Kapadokya bölgesini gezmeye gelen İtalyan turistler FİB Haber.Com adresine e-mail üzerinden ulaşarak Nevşehir'in Göreme beldesindeki kilise içinde gördükleri bir köpek için yardım istediler.

Stefano Giraldo isimli turistin FİB Haber'e İngilizce olarak gönderdiği e-mail'de; "Merhabalar, Ben Stefano Giraldo, İtalya'dan. Kent merkezinin kuzeydoğusunda, kızıl vadi yakınındaki mağaralardan birinde büyük bir köpeğin bulunduğunu bildirmek isterim. Mağara sanırım bir Rupestrian kilisesi. Köpek arka bacağından yaralanmış gibi görünüyor ve neredeyse hareket edemiyor. Suyu ve yiyeceği yok. Ona biraz su ve yiyecek getiriyorum ama eğer kimse bu köpek için gerçekten hızlı bir şey yapmazsa, açlıktan veya susuzluktan ölecek diye düşünüyorum. Lütfen ekteki fotoğraflara bir göz atın. Ve ona yardım edebilecek biri varsa lütfen bildirin. İlginiz için teşekkür ederiz." dedi.

Göreme'de turistlerin dikkati, köpeği kurtardı

Bu ihbar üzerine harekete geçen FİB Haber muhabarimiz, Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren'i arayarak konuyu kendisine ilettiler.

Başkan Eren'de, "Öncelikle Stefano Giraldo'ya ve FİB Haber'e hasassiyetiniz için teşekkür ediyorum. Onlar bizim can dostumuz" biz Göreme belediyesi olarak her zaman onları koruyup gözetiyoruz. Bu bizim vicdani, idari ve insani görevimiz. Muhtemelen aşırı sıcaklar nedeniyle kendisini daha serin gördüğü kiliseye bırakmış. Ben hemen ilgileniyorum, köpeğimize mama ve içmesi için su bırakalım. Ayrıca sağlık problemi varsa da veteriner hekime gösterelim" dedi.

Kendisine ilgileri için teşekkür ettiğimiz Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren'den sonra hemen yaşanan bu gelişmeyi İtalyan turist Stefano Giraldo'ya ilettik.

Stefano Giraldo; "Fotoğraf çekmek için Kızıl Vadi yakınlarında yürüyüşe çıkıyordum. Köpeği Göreme yakınlarında kaya kilisesinin içinde güçsüz ve tek bacağı zor kullanır vaziyette buldum. Ona sadece biraz su verebildim. Ertesi gün biraz köpek maması ve daha fazla suyla geri döndüm. Köpek kiliseden ayrılmıyor ve kendi başına yiyecek ve su bulamıyordu. Sonra internette araştırma yaparken FİB Haber'i gördüm. Ve size durumu naklettim. İlginiz için çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Belediye Başkanı Eren beye de teşekkür ediyoruz.

Bizim İtalya'da kendimize ait beslediğimiz bir köpeğimiz ve üç kedimiz var ve hayvanları çok seviyoruz. Türk insanının da bu konuda büyük hassasiyet gösteriyor olmaları hatta onların daha iyi şartlarda barınaklara alınması adına yasal düzenlemeye gitmeleri bizi ziyadesiyle mutlu etti." dedi.

........................

İtalya'da sokak köpekleri sorunu yaşanıyor mu nasıl çözüm ürettiniz?

Dediğim gibi, bizim İtalya'da beslediğimiz bir köpeğimiz ve üç kedimiz var ve hayvanları çok seviyoruz. İtalya'da da aynı sorunu yaşadık. Ama yapılan yasal düzenleme ile artık geride kaldı.

İtalya sokak hayvanları sorununu yasayla çözdü

Avrupa'da sahipsiz sokak hayvanlarını korumaya yönelik ilk yasal düzenlemeyi yapan İtalya'da, bu hayvanların kısırlaştırılmasını ve yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılmasını öncelikli tutan yasal düzenleme sayesinde ülkenin büyük kısmında artık sokaklarda başıboş hayvana rastlanmıyor.

Yerel yönetimler sorumluluğunda, köpeklerin tespit ederek çip takıp kayıt altına almak, kısırlaştırma, bakım evlerine yerleştirme ve sahiplendirme aşamalarından geçiyor. Kırmızı sarı ve yeşil kategorileri var. Yumuşak zor bir karakteri olmayan köpekler sarı ve yeşil olarak ayrılıyor. Kırmızı yanına yaklaşılması kesinlikle yasak. Sahiplendirilmiyor yanına sadece bir bakıcısı yemek vermek için giriyor.

Bunun yanında uyutulan köpeklerde var ama... Uyutma, sadece ağır hasta köpeklerinde uygulanıyor. O da kurtarılamayacağına kesin emin olunduktan sonra. Daha fazla acı çekmemesi için. Öte yandan İtalya'da köpek dövüşü yok. Yasal düzenleme ve caydırıcı cezalarla da köpekler korunuyor.

“Nevşehir'de sokak köpekleri ne zaman toplanacak?

Sokak köpekleri düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilip yasalaşmasının ardından “Nevşehir'de sokak köpekleri ne zaman toplanacak? diye yaptığımız haberimize tepki gösteren bir avuç Sözde "köpek seviciler" Avrupa'daki örnekleri bile görmemezlikten gelebiliyor. Sokak köpeklerini gerçek sevenler; "artık sokak köpeklerininde bir yuvası olacak, burada karınları doyacak ve veteriner hekim gözetiminde korunacak" sözleriyle bu yasaya tam destek veriyorlar. 

Sözde köpek sevicilerinin ise tek derdi sorun çözmek değil problem üretmek. Bu vesile ile, sokak köpeklerinin kanunlar çerçevesinde okullar açılmadan biran önce toplatılmasını bekliyoruz. Bu şekilde hem sokak köpeklerimiz yeni yuvalarına kavuşacak hem de sokaklar daha güvenli hale gelecek.

İşte Stefano Giraldo isimli turistin FİB Haber'e gönderdiği o yazı;

Hello,
I’m Stefano Giraldo, from Italy.
I would like to report that there is a big dog inside one of the cave near red valley, north east from the center of the city. The cave is a rupestrian church I think.

The dog is injured on one rear leg and cannot almost move. He has no water nor food.

I bring him some water and food but I think that if no one do something really fast for this dog, he is going to die of hunger or thirst.

Please have a look to attached photos.

And please let me know if someone can help him.

Thank you for your attention.