HERİKLİ AŞİRETİ LİDERLERİNDEN APILININ HASAN
Dr. Faruk GÜÇLÜ
Soyad Kanunu çıkmadan önce herkes ya lakaplarıyla ya da sülale adlarıyla anılırdı.1963 yılında vefat eden Herikli Aşireti liderlerinden Hasan Güçlü’de “Apılının Hasan” olarak bilinir. Apılı ,babasının ismi olan “Abdullah” ın yörede söyleniş şeklidir.
Çapanoğlu Aşireti ile uyuşmazlık yaşayan Kozaklı- Kalecik Köyünde oturan Herikli Aşireti liderlerinden Ser Muhtar Aşık Memiş 18 YY in ilk yarısında Kalecik’ten ayrılarak Acıgöl Nahiyesi Kozluca Köyü’ne yerleşmiştir. Hasan Ağa, Aşık Memiş’in ,ikinci kuşak torunudur.
Uzun yıllar köyde muhtarlık yapan Hasan Ağa, Kozluca Köyünde ilk yapılan odanın da sahibidir. Köy her gelen misafir O’nun evinde konaklar, devlet görevlileri hep O’nunla muhatap olurlarmış. 1950’li yıllara kadar bu durum devam edegelmiş..
Devletin kendisine tahsis ettiği köyde bulunan tarlaları hep o dağıtmış, en kötü tarlaları kendisine alırken en iyi tarlaları köye yerleşen diğer aşiretlere vermiş tıpkı babası Abdullah Ağa gibi.. Erkek çocukları askere giden ailelerin ekinlerinin biçilmesinde ,harman kaldırılmasında hep yardımcı olmuşlar.
Kurtuluş Savaşı’nda eşleri, babaları ölen tüm kadınlar ve çocuklara babalık yapmış, Nevşehir’e giderken Tatlarin yolunda bulduğu bir kimsesiz çocuğu da alıp büyütmüş evlendirmiş mal mülk sahibi yapmış. Köye yerleşen dört büyük aşiret dışında kalan bazı küçük konar göçer aileler Osmanlının son döneminde ve savaş yıllarında Abdullah Ağa’ya ve oğlu Hasan Ağa’ya sığınmışlar. Onlara ev yeri ve toprak vermiş köye yerleşmelerini sağlamış.
Özellikle kıtlık yıllarında arpası, buğdayı biten ailelere unluk buğday dağıtmış..Köyde adeta Hilal-i Ahmet yani Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu işlevini yerine getirmiş Hasan Ağa..
Köyde yaşanan uyuşmazlıkları o çözmüş, gençlerin evlenmesine öncülük etmiş. Şimdi sayıları ona yaklaşan aile Hasan Ağa ve babası Abdullah Ağa sayesinde yaşama tutunmuş. Günümüzde ahde vefa ya da sadakat kavramı aşındığı için tabii ki geçmişte yaşananların hepsi unutulmuş..