Mert Savaş'ın sunumuyla Rehber isimli proğram teve2'de Avanoslu seramik sanatçısı Galip Körükçü'nün 44 yıl önce Fransız bir kadın turistin saçından bir tutam alarak atölyesinin duvarına asmasıyla başlayan ve ardından atölyeyi ziyarete gelenlerin bir alışkanlık haline getirdiği bu gelenek, Dünyanın en ilginç müzesi araştırmalarında listeye giren Saç Müzesi'ni ekranlara taşıdı.
Chez Galip Usta 'Avanos Saç Müzesi'
Ekranların yol gösteren programı "Rehber" bu hafta Kapadokya'yı ziyaret etti. Dünya'nın en tuhaf müzelerinden biri olma özelliğini taşıyan 'Avanos Saç Müzesi'ni teve2 ekranına getirdi.
Guinness Rekorlar kitabına girmeyi başaran Çömlek ustası Galip Körükçü ’nün koleksiyonunun sergilendiği müzede, otuz bine yakın farklı bayanın saçları bulunuyor.
Dünyanın en tuhaf müzelerinden biri olarak kabul edilen Kapadokya'daki Avanos Saç Müzesi, tuhaf turistik mekanlara meraklıysanız kesinlikle görülmesi gereken bir yer.
MÖ 3000'den beri Avanos, Kızıl Nehir'in mineral bakımından zengin çamurundan yapılan yüksek kaliteli çanak çömlekleriyle tanınır, ancak son yıllarda Nevşehir'in Avaos ilçesi, yetenekli Türk çömlekçisi tarafından oluşturulan eşsiz bir saç müzesiyle bağlantılı olarak anılır olmuştur.
Chez Galip. Galip'in çömlekçi dükkanının altında bulunan sıra dışı kuruluş, 16.000'den fazla kadının saç örnekleriyle dolu. Duvarlar, tavan ve zemin hariç diğer tüm yüzeyler, burayı ziyaret eden farklı kadınlara ait saç tutamları ve üzerlerinde adreslerin yazılı olduğu kağıtlarla kaplıdır. Hikaye, müzenin 30 yılı aşkın bir süre önce Galip'in arkadaşlarından birinin Avanos'tan ayrılmak zorunda kaldığı ve çok üzüldüğü zaman başladı. Kadın ona kendisini hatırlatacak bir şey bırakmak için saçından bir parça kesip verdi. O zamandan beri, evini ziyaret eden ve hikayeyi duyan kadınlar ona saçlarından bir parça iletişim bilgilerini ve adreslerini yazarak müzeye destek oldular. Yıllar boyunca, Dünyanın dört bir yanındaki kadınlardan 16.000'den fazla farklı renkte saç buklesinden oluşan etkileyici bir koleksiyon oluştu.
Avanos Hair Museum
Yılda iki kez, Haziran ve Aralık aylarında, Chez Galip'in dükkânına gelen ilk müşteri, duvarlarda bulunan isimlerden on talihliyi seçmek için Saç Müzesi'ne davet edilir. Bu şanslı on kişi, çömlek atölyelerine ücretsiz olarak katılabilecekleri atölye çalışması veya Kapadokya'da tüm masrafları Galip Usta’nın atölyesi tarafından karşılanan bir haftalık tatil kazanır.
Galip Ustanın yaptığı çekiliş , sanatçıya her gün yeni müşteriler getiren eşsiz müzeyi oluşturmasına yardım eden kadınlara geri vermenin yolu.