirahati iyileşme sürecini yavaşlatıp kasları gerebilir, zayıf düşürebilir ve ağrıyı arttırabilir.
Rahat bir pozisyon bulun. Dinlenirken, hangi pozisyonunda rahat ettiğinizi ve ağrınızın dindiğini keşfetmelisiniz. Beli ağrıyan pek çok kişi dizler bükük şekilde sırt üstü uzanmanın işe yaradığını belirtmiştir. Bu pozisyonda kalça altına bir yastık da yerleştirebilirsiniz. Ağrıyı hafifletecek bir diğer pozisyon da, yan yatıp dizleri bükmek ve bacaklar arasına bir yastık yerleştirmek olabilir.
Sıcak veya soğuk kompres yapabilirsiniz. Bel ağrısında eğer bir yaralanma, zedeleme söz konusuysa ilk 48 saat için önce soğuk kompres önerilir. Çünkü sıcak iltihabı azdırır. 48 saat sonra dilerseniz sıcak komprese geçebilirsiniz. Soğuk kompres ağrıyı hafifletir, sıcak kompres ise gergin kasların gevşemesine yardımcı olur. Sıcak ya da soğuk kompresi saat başı, 15 dakika süreyle uygulayabilirsiniz. Bazı kişiler dönüşümlü olarak her ikisini de uygulamanın daha iyi geldiğini belirtmiştir.
Soğuk kompres yapmak için bir buz torbası ya da buzluktan çıkaracağınız dondurulmuş gıda paketini kullanabilirsiniz. Sıcak kompres içinse sıcak su dolu bir şişe kullanabilirsiniz. Sıcak kompreslerde dikkatli olun ve kendinizi yakmamaya dikkat edin. Sıcak şişeyi ya da sıcak su kabını ince bir havluya sarabilirsiniz. Ilık bir duş da sıcak kompres yerine geçebilir. Ayrıca eczanelerde hem sıcak hem soğuk şekilde kullanabileceğiniz jel dolu komprespaketleri de satılmaktadır.
Basit ağrı kesicileri deneyin. Eczanelerde satılan iltihap giderici, kas gevşetici veya ağrı kesici basit ilaçlar ağrıyı hafifletip hareketlerinizin kesintiye uğramamasına yardımcı olabilir. Ancak başka bir hastalığınız yüzünden ilaç kullanıyorsanız (diyabet, tansiyon vb.) reçetesiz satılsa bile ağrı kesici vb. ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Her ne olursa olsun ilacın kullanma talimatına da harfiyen uyun. Kendi kendinize dozaj veya kullanım süresi belirlemekten kesinlikle kaçının.
Rahatlayın. Kulağa ilk başta gerçekçi gelmeyebilir ama unutmayın ki eğer gergin kaslar nedeniyle bel ağrısı çekiyorsanız, stres altında olmak sadece daha çok gerilmesine ve ağrının süresinin uzamasına yol açar. Bel ağrısına rağmen pozitif bir tutum benimseyenlerin ağrıyı çok daha çabuk atlattıkları klinik araştırmalarla da tespit edilmiştir. Çeşitli nefes teknikleri, dinlenme, basit egzersizler ve kafanızı bel ağrısının stresinden uzaklaştıracak diğer yöntemler de iyileşmenizi hızlandıracaktır.
Şiddetli Bel Ağrısını Geçirmek
Şiddetli bel ağrılarında sırt üstü uzanıp dizlerinizi bükün ve alt bacaklarınızı bir sandalye ya da tabureye dayayın. Belinizin altına buz torbası yerleştirin ve bu sırada bir ağrı kesici de alabilirsiniz. (Ağrı kesici almanızda tıbbi bir sakınca yoksa.) Bu şekilde bir süre bekleyin ve bel bölgesindeki sinirlerin yatışmasına izin verin.
Kendiniz için en iyi pozisyonu bulmaya çalışın. Ağrı kaslarınızı işlevsiz bırakır ve kaslarınız omurgayı gerektiği şekilde düz tutmanıza yardımcı olamaz. 7- 8 santimlik geniş bir kemer ile bel çevresini sıkıca sardığınızda omurga dengelenir ve böylece ağrının dinmesi de sağlanır. Ağrının biraz olsun azalmasından faydalanarak omurganızı kendiniz düz bir şekle getirebilirsiniz. Ayrıca eczanelerde bel ağrısı için özel olarak üretilmiş bel ağrısı kemerlerini de deneyebilirsiniz.
Ağrı azaldığında belinizi tıpkı yerdeki pozisyonda olduğu gibi desteklemek koşuluyla bir sandalyeye oturmayı deneyebilirsiniz. Ancak beldeki sorunun türüne göre bazı kişiler omurgayı sandalye arkasına dümdüz dayayarak rahatlarken, diğerleri beli bir havlu ya da buz torbasıyla desteklediklerinde daha rahat edecektir.
Bel Ağrısını Gideren Hareketler
Hafif ve ya orta şiddetteki bel ağrısını gidermek için -kendinizi zorlamamak şartıyla- aşağıdaki videolarda önerilen egzersizleri de deneyebilirsiniz. Eğer herhangi bir çekinceniz varsa, bel ağrısı olanların yapabileceği egzersizlerle ilgili ilk önce doktorunuza danışabilirsiniz.
Ağrıdan kurtulmak dışında düzenli egzersiz yaparak vücudunuzdaki kasları güçlendirmek veya duruşunuzu düzeltmek belinizin daha az sorun çıkarmasını sağlayacaktır. Yürüyüş, yoga veya yüzme bel için önerilen diğer egzersizler arasındadır.
Aldığınız çeşitli tedbirlere rağmen, 1 – 1,5 aylık bir süre zarfında eğer bel ağrısı şikayetiniz dinmiyor, sık tekrarlıyor veya bel ağrısı günden güne daha şiddetleniyorsa bir doktora başvurmayı ihmal etmeyin.
Bel Ağrısı Nedenleri
Bel ağrısının nasıl geçeceği aslında ilk başta bel ağrısının neden kaynaklandığı ile yakından ilgilidir. Sorunun kaynağını bilmek ağrıyı hemen dindirmese bile tekrarlamamasına yardımcı olur.
Bel ağrısı deyince çoğu kişinin aklına hemen ‘fıtık’ gelir ama aslında bel ağrısı daha çok duruş bozuklukları ya da kas spazmları nedeniyle meydana gelir. Fazla kiloların bel ağrısına yol açmasına da sık rastlanır. Başka pek çok vak’ada ise kesin bir neden belirlenemez. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için ‘Bel Ağrısı Nedenleri‘ konulu makalemize bir göz atabilirsiniz.
KaynaklarKaynak: Neden olur

BEL AĞRSINI GİDERMEK İÇİN BUNLARI DENEYİN