Bugün 27 Temmuz; Kore Yarımadası’nda 3 yıl süren savaş, 1953 yılının 27 Temmuz günü ateşkes anlaşması ile sona erdi. Nevşehir İli nüfusuna kayıtlı 83 kahraman askerimiz bu savaşa katıldı. Ateşkes anlaşmasının 70. yıl dönümünde cephenin cengaverlerini, fedakârlıkları ve başarıları ile bir kez daha yad etmek / kahraman gazilerimizin etkinliklerde bulunmalarını sağlamak ayrı bir anlam ifade etmektedir. Zaten bu duruma azami derecede hassasiyet gösterilmektedir.
II. Dünya Savaşı sürecinde ekonomik, teknolojik ve askeri olarak daha gelişmiş devletler; toplantılar düzenlemiş ve 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, dünya düzenine etki edecek kararlar almışlardı. Bu kararların yansımaları dünyanın farklı coğrafyalarında kendini göstermişti. Bu yansımalardan biri Ülkemizi doğrudan ilgilendirmişti. Türkiye, kara sınırları ve deniz yetki alanları ile bu konferansların sıcak etkilerini, bölgesel olarak yakinen hissetmişti. Yansımalardan bir diğeri ise, doğu Asya’da görülmüştü. Kore topraklarında, uzak ülkelerin askeri varlığından, komşu ülkelerin rahatsızlık duymasıyla, Kore coğrafyasında sınır çatışmaları yaşanmaya başlamıştı. 25 Haziran 1950 tarihinde kuzeyden güneye doğru bir işgal başlatılmıştı. Bu işgal, 3 yıl sürecek küresel boyutlu bir savaşın başlangıcı olmuştu.
Türkiye, o dönemde küresel bloktaki tarafını göstermek adına stratejik bir adım ile Birleşmiş Milletler kararıyla, Kore Yarımadası’na askeri birlik gönderen ülkelerden biri olmuştur. Türk Askerleri cephelerde, muharebenin seyrini değiştiren kahramanlıklar / savaşın sonucunu etkileyen üstün başarılar göstermiştir. 27 Temmuz 1953 tarihinde de iki taraf devletleri; Pan-Munjon Ateşkes Anlaşması’nı imzalamıştır.
Kahraman Askerlerimizin başarıları, Türkiye’nin Batı Bloku’nda yerini almasını sağlamış, kısa vadede Ülkemizin sınırlarının ve yetki alanlarının korunması adına olumlu etkisi olmuştur; uzun vade de ise farklı alanlarda etkileri hala görülmektedir.
Kore Yarımadası’na giden Kahraman Askerlerimizin arasında, Nevşehir Vilayeti nüfusuna kayıtlı olanlarda vardır. Ancak Nevşehir, 1954 yılında il statüsü kazandığı için, 1953 yılında sona eren Kore Savaşı ile ilgili Nevşehir İli adına doğrudan bir kayıt bulunamamıştır. Araştırmamızın tasnif verilerine göre Nevşehir Vilayeti nüfusuna kayıtlı, 83 kahraman vatan evladının Kore Savaşı’na katıldığı tespit edilmiştir. (Kaynak: Büyük Güçlerin Mücadelesi; Kore Savaşı)
Kore Yarımadası’nda cephede destan yazan kahramanlarımız, Vatanımız için kilometrelerce uzakta canlarını ortaya koyma özverisini göstermiş, içlerinden şehit olanlar / yaralanıp gazi olanlar olmuştur. Bugün 90’lı yaşlarda olan bu gazilerimizden hayatta olanlar çok azdır. Bu kutlu topraklarımızın istikbali uğruna dünyanın öbür ucunda, sevdiklerinden uzakta, görev yapan kahramanlarımıza, minnet ve şükran borcumuz olduğunu, tutum ve davranışlarımızla göstermek, sözlerimizle desteklemek; gençlerimize bu cengâver ceddimizi tanıtmak, Ülkemiz için büyük önem arz etmektedir.
Vatandaş olarak bizlere düşen görev; şehitlerimizi rahmetle anmak / gazilerimizi hatırlayarak ziyaret etmek, vefatlarında saf tutmak / yakınlarına da saygıda kusur etmemektir. Fedakarlıklarını, başarılarını ve onları unutturmamak adına “şehitliklerde kalıcı eserler” bırakabilmektir. İstikbalimizin ve istiklalimizin teminatı olan gençlerimizi; birlik ve beraberliğimizin / milli ve manevi değerlerimizin / tarih ve kültür bilincimizin, ilelebet sürdürülebilirliği ülküsü doğrultusunda yetiştirebilmektir.
Bu vatanın geleceği ve bağımsızlığı uğruna canını ortaya koyan gazilerimizden hayatta olanlara sağlık ve sıhhat; vefat eden gazilerimizle birlikte şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyoruz.
Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir - 2023; çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.