Nevşehir’in Avanos ilçesinde l990’lı yıllara kadar birkaç türde üretimi yapılan çanak ve çömleklerin büyük ilgi görmesi ile çanak türlerinin arttığı bildirildi.
Avanos’lu çanak ustası Şaban Topuz yaptığı açıklamada, tarihi M.Ö. 3000 li yıllarda Hititler’ dönemine kadar dayanan geleneksel Avanos çanak ve çömlekçiliğinin, Kapadokya bölgesindeki turizmin ciddi hareketlilik göstermesiyle birlikte önemli bir ivme kazandığını belirtti. Topuz, çanak ve çömlekçiliğin l990 lı yıllara kadar sadece küp, desti, peylik ve yayık türleri ile ortaya konulmaya çalışılmasına karşın, gelişen turizm sektörü ile de önemli bir güç kazandığını belirterek, bunun da beraberinde çanak ve çömlekçiliğin geleneksel düzeyine bağlı kalmak koşuluyla çeşitliliğin artmasında etkili olduğunu belirtti.
Topuz, Kapadokya bölgesinin en önemli el sanatları merkezi konumundaki Avanos ilçesinde, hızla gelişen ve değişen turist ihtiyaçları kapsamında çanak ve çömlekçiliğinde dönem içerisinde önemli mesafeler kat ettiğini ifade ederek, 2000 li yıllara gelindiğinde minyatür hediyelikler başta olmak üzere mumluk, vazo, amfora, tabak, fincan, güveç, yuvarlak saksı, kareli saksı, sigara tablası ve kadeh gibi çeşidinin üretiminin yapıldığını söyledi.
Çanak çömlek çeşitliliği her geçen yıl daha da artıyor
Bunlar da ilginizi çekebilir