Nevşehir'in Gülşehir ilçesi Çayır Mahallesinde bulunan ecdat yadigarı 246 yıllık tarihi Sadrazam Silahtar Karavezir Seyyit Mehmet Paşa hamamına Gülşehir Belediye Başkanı Erkan Çiftci sahip çıktı.
Tarihi, Osmanlı Dönemi’ne dayanan ve Gülşehir'de 1778 tarihinde Silahtar Seyit Mehmet Paşa tarafindan mimar Ebubekir Veledi Halil Efendi'ye yaptırılan tarihi hamam bir süre önce satılığa çıkarılmıştı.
Kaderine adeta terk edilen hamaı yerinde inceleyen Gülşehir Belediye Başkanı Erkan Çiftci, ilçemizin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan “Sadrazam Silahtar Karavezir Mehmet Paşa Hamamı”nın mevcut durumunu yerinde inceledi. Yıllardır kaderine terkedilen ve ilçemizin tarihi dokusuyla özdeşleşen bu önemli yapıyı yeniden ilçemize kazandırmak adına, hamamın yatırım programına alınması için talimat verdi. Bu girişim, ilçemizin geçmişine sahip çıkma ve kültürel mirasımızı geleceğe taşıma konusundaki kararlılığımızı bir kez daha ortaya koymaktadır." dedi.
Ecdat yadigarı olarak günümüze kadar gelmiş ve nedeni ne olursa olsun böylesi bir tarihi miras yapının korunması, restore edilmesi ve kullanılması adına yaşanan bu gelişme Gülşehirli vatandaşları mutlu etti.
Sadrazam Silahtar Karavezir Seyyit Mehmet Paşa Hamamı
Gülşehir'de 1778 tarihinde Silahtar Seyit Mehmet Paşa tarafindan mimar Ebubekir Veledi Halil Efendi'ye yaptirilmistir.
Gülşehir Karavezir Hamamı
Yeri : Gülşehir
Tarihi : 1778
Yaptıran : Silahtar Seyit Mehmet Paşa
Yapan : Ebubekir Veledi Halil Efendi
Mimarı Özellikleri :Hamam klasik Osmanlı hamamlarında olduğu gibi üç kısımdan oluşmuştur.
1-Soyunmalık
2-Ilıklık
3-Sıcaklık
Hamamın giriş kapısı yuvarlak silme içine alınmış 1.80 x1.15 m.ölçüsünde olup buradan 6.25 x 6.25 m. ölçüsündeki soyunmalık kısmına girilir.Burası 6.25 çapında bir kubbe ile örtüdür. Kubbeye geçiş tromplarla olup dıştan sekizgen bir kasnağa oturmaktadır.
Kubbe kasnağında birisi giriş kapısın üzerinde , biriside girişe göre sağ kenarda olmak üzere soyunma mahallini aydınlatan iki küçük pencere vardır.Soyunmalık bölümünden pahlı bir çerçeve ile çevrili ,yuvarlak kemerli kapıdan ılıklığa geçilir. Ilıklık bölümünün üzeri beşik tonozla örtülüdür.
Ilıklıktan yuvarlak kemerli bir kapıdan sıcaklığa geçilir. Sıcaklık bir kubbe ile örtülüdür.Burada kubbeye geçiş trompla sağlanmıştır. Kubbe dıştan sekizgen kasnağa oturur.Sıcaklıkta beş musluk mevcut olup kurnaları mermerdendir.Hamamın su haznesi girişe göre sağ taraftadır. Soyunmalık yerinin duvar kalınlığı 1 metredir. Yapı malzemesi olarak gri renkte kesme taş kullanılmıştır. Hamamın bozulan taşları 1963 yılında yapılan tamir esnasında değiştirilmiştir. Son yıllarda önemli bir tamir gören hamam kullanılıma açılmıştır.