Yerel

Çetin: “Memurların Alım Gücü Düşüyor“

Türk Sağlık-Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay ÇETİN, Eylül ayı enflasyon rakamları ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Türk Sağlık-Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay ÇETİN, Eylül ayı enflasyon rakamları ile ilgili basın açıklaması yaptı. ÇETİN, yapmış olduğu açıklamada;

 “TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Eylül ayında mal ve hizmet fiyatları ortalama %2,97 artmış, yıllık enflasyon ise %49,38 olarak belirlenmiştir. Temmuz ayından bugüne kadar resmi enflasyonun %8,93 olması sebebiyle memurlara yapılan %10 zamdan geriye sadece 1 puan kalmıştır.

2024 yılının sona ermesine 3 ay kala, kamu çalışanlarının maaşlarının bu yıl da eriyeceği, alım güçlerinin düşeceği kesinleşmiştir. Eylül ayı enflasyonunun beklentilerin üstünde gerçekleşmesi, önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının en büyük sorunlardan biri olacağının göstergesidir.

Türk Sağlık-Sen Ar-Ge Merkezi olarak mutfak masraflarındaki gerçek enflasyonu ölçmek için belli dönemlerde zincir marketlerden aynı marka ve miktarlarda ürünleri alarak değerlendirme yapılmaktadır. 2022 yılının Mart ayından bugüne hazırladıkları alışveriş sepetinin %296,3 oranında artış gösterdiğini belirtmek isterim. Bu da son 1,5 yılda market harcamalarının aylık ortalama %15 oranında zamlandığı anlamına geliyor.

Resmi enflasyon hedeflerine bağlı olarak yapılan maaş zamları, memur ve emeklilerimizin reel enflasyon karşısında güçsüz duruma düşmesine neden olmaktadır. Dönem sonunda yapılacak enflasyon farkı ödemesi kamu çalışanlarının maaşlarındaki reel erimeyi kapatamayacaktır.

Türk Sağlık-Sen olarak, kamu çalışanlarının ekonomik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ek zam ve refah payı taleplerini bir kez daha dile getiriyoruz. Kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunması ve iyileştirilmesi için hükümetten ek zam talep ediyoruz.

Yaşanan yüksek enflasyon ortamında kamu çalışanlarının maaşlarının hızla erimesinin, mutfak enflasyonu ile resmi enflasyon arasındaki makasın giderek açılması yalnızca memurları değil, dolaylı olarak tüm toplumu olumsuz etkilemektedir. Hükümetten taleplerimize olumlu yanıt verilmesini beklediğimizi de belirtmek istiyorum” dedi.