Genel

Enderûn Gönüllüleri Kozaklı’da Buluştu

Enderûn Eğitim Vakfı’nın organize ettiği Enderûn Gönüllüleri Buluşmalarının bu yıl ki adresi Kapadokya bölgesinin kaplıca merkezi Kozaklı oldu.

Enderûn Eğitim Vakfı’nın organize ettiği Enderûn Gönüllüleri Buluşmalarının bu yıl ki adresi Kapadokya bölgesinin kaplıca merkezi Kozaklı oldu.

Türkiye’nin her yerinden farklı yaşlarda kadın-erkek yüzlerce Enderun gönüllüsünün katıldığı buluşma 2-3 Aralık 2023 tarihlerinde Divaisib Termal Resort Hotel’de gerçekleşti.

Fatih Turan’ın sunuculuğundaki programa, Muhammed Furkan Belada’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ardından İbrahim Başaran Hocamızın Gazze’de zalimlere karşı mücadele eden Filistin halkının muvaffakiyeti için duasıyla başlandı. Enderûn Eğitim Vakfı Genel Başkanı Mustafa Aydoğdu’nun selamlama konuşmasının ardından Enderûn Eğitim Vakfı İstişare Kurulu Başkanı Nurettin Soyak’ın açılış hitabıyla ilk oturum tamamlandı.

Programın ikinci oturumunda ise Mikail Usta’nın moderatörlüğünde aile temalı panele geçildi.

Programa Konya’dan katılan Uzman Vaiz Abdülkerim Temizcan “Kur'an ve Sünnette Aile” konusunda yaptığı sunumunda şu ifadelere yer verdi: “Aileyi bir arada tutan şeylere önem vermemiz gerekir. Bunları şu şekilde maddeleyebiliriz:

1. Sevgi Beraberliği: Birbirini Allah için sevmek, eşe sadakat, sabır ve saygı göstermek. Bu 3 husus sevgiyi muhafaza eden temel maddelerdir.

2. Seccade Beraberliği: Ailede kulluk bilinci olmalı ve namaz ailede her zaman için ilk gündem maddesi olmalıdır.

3. Sofra Beraberliği: Sofra muhabbet yeridir. Sofra beraberliği ailede sevgiyi tetikler.

4. Seyahat Beraberliği: Gezi, umre, sıla-i rahim beraber yapmak.

5. Sayfa Beraberliği: Evde Kur’an-ı Kerim ile ilişkimiz ne düzeyde? Beraber Kur’an ve tefsir okumak, buradaki ayetleri gündem yapmak de ailenin birlikteliğine güç katar.”

Temizcan, bunların yanı sıra eşlerin birbirleriyle konuşması, danışması ve birbirlerine değer verdiklerini hissettirmelerinin önemine işaret etti.

Programa Konya’dan katılan Uzman Vaiz Mehmet Toker ise “Anne Baba ve Çocuk İletişimi” üzerine sunumda bulundu. Aile içi iletişimin önemine işaret eden Toker, bu iletişimde açık olmak gerektiğini belirterek Kur’an-ı Kerim’de doğrudan iletişim kurulmasına verilen değerin vurgulandığını söyledi.

Karşı tarafı dinleyip görüşünü almanın öneminden de bahseden Toker, çocukların ve eşlerin anlayabileceği bir şekilde konuşmak gerektiği ve ailede her şeyden önce şefkatin olmasının elzem olduğunun altını önemle çizdi.

“İletişimde öfke kontrolü olmazsa olmazdır” diyen Toker, öfkeliyken yapılan davranışların telafisinin zor olduğunu belirtti.

Panelin son kısmında ise programa Ankara’dan katılan Bilişim Uzmanı Aydın Çatak, “Teknoloji ve Nitelikli Zaman” başlıklı sunumunu yaptı. Sunumunda Çatak, dünyanın artık küçük bir köy haline geldiğini, teknolojiye kim hakimse kuralları onların koyduğu bir sistemin mevcut olduğunu ve bundan dolayı da bedenlerin değil ama zihinlerin işgal altında olduğunu belirtti.

“Ataerkil, anaerkil, çocuk, erkil derken “Ağ Erkil” topluma doğru bir geçiş yaptık. Karınlarını bizim doyurduğumuz çocuklarımızın zihinlerini kimler doyuruyor sorusunun cevabı çok önemli” diyerek sözlerine devam eden Çatak, “internette harcanan süre açısından dünyada ilk sıralardayız ve maalesef gelişmiş ülkelerde bu süreler bu kadar yüksek değil. Bir insanın sosyal medya hesabından her şeyi çıkarabilmekteyiz artık. Sanal dünyadaki ayak izlerimiz bizi ele veriyor. Sosyal medya değerlerimizi dengesizleştiren içeriklerle dolu. Emojiler az düşünmemize sebebiyet veriyor. Tüm bunlara dikkat etmeli ve telefonlarımızda hangi uygulamalara izin verdiğimize, bunların bizlerden ne izin talep ettiklerini incelemeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Panel sonunda panelistlere Enderûn Eğitim Vakfı yönetimi tarafından tablo hediye edilerek 1. Gün programları tamamlandı.

İkinci günün ilk programında Enderûn Eğitim Vakfı teşkilatlarının bilgilendirme sunumları yapıldı. Aksaray, Ankara, Bursa, Erzurum Kayseri, Konya, Kırşehir, İstanbul, Nevşehir ve Sakarya’da bulunan şubelerin yöneticileri, illerinde yaptıkları eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

İkinci programda ise Eğitim Komisyonu ve Medya Komisyonu tanıtım faaliyetleri anlatıldı. Komisyonların ardından meslek kulüpleri tanıtımları yapıldı ve son olarak Mustafa Yayla hocanın duasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.