İnme (Felç) Nedir? İnme (Felç) geçiren kişiye nasıl müdahale edilir? İnme (Felç) önlenebilir mi? İşte merak ettiğiniz bu soruları sizler için araştırdık...

İnme (Felç) Nedir?

İnme (felç) , beyne giden kanın kesilmesi veya beyin kanaması nedeniyle beyin dokusunun oksijen yetersizliğinin telafisi , ani ve acil müdahale ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

İnme yaşayanların en sık görülenleri arasında bir tarafta güçsüzlük veya şişme , konuşma bozukluğu , bilinç odağılığı ve denge kaybı yer alır. Sinirsel gösterim belirtileri , zaman zaman geri dönüşlü olabilirken, erken müdahale edilmediğinde kalıcı beyin hasarı ve hareket kaybına neden olabilir.

İnme (felç) geçiren bir kişiye doğru ve hızlı müdahale hayat kurtarır!

İnme (Felç) Belirtileri Nelerdir?

İnme, aniden bayılma, dengesizlik, çift görme gibi belirtilerle ortaya çıkarak beyinde hasar oluşmasına neden olur. Siz veya çevrenizdeki biri felç geçiriyorsa, sinirsel felç belirtilerinin başladığı zamana da dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü bu hastalıkta tedaviden en çok fayda gören hasta grubu belirtiler başladıktan sonra ilk saatlerde tedavi edilenlerdir. İnme belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Aniden oluşan bilinç kaybı ya da bayılma

  • Yüzde kayma
  • Konuşmada bozulma
  • Aynı taraf kol ya da bacakta güçsüzlük
  • Çift görme veya ani görme kaybı
  • Denge kaybı
  • Görmede bozukluk
  • Yutkunma güçlüğü
  • Bilişsel olarak bozulmalar
  • Kol ve bacak bölgesinde uyuşma
  • Ağız köşesinde sarkma ya da çekilme

Belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda zaman kaybetmeden acil tıbbi yardımı aramak gerekir. Semptomların değişip değişmeyeceğini görmek adına zaman kaybetmemek önemlidir. İnme için her dakika, her saniye büyük önem arz etmektedir. İnme ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, beyin hasarı ve sakatlık potansiyeli de o ölçüde artar.

Felç geçiren kişiye nasıl müdahale edilir?

  • Hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayın. Acil yardım beklerken mümkün olduğunca sakin olun.
  • Hastanın güvenli ve rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun. Başın hafifçe kaldırılmış olması ve kişinin kusma durumuna karşın desteklenmiş olarak yan yatışta yatırılması önerilir.
  • Hastanın nefes alıp almadığını kontrol edin. Nefes almakta güçlük varsa kravat veya atkı gibi boğazı sıkabilecek giysileri gevşetin.
  • Hastayla sakin ve güven verici bir şekilde konuşun.
  • Hastaya yiyecek ve içecek bir şey vermeyin.
  • Hastanın durumunda gelişebilecek değişiklikler için hastayı dikkatlice gözlemleyin.
  • Gelen acil yardım ekibine belirtilerin ne olduğunu ve ne zaman başladığını detaylıca anlatın. Hastanın inme geçirirken düşmesi, kafasını çarpması gibi durumları bildirmek çok önemlidir.

Halk arasında sıklıkla yapılan hastanın yüzüne su çarpmak, başını soğuk suya tutmak, kolonya koklatmak gibi müdahaleler faydasızdır. Burada en önemli şey hastayı hızlıca hastaneye ulaştırmaktır. Bu nedenle ilk yapmamız gereken şey hızlı bir şekilde 112’ye haber vermektedir.

FELÇ (İNME) ÖNLENEBİLİR Mİ?

İnme, sıklıkla geleceğini önceden haber verir. İnme gelişmeden riskinizi azaltmak için yaşam tarzınızda yapabileceğiniz 8 basit değişiklik şöyle sıralanabilir…

1) Aktif olun.

2) LDL kolesterolünüzü düşürün.

3) Sağlıklı beslenin.

4) Tansiyonunuzu kontrol altında tutun.

5) Kilo verin.

6) Diyabetinizi kontrol altına alın.

7) Sigarayı bırakın.

8) Alkolü azaltın.

Bunlardan birini bile yapmanız etkilidir ancak tümünün kontrol altına alınmasının inme riskini önemli oranda düşürdüğü gösterilmiştir. Yani ne kadar çok değişiklik yaparsanız, riskiniz o kadar fazla düşer. Örneğin; tansiyonunuzu normal seviyelere düşürmeniz inme riskinizi yüzde 50 azaltır. Sigara içmiyor olmak veya sigarayı bırakmak ise riski yüzde 40 azaltır.

Unutma, erken müdahale hayat kurtarır. Bu hayati bilgileri sevdiklerinle mutlaka paylaş!

İnme (Felç) Geçiren Hastanın Tedavisi

Hastanede yapılacak olan doktor muayenesi ve beyin görüntüleme tetkikleri (MR veya Tomografi) sonrasında beyin dokusunda hasar olup olmadığı ve beyin kanaması geçirilip geçirilmediği anlaşılmakta, hastaya inme tanısı konulmaktadır. İnme tanısı konulduğu anda inme tedavisi başlar. Tedaviyi etkileyeceği için inme tipi hemen belirlenmelidir. Sonraki aşamada bu inmenin kalple veya diğer damarlarla ilişkisi olup olmadığı, sebep olabilecek diğer hastalıklarla ilişkisi gibi durumlar araştırılır.

Damar tıkanıklığına bağlı inmelerde damar açıcı tedaviler uygulanabilir. Doktor, aspirin veya pıhtı eritici tedavi verebilir. Bu tür tedaviler belirtilerin başlamasından itibaren ilk 3 saatte en iyi etkiyi verirler.
Beyin kanamasına bağlı inmelerde ise pıhtı eritici ilaçlar durumu kötüleştirebilir. Bu hastalara kanamayı durdurucu tedaviler uygulanabilir. Bazen beyin cerrahisi uzmanı tarafından ameliyat yapılması gerekebilir.
İlk tıbbi veya girişimler tedavilerin ardından genel durumu stabil hale gelen hasta, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi tarafından değerlendirilir. Eğer hastada fonksiyon kaybı meydana geldi ise inme tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci başlar.

#inme#felç#ilkYardım#sağlıkbilgileri#hayatkurtaranbilgiler#acilDurum​ #112