Duygusal Yeme Davranışı Nedir ve Nasıl Önleriz?

Duygusal Yeme Davranışı Nedir ve Nasıl Önleriz? 

Üzgün ya da stresli olduğunuzda kendinizi mutfakta buluyor musunuz?

Yaşamın her evresinde sağlıklı olma noktasında yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Beslenme ihtiyacı, biyolojik gerekliliğinin yanı sıra psikolojik açıdan da önemlidir.

Duygusal yeme; stres, kaygı, boşluk hissi, yalnızlık, öfke gibi olumsuz duygularla baş edemeyip bu duyguları bastırmak adına rahatlamak için besinlerin kullanıldığı bir yeme davranışıdır. Bu davranışımızdan sonra utanç ve suçluluk duygusu hissederiz. İş stresi, eğitim sorunları, aile sorunları, finansal kaygılar, sağlık sorunları hatta ilişki problemlerine kadar birçok sebep duygusal yemenin temel nedeni olabilir. Bu olumsuz duygular boşluk hissine neden olur. Yiyecekler ise bireyler için, bu boşluğu doldurmanın geçici bir yolu gibi gelir. Fiziksel ve duygusal açlık arasındaki farkın anlaşılmadığı durumlarda da kişilerde duygusal yeme davranışı görülebilir. Duygusal yeme konusunda yapılan çalışmalarda gerçekten aç olup olmadıklarını saptamadıkları sonucuna varılmıştır. Duygusal yeme obezite, yeme bozukluğu, depresyon ve hormonel problemlere neden olmaktadır. Duygusal açlık ani ve yoğun bir istek sonucu ortaya çıkar. Keyif verici yiyecekleri tercih eder ve sonucunda pişmanlık duygusu gözlemlenir. Fiziksel açlık ise mide guruldaması gibi fizyolojik işaretlerle birlikte son yenilen yemekten yaklaşık 3 saatten sonra gözlemlenir. Çeşitli yiyecekler tüketebilir ve sonucunda pişmanlık duygusu yaşanmaz.

Duygusal Yeme Davranışına Çözüm Önerileri:

·         İlk olarak yeme farkındalığı kazanmak önemlidir. Fiziksel ve duygusal yeme kavramını fark edip nasıl ve neden yeme davranışı gösterdiğinizi incelemelisiniz. Hangi duyguları hissettiğinizde yemek yeme ihtiyacı hissettiğinizi fark etmelisiniz.

·         Ardından hayatınıza hareket eklemelisiniz.. Kişinin kendine iyi gelecek spor, yürüyüş gibi egzersizleri hayatlarına ekledikleri zaman duygusal yeme davranışında büyük oranda azalma gözlemlenmektedir.

·         Olumsuz duygularımız ile başa çıkmak için farklı yollar keşfetmeliyiz. Mesela günlük yazmak, yürüyüş yapmak, arkadaşlar ile sosyal aktivite yapmak, kitap okumak gibi bireylere iyi gelecek aktiviteler yapmalıdırlar.

·         En önemlisi duygusal yeme davranışının hem fiziksel hem de duygusal olarak ele alabileceğiniz beslenme uzmanına ve psikoloğa başvurmalısınız.