Türkiye Gündemi

Çanakkale'de turist rehberleri haklarını arıyor

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, "Turist rehberleri olarak meslektaşlarımızın haklarını sonuna kadar arayacağız" dedi.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, "Turist rehberleri olarak meslektaşlarımızın haklarını sonuna kadar arayacağız" dedi. 

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, yaptığı açıklamasında; "Çanakkale deniz ve kara savaşlarının meydana geldiği Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanının, ülkemizin tarihi ve kültürü açısından taşıdığı önem gözetilerek söz konusu alanın bir kanun ile düzenlenmesi hasıl olmuş bu amaçla hazırlanan 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun 28.06.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ancak daha sonra rehber camiamızın tüm itirazlarına rağmen yürürlüğe giren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 9. maddesi ile 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Hakkında Bazı Düzenlemeler Yapılmasına Dair Kanunun bazı maddeleri değiştirilmiş ve alan kılavuzlarına Tarihi Alanda bilgilendirme yapma yetkisi verilmiş ve tur otobüslerinde turist rehberi yerine alan kılavuzu bulundurmanın yeterli olacağına dair düzenleme yapılmıştır.

Söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olması nedeniyle camiamızın girişimleri neticesinde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından 13.09.2023 tarihli karar ile söz konusu düzenlemelerin iptaline karar verilmiştir. Anayasa Mahkemesi tarafından verilen süreye rağmen konuya ilişkin olarak TBMM tarafından yeni bir düzenleme de yapılmamıştır.

Gelinen noktada Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve TBMM’nin yeni bir düzenleme yapmaması karşısında alan kılavuzlarının Tarihi Alanda anlatım yapma yetkisi kalmamıştır. Buna rağmen Çanakkale Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından, alan kılavuzlarının kazanılmış haklarının korunması gerektiğinden bahisle, daha önce yetki verilmiş alan kılavuzlarının 31.12.2027 yılına kadar Tarihi Alan’da anlatım yapabileceğine dair 09.10.2024 tarihli yazıları yayınlanmıştır.

Anayasa’nın 153/6 maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlaması ve ilgili makamların söz konusu karara uygun işlem tesis etmek zorunda olması, Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 96 ncı maddesi karşısında Tarihi Alanı ilgilendiren tüm kararları alma yetkisinin Alan Başkanlığında olması, iptal edilen düzenleme ile alan kılavuzlarına istisnai bir yetki tanınmış olması karşısında söz konusu düzenlemenin kazanılmış hak kapsamında değerlendirilemeyecek olması, Milli Parklar Kanunu’nun 16. maddesi kapsamında alan kılavuzlarının sadece, milli parklar sınırları içerisinde bilgilendirme yapmaktan ibaret olduğu açıktır. Açıklanan tüm bu nedenler ve diğer hukuka aykırılık nedenleri detaylı olarak izah edilmek sureti ile Çanakkale Valiliği’nin hukuka aykırı işleminin iptali talebi ile Çanakkale İdare Mahkemesi nezdinde dava açılmıştır.

Birliğimiz ve Odalarımız hukuksuz işlemin iptali için açılan davanın sonuna kadar takipçisi olacaktır." dedi.

ÇARO'ya ilk destek NERO'dan geldi...

Nevşehir Rehberler Odası (NERO) Başkanı Özay Onur, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanımız Sayın Cihan Müşterioğlu ile birlikte meslektaşlarımızın haklı davalarında her daim yanındayız açıklamasında bulunarak destek verdi.

  • TUREB
  • ADRO
  • ANRO
  • ARO
  • ATRO
  • BURO
  • ÇARO
  • GARO
  • İRO
  • İZRO
  • MUTRO
  • NERO
  • ŞURO
  • TRO