Genel

Eşsiz tadı miss gibi kokusu ile Nevşehir yerli karpuzu gibisi yok

Nevşehir'in meşhur yerli karpuzları, özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek isteyenler için vazgeçilmez bir tercih oluyor. İl genelinde yetişen bu doğal meyve, bol su içeriği ve lezzetiyle öne çıkarken, bölgenin tarımsal zenginliğini ve üretim potansiyelini gösteriyor.

Nevşehir'in Alacaşar, Hamzalı, Çakıllı köylerinde yetiştirilen yerli karpuzlar, kalitesi ve lezzetiyle bölge halkının ve ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor.

"Nevşehir topraklarında üretilen yerli Karpuz'un lezzeti daha başka”

Muhteşem tadı miss gibi kokusu ile Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Çakıllı köyündeki bahçesinde yerli ata tohumu ile kavun ve karpuz yetiştiren  Tuncay Dalcı, 15 kiloluk karpuzların yerli olduğunu ve karpuzların iriliğinin yanı sıra çok da lezzetli olduğunu söyledi.

Yetiştirdiği dev karpuzların fotoğraflarını www.fibhaber.com ile paylaşan Tuncay Dalcı, "Naylon üstü üretim ile, ürün daha kısa sürede olgunlaşırken istenilenin de üstünde bir kiloya ulaşıyor. Bu yüzden ata tohumu ve naylon üstü üretimden asla vazgeçmeyin" sözleriyle işin sırrını paylaşıyor.

Ürün daha çabuk gelişiyor. 

Çakıllı köyünde bahçesin'de Kavun, karpuz yetiştiren Tuncay Dalcı naylon üstü Ata tohumu ile daha hızlı verim alıyor. Naylon üstü Kavun karpuz yetiştiren Çiftçi elde ettikleri başarılı sonuçlara dikkat çekiyor. 

Bu sistem sayesinde daha daha hızlı yetiştiriyor. Kök naylonu içinde olması nedeniyle sıcaklık 3 kat artıyor. Bu da gelişimi arttırıyor 2,5 ay önce topraklarla buluşan kavun tohumları kısa sürede 4-5 kiloya ulaşırken, karpuz ise 14-15 kiloya kadar çıktı verim ve kalitesinin yüksek olması üreticiyi memnun ediyor. 

Bu modelle işçilik masrafları da azalıyor.

Yerli ürünler organik olmasından dolayı vatandaşın ilgisini çektiğini belirten üretici Tuncay Dalcı; "Naylon sistemi yaptık, kısıtlı suyla çok güzel verim aldık. Çok memnunuz ileriki yıllarda da bu sistemi kullanacağız. Naylon sistemi ile suyu kaçırıyoruz. Güneş almıyor, Dışarıya çıkmıyor, buharlaşarak meyveye geri dönüyor. Ben bu güzel sistemi herkese tavsiye ediyorum. Önümüzde zaten kuraklık var. Kuraklık devam edecek.  Bilinçli olmak için bu sistemi yapmamız gerekiyor az su ile çok ürün yetiştirmek gerekiyor." ifadelerinde bulundu.

İşte Çakıllı köyünde yetiştirilen o karpuz ve kavunlar...