T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıldönümü Anma Etkinlikleri bu akşam Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yıl "Sevgi ve muhabbet kapısında buluşalım" temasıyla düzenlenen "Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri” Hacıbektaş ilçesindeki Cumhuriyet Kent Meydanı'nda yapıldı.

Hünkar Hacı Bektaş Veli anılıyor

Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin Hak'ka Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri programına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Nevşehir Milletvekilleri Süleyman Özgün, Emre Çalışkan, Filiz Kılıç, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Hacıbektaş Kaymakamı Abdulkadir Nar, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Kaim ile İran, Irak, Makedonya, Almanya gibi ülkelerden gelen konuklar, Alevi dedeleri, babalar, Alevi kuruluşların temsilcileri, 59 ilden gelen davetliler ve binlerce can katıldı. 

“Hacı Bektaş Veli'nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri” 3 gün sürecek.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, protokol konuşmaları ile devam etti. Programda daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ekibince "Hacı Bektaş Veli temalı deyiş ve nefes" dinletisi ile semah gösterisi sahnelendi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı konuşmasında; "Türkistan membaından doğup Anadolu coğrafyasına yayılan manevi pınarımız Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Hakk’a yürüyüşünün 753’üncü yıldönümünde rahmetle yâd ediyorum. Hazreti Hünkâr’ın Ocağı’nda, güzel Nevşehir’de bulunmaktan mutluluk duyuyorum.Hacı Bektaş Veli’nin birlik beraberlik öğretileriyle mayalanmış bu topraklarda, bizleri bu dostluk halkasında buluşturan Cenab-ı Allah’a hamd ediyorum. Kardeşliğimizin ve dayanışmamızın daim olmasını diliyorum." Dedi.

Yılmaz konuşmasının devamında şunları ifade etti; 

"Hacı Bektaş Veli Hazretleri’ne bugünün penceresinden bakmak bizleri insanlığın ortak değerlerine ve evrensel barışa dair derin bir muhasebe yapmaya sevk ediyor. O ki, "İncinsen de incitme" diyerek bizlere hoşgörünün, sevginin ve barışın önemini anlatmış,  “Düşmanın bile insan olduğunu unutma”; sözleri ile bütün insanlığı kardeşliğe davet etmiştir. Ne yazık ki, bugün dünyamızın birçok yerinde, insan onurunun ayaklar altına alındığını, mazlumların gözyaşlarının sel olup aktığını görüyoruz.  Gazze’de yaşananlar, bu insanlık dramının en acı örneklerinden biridir.

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan insani dramlara, göçmen krizlerine ve Afrika’daki acı tabloya baktığımız zaman Anadolu irfanını hem bizden sonraki nesillere hem de dünyanın her bir noktasına taşıma sorumluluğumuz ortadadır.

Temelinde insanları yaradanın emaneti olarak gören bir büyük anlayışa bu çağda bizler can vermek mecburiyetindeyiz.

Bugün dünyanın dört bir yanında kardeşlerimiz zulme uğrarken, masum siviller hayattan koparılırken bize düşen, küresel adaletsizliğe karşı Hz. Hüseyin misali bir duruş sergilemektir.

Irk, dil, mezhep ve meşrep farklılıklarını suni gündemlerle öne çıkararak kardeşliğimizi hedef alanlara, coğrafyamızda yeni Kerbelâ’lar yaşanmasını isteyenlere karşı gözümüzü açmaktır.

Hacı Bektaş-ı Veli’nin yolundan giderek savaşın yerine barışı, düşmanlık yerine dostluğu, kin ve nefret yerine sevgiyi koymaktır.

Bu yoldan ayrılmayacağız ve her daim dayanışmayla sağlamlaştıracağız.

Mezhep, meşrep, etnik köken diyerek aramıza set çekmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.

Hiç kimsenin bizi bölmesine, ayrıştırmasına ve kardeşliğimize zarar vermesine izin vermeyeceğiz.

Hacı Bektaş Veli Hazretleri’ni rahmetle anarken, onun insanlığa bıraktığı bu eşsiz mirası gelecek nesillere taşımak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Cenabı Allah milletimizi cümle erenlerin, evliya ve embiaların mirasına müdrik eylesin.

Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim etsin.

Türkistan’dan Balkanlar’a çağları aşan gönüller hünkârı Hacı Bektâş Veli’yi rahmetle yâd ediyorum.

Tüm vatandaşlarımızı Nevşehir’i ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın gayretleriyle ihya edilen Hacı Bektaşi Veli Müzesini ziyaret ederek Hünkarın ocağına misafir olmaya ve bir inanç, kültür ve fikir deryasına yelken açmaya davet ediyorum. Anma programının düzenlenmesinde emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Hazreti Hünkâr’ın çağları aşan sözlerinin ilelebet insanlığa rehber olmasını diliyor hepinizi bir kez daha muhabbetle selamlıyorum."

AK Parti Nevşehir Milletvekili Emre Çalışkan; "Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile büyük irfan Hacı Bektaş Veli’nin Hakka yürüyüşünün 753. yıl dönümünde “Sevgi ve Muhabbet Kapısında Buluşalım” temasıyla Hacıbektaş ilçemizdeyiz.

Şairlerin Sultanı olarak gölümüze taht kurarak Ahilik Teşkilatı'nın kurulmasında önemli rol oynayan değerli mutasarrıf Hacı Bektaş-ı Veli’yi 753. Sene-i devriyesinde rahmetle anıyorum." dedi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün'de; 

"Dostumuzla beraber yaralanır kanarız,

Her nefeste aşk ile yaradanı anarız.

