DANIŞTAY ESKİ BAŞKANLARINDAN PROF. DR.İSMAİL HAKKI GÖRELİ

DANIŞTAY ESKİ BAŞKANLARINDAN PROF. DR.İSMAİL HAKKI GÖRELİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Osmanlı döneminde eğitimini tamamlayan, Göre Kasabasında dünyaya gelen Göreli İsmail Hakkı ,Cumhuriyet’in ilk yıllarında Danıştay Başkanlığına kadar yükselmiştir. Ne acıdır ki bölgemiz insanı bu konuda da vefasızlık örneği sergileyerek bu değerli hukukçuyu unutup gitmiştir. Hiç değilse Göre Kasabasında ismi bir sokakta yaşatılmalıydı. Ülkemize özellikle idare hukuku alanında değişik katkıları olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Göreli’nin unutulmaması gerekir.

Bir çiftçi ailenin çocuğu olan İsmail Hakkı ,1879 yılında Göre’de doğmuştur. Mekteb-i Mülkiye’yi(şimdiki Siyasal Bilgiler Fakültesi) bitirmiş, 11.06.1927 tarihinde Mülkiye Dairesi Reisliğine seçilmiş, daha sonra Tanzimat Dairesi Reisi olmuştur. 24.01.1939 tarihinde seçildiği Danıştay Birinci Başkanlığı görevinden 14.07.1947 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrılmıştır(Danıştay Başkanlığı internet sitesi).Yaklaşık 8,5 yıl Danıştay Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Soyad yasası çıktığında kendisi ve ailesi “GÖRELİ” soyadını tercih etmiştir. Bugün Türkiye’de etkin bir yerel yönetimler birliği olan, Türkiye Belediyeler Birliğini 1945 yılında kurmuş ve ilk kurucu başkanlığını yapmıştır.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler ve Hukuk Fakültesinde uzun süre öğretim üyeliği de yapmıştır. Vefatından sonra eşi kendilerine ait bir daireyi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne bağışlamıştır( Prof. Dr. Cevat Geray’ın Mülkiyeliler Birliğinin 120 Kuruluş Yıldönümü konuşmasından).

İdare hukuku alanında çeşitli makale, kitap ve çevirileri bulunmaktadır.