HİNT YAĞI BİTKİSİ (Ricinus communis)
Sütleğengiller familyasındandır. Tropikal bölgelerde ağaç kadar (10-13 Metre) olup, Türkiye’de 1-4 Metrelerdedir. Parçalı yapraklı, bir veya çok yıllık çalı görünümünde otsu bir bitkidir. Tohumlarından yağ elde edilse de tohumları zehirlidir. Bu bitkiler baharda; Pembe, beyaz, kırmızı, eflatun çiçekler açar. Tohum kapsülleri sonbaharda küçük dikenli kapsüllere dönüşür. Tohumlarından yağ elde edilir. Eczacılıkta ve sanayide kullanılır. Gösterişli bir süs bitkisi olduğu için peyzajda sıkça kullanılması gerekirdi. Hint yağı bitkisinin her bakımdan birçok özelliği bulunmaktadır.
Çok eski çağlardan beridir bu bitki insanlar tarafından kullanılmaktadır. Eski Mısır (İ.Ö. 1500’lü yıllar, Hindistan’da da İ.Ö.620-650’li yıllara dayanmaktadır. Şifacılıkta esas kullanım amacı ise; Kabızlık, eklem ağrıları ve bağırsak parazitlerine karşı kullanıla gelmiştir. Haricen olarak da saçlara, kirpiklere gelişim için uygulanmaktadır. Günümüzde ise bağırsak röntgen çekiminde hastalara içirilmektedir. Tesiri 5 saat sonra başlamasıdır.
Hintyağı bitkisi-Ricinus communis- Göreme Kasabası çarşı. Dedeoğlu arşivi
Adında Hindistan’ı hatırlatan bazı bitkiler vardır. Tarihi de göz önüne alacak olursak karşımıza muazzam bir yapının çıkması gerçekten de sürpriz değildir. İpek yoluna alternatif olarak Avrupalıların deniz yolunu aramaları, bulmaları, bu yola Hindistan baharat yol demeleri elbette ki tesadüf değildi. Bir yandan Hint Okyanusunun muson yağmurlarıyla devamlı yıkanan, birçok ormanı olan bu bölge baharatları da barındırmıştır. Demek ki oradaki medeniyetlerde bu bitkileri keşfederek insanlık medeniyetine oldukça katkılar sunmuşlardır. Adında Hint kelimesi geçen bitkileri tanımaya çalışalım; Hindiba, Hindistan cevizi, Muskat (Küçük Hindistan cevizi), Hint ginsengi, Hint limonu, Hint sümbülü ve tabii konumuz olan Hint yağı bitkisi araştırmadan dahi karşımızı çıkan bitkiler olarak geçmektedir.
HİNT YAĞININ FAYDALARI HAKKINDA LİTERETÜR TARAMALARI
-
Hint yağı çok iyi bir yüz temizleyicisidir. Önce yüz temizleniyor ve buhara tutuluyor. Ardından Hint yağı ile masaj yapılıyor. Masajdan sonra sıcak suyla ıslattığınız pamuklu bez ile yüz siliniyor. Yüz tekrar sıcak suyla ardından soğuk suyla durulanıyor. Son olarak soğuk suyla durulamadaki amaç gözeneklerin tekrar kapanmasıdır.
-
Hint yağı saçları besler ve uzamasına yardımcı olur. Bu uygulama ise; Yağı saçınıza sürüp bir bone ile kapatmanız veya yemeni ile sarmaktır. Saçlar arada bir saç kurutma makinası ile ısıtılmasının faydalı olacağı belirtmektedir. Aynı işlemi saçları yağladıktan sonra sıcak havlu sarmak veya geceden sarıp sabaha kadar bu şekilde yatmaktır.
-
Vücut yakısı. Pamuklu veya yünlü bez parçalarını birkaç kez katlayıp Hint yağına bulanır. Bezlerin Hint yağını iyice emmesi sağlanır fakat ya bezlerden akmayacak şekilde yağlanması gerekmektedir. Sorunlu bölgeye konup bez çeşitli malzemelerle sağlamca sarılır. Ardından bu bezin üzerine sıcak su torbası koyulmaktadır.
Not: Aynı amaçlarla lahana yaprakları ağrıyan veya kulunçlu bölgelere uygulanmaktadır.
-
Tarihte çok iyi bir müshil ilacı olarak kullanılmıştı. Günümüzde dahilen kullanılmaması veya doktor tavsiyesiyle kullanılması hayati önem taşır.
HİNT YAĞI BİTKİSİNİN SANAYİDE KULLANIMI
Türkiye’de bu bitkinin tarımının yapıldığını veya hakkıyla yapıldığını hiç duymadım. Oysa, Bu bitki Türkiye’nin bir çok yerinde yetişe bilmektedir. Örneğin Amerika’da; Teksas, New Meksiko ve orta western eyaletlerