Genel

Dünden bugüne Nevşehir'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Bugün Cumhuriyetin kuruluşunun 101. yılı. İşte geçmişten günümüze Nevşehir'de Milli Bayramlardan görüntülerle nostalji geçidi...

FİB HABER/Özel - Bugün Cumhuriyetin kuruluşunun 101. yılı. Dünden bugüne Nevşehir'de Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını yansıtan nostaljik fotoğraflar www.fibhaber.com'da..

Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi ilimiz Nevşehir'de de Bugün Cumhuriyetin kuruluşunun 101. yılını kutluyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatan uğruna canını, yüreğini siper etmiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnet ile anıyoruz.

Şimdi eskiye doğru yol alıp, geçmiş Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını yansıtan nostaljik fotoğraflara göz atmak ister misiniz?

Türkiye Cumhuriyeti 101 Yaşında...

İlk resmimimiz artık bir sembol haline gelmiş olan bir fotoğrafla başlıyoruz, Uşak'da çekilmiştir.

Cumhuriyetimizin 101. yılı kutlu olsun! 

Binlerce şehidimizin kanıyla sulanan bu yüce vatanda; esaretten kurtularak halk egemenliğinin kabul edildiği bu anlamlı günü kutlamak bizlerin en büyük hakkıdır.
Bu duygularla, tüm milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, dua ve şükranla anıyoruz.

İşte Geçmişten Günümüze Nevşehir'de Milli Bayramlar !


1976-77 yılı, Nevşehir Lisesi öğrencileri Cumhuriyet bayramı geçit töreninde, eski hükümet konağı önü

İşte Nevşehir'den Eski Milli Bayramlar





Bir milli bayram sonrası Nevşehir Kız Meslek Lisesi Öğrencilerinin şehir içi yürüyüşü (1975 veya 1976)

H Vedat Mumyapan Arşivi

Nar Ortaokulu son sınıfta 1973 Atatürk Oratoryosu okurken... /Saliha Kavak Emiroglu Arşivi

Ülke çapında çeşitli tören ve büyük katılımlarla kutladığımız milli bayramlarımızın hepimizin gönlünde ayrı bir yeri vardır. Büyük gurur ve şerefle kutladığımız bu günlerin neden ve nasıl bayram olduğunu tekrar hatırlayalım.

Milli Bayramların önemi nedir? Milli Bayramlar neden kutlanır?

Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir. Milli bayramlarımızı kutlarken atalarımızın kahramanlıklarını ve başarılarını anar, bize emanet ettikleri değerlerin önemini daha iyi kavrarız.

Milli bayramlarda evlerin balkonlarına bayraklar asılır; sınıflar süslenir; günün anlam ve önemini belirten programlar yapılır. Resmi olarak kutladığımız milli bayramlarımız şunlardır:

Milli Bayramlarımız Hakkında Özet Bilgiler:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlanmaya başlanan bu bayram, çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. İlk kez 23 Nisan 1920’de “Hakimiyeti Milliye Bayramı” olarak kutlandı. 1935 yılında adı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak belirlendi. 1979’un UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından “Çocuk Yılı” ilan edilmesiyle de bu bayram, uluslararası bir nitelik kazandı.
1979 yılından beri her yıl TRT tarafından geleneksel olarak “23 Nisan Çocuk Şenliği” düzenlenmekte, bir hafta süren bu şenliğe dünyanın değişik ülkelerinden gelen çocuklarda katılmaktadır. 23 Nisan, Atatürk’ün çocuklara armağanı olan dünyadaki tek çocuk bayramıdır.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a hareket eden Atatürk, 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a gelerek Kurtuluş Savaşı’nı bu tarihte başlatmış, Atatürk’ün Samsun’a geliş tarihi olan 19 Mayıs günü Atatürk’ün isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 20 Haziran 1938’de “Gençlik ve Spor Bayramı” adı ile milli bayramlarımız arasına katılan bu bayram, 1981 yılından itibaren “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

30 Ağustos Zafer Bayramı

Kurtuluş Savaşı’nın sonucunu belirleyen Büyük Taarruz’un son günü yapılan Başkumandanlık Meydan Savaşı’nın (30 Ağustos 1922) yıldönümlerinde kutlanan milli bayramlarımızdan biridir. 30 Ağustos Zaferi, ilk olarak 30 Ağustos 1923’te Ankara, İzmir ve Afyon’da şenlikler düzenlenerek kutlanmıştır. 1935’te çıkarılan bir yasayla “Zafer Bayramı” olarak kutlanması kabul edilmiştir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nda (1921 Anayasası) yaptığı değişiklikle devletin yönetim biçimini “Cumhuriyet” olarak ilan etti. Cumhuriyetin ilan edilmesi aynı gece 101 pare top atışı ile kutlandı. 2 Şubat 1925’te Hariciye Vekaleti (Dışişleri Bakanlığı) tarafından düzenlenen bir kanun teklifi ile 29 Ekim’in bayram olması önerildi. Teklif 19 Nisan’da TBMM tarafından kabul edildi. Böylece 29 Ekim, 1925 yılından itibaren yurt içinde ve dış temsilciliklerimizde bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Cumhuriyet Bayramı’nda, günün önemini açıklayan etkinlikler yapılır; şiirler okunur; her taraf bayraklarla donatılır.