GÜVENLİK SORUŞTURMASI
İlk kez kamu görevine girecekler için Güvenlik Soruşturması zorunluğu getiriliyor. Ülke gündeminde olan Güvenlik Soruşturması Arşiv araştırması bazı kesimlerce anti demokratik, İnsan Haklarına aykırı ve demokratik haklara saldırı olarak düşünmekte ve değerlendirmekte.
Ülkemizde sanki PKK, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C terör örgütleri hiç yokmuş, güvenliğimizi tehdit etmiyormuş gibi davranamayız. Devlet güvenliğini sağlamak için kanuni düzenlemeleri yapmak ve uygulamak asli görevidir. Kamu görevine girecek kişi suç işlemediği, işlemeye meyilli olmadığı, her hangi bir yasadışı örgüte üye olmadığını, sempatizanı olmadığını bildiği halde neden güvenlik soruşturmasından çekinsin anti demokratik bulsun. Efendim bu durum liyakat (yeterlilik, yetenek) sahibi olanların değil de liyakat sahibi olmayanların kamu görevlisi olarak atanırlar veya ilgili makamlara getirilmesine sebep olur denilmekte. Evet bir iş koluna yeterlik ve yetenek sahibi olanların kişinin atanması veya getirilmesi tartışmasız doğru olandır. Pekiyi yetenekli ve yeterli olarak görülen birinin suç işlemiş, suç işlemeye meyilli, yasadışı örgüt mensubu, sempatizanı hatta yakınında olan kişilerle iktisatlı olması devlet güvenliğimizi tehlikeye atmaz mı. Bir örnek 2016 yılında o dönem MKE Silah Fabrikası Müdürü yerli silah projelerini satmak isterken yakalanmıştı. Bunun haricinde günümüzde görüyoruz birçok kamu görevlisi yasadışı terör örgütü üyeliği ve sempatizanlığındankanuni işlem yapılarak adalete teslim edilmektedir.Devletin güvenliği için yapılan bu yasal düzenleme insan hakları ihlali, anti demokratik uygulama olarak bakamayız bakmamalıyız da.
Güven ve güvenlik duygusu insan için temel bir psikolojik ihtiyaç olup, kurumlar ve devlet içinde geçerlidir. Suç ise güvenlik ihtiyacını olumsuz etkiler. Güvenlik konusunda kanun koyucu ve uygulayıcıhukuksal açıdan devlet ve vatandaşını koruma altına alır. Temel amaç ise kamu görevine ilk defa alınacaklarda ileride işleyeceği suçu önlemek ve engel olmak için bir arşiv araştırması. Peki ileride suç işleyeceğini nereden biliyorsun? Elbette bir kişinin ileride suç işleyip işlemeyeceğini bilmemiz zordur. Devletin ilgili kurumları gerekli arşiv araştırmasını yaparak kişinin geçmişi ile ilgili hukuki anlamda bilgi ve belgeleri elde edecek ve ilgililer değerlendirecektir.
Günümüzde teknolojinin sayesinde bir verinin gönderilmemesi gereken yere gönderilmesi birkaç saniye içerisinde gerçekleştirilebilir. İşte burada bu veriyi kötü amaçlı gönderen değil, o verinin kendisi, suç ve terör örgütlerinin menfaatlerini gözetmeden, vatan ve millet sevgisi olan sadakat duygusu yüksek insana ihtiyacımız var, bu insanlarda güvenlik soruşturmasından çekinmezler insan hakları, demokrasi sorunu görmezler.
Elbette terör örgütüne sırtını dayayanlar, 15 Temmuzda ihanet edenlere karşı devlet önlemini alacaktır. Devlet önlemini alırken adaletli, objektif ve nesnel kriterlere göre arşiv araştırması yapacaktır.
01.04.2021
İhsan BİÇKİN