Erenler meydanına vahdet ile gir de gör,

Kırk budaklı şamdanda kırkımız bir yanarız"

-Hacı Bektaş-ı Veli

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın CEVDET YILMAZ, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri ERSOY ve İl Protokolümüzün katılımıyla;Vefatının 753. Seni devriyesinde "Sevgi ve Muhabbet Kapısında Buluşalım" temasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığımızın organize etmiş olduğu Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerini anma programına katıldık." dedi.

Hacı Bektaş Veli Dergâhı ve Müzesi, Hacı Bektaş Veli'yi Anma Törenleri boyunca her gün saat 22.00'ye kadar ziyaretçi kabulüne açık olacaktır.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a yürüyüşünün 753. yıl dönümünde düzenlenecek anma programına sizleri davet ediyoruz. 15, 16 ve 17 Ağustos 2024 tarihlerinde Nevşehir Hacıbektaş ilçesinde, Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Kent Meydanı'nda gerçekleştireceğimiz etkinlikler ile Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin mirasını, birlik ve beraberlik içinde bir kez daha anacağız.  

Tarih: 15-17 Ağustos 2024  

Yer: Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Kent Meydanı, Nevşehir

.................

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıldönümü Anma Etkinlikleri Programı açıklandı.

15 Ağustos 2024 Perşembe günü Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapılacak olan Hacı Bektaş Veliyi anma etkinlikleri proğram akışı belli oldu.

15 Ağustos 2024 Perşembe günü Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapılacak olan Hacı Bektaş Veliyi anma etkinlikleri proğram akışı belli oldu.

15 Ağustos Perşembe günü başlayacak etkinlikler, 17 Ağustos Cumartesi akşamına kadar devam edecek.

İşte Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri 2024 Yılı Programı...

T.C Kültür Ve Turizm Bakanlığı

Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753.

Yıldönümü Anma Etkinlikleri Proğramı

 

 

1.GÜN: 15.08.2024

YER: BELEDİYE ÖNÜ CUMHURİYET KENT MEYDANI

16.00 YURT İÇİNDEN VE YURT DIŞINDAN GELEN MİSAFİRLERİN HACIBEKTAŞ’A ULAŞMASI

17.00 KADINCIK ANA TÜRBESİ YANI YEMEK (LOKMA) İKRAMI (VGM)

18.30 ETKİNLİK ALANINA GEÇİŞ

19.00 PROTOKOLÜN HACI BEKTAŞ VELİ DERGÂHI ZİYARETİ

20.00 AÇILIŞ

20.01 SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI

20.02 AÇILIŞ GÜLBANGI

20.04 1 DK’LIK TANITIM FİLMİ (VTR)

20.05 PROTOKOL KONUŞMALARI

20.30 HACI BEKTAŞ VELİ TEMALI DEYİŞ VE NEFES DİNLETİSİ İLE SEMAH GÖSTERİMİ (GSGM-ABKCB)

21.15 KONSER (GÜLTEN BENLİ)

22.15 KONSER (OĞUZ AKSAÇ)

23.30 KAPANIŞ

2.GÜN: 16.08.2024

YER: HACI BEKTAŞ VELİ KÜLTÜR MERKEZİ BÜYÜK SALON

10.00 “TAHTACILAR BELGESELİ” GÖSTERİMİ

(TAHTACI DERNEKLERİ FEDERASYONU)

11.15 BELGESEL HAKKINDA BİLGİ SUNUMU (YOLCU BİLGİNÇ)

11.30 ARA

11.45 ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI VE FAALİYETLERİ KONFERANSI

SORU-CEVAP

ALİRIZA ÖZDEMİR (Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı)

13.00 ARA

14.30 ANADOLU’DAN BALKANLARA SEMAHA DURANLAR PROGRAMI

•      HACI BEKTAŞ SEMAHI

•      İZMİR ÇEPNİ SEMAHI

•      SÜCAADDİN VELİ SEMAHI

•      BULGARİSTAN DULOVA / DELİORMAN SEMAHI

•      TAHTACI SEMAHI

•      HUBYAR SEMAHI

16.50 KAPANIŞ

YER: DERGÂH AVLUSU

19.00 BİRLİK CEMİ

(ALEVİ VAKIFLAR FEDERASYONU)

20.30 KAPANIŞ

 

3.GÜN: 17.08.2024

YER: HACI BEKTAŞ VELİ KÜLTÜR MERKEZİ BÜYÜK SALON

10.30 “ŞAH İSMAİL (HATAYİ) KONFERANSI”

(AYVALIK HACI BEKTAŞ VELİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ)

ALİ RIZA ÖZKAN (Moderatör)

PROF. DR. ALİ SATTARY (İran)

DOÇ DR. BABEK CAVANŞİR (Yeditepe Üniversitesi)

12.00 ÖĞLE ARASI

14.00 “AİHM KARARLARI VE UYGULANMASI PANELİ” (AVF-CEM VAKFI)

DR. HAYDAR BAKİ DOĞAN (Moderatör)

AV. ALİ KEMAL ALTUN (Hukukçu-Öğretmen)

DOÇ. DR. OZAN ERGÜL (TOBB Üniversitesi)

16.00 ARA

16.30 “DEYİŞ VE NEFESLERLE ŞAH İSMAİL (HATAYİ) KONSERİ

(HORASAN ERENLERİ DERNEKLER FEDERASYONU)

RASOUL ABBASZADE (İran)

AYGÜN ÇAM (Elazığ)

18.30 KAPANIŞ

 

DİĞER ETKİNLİKLER

  • 15-17 AĞUSTOS TARİHLERİ BOYUNCA ÜÇ FARKLI NOKTADA AŞURE LOKMASI İKRAM EDİLECEKTİR. (VGM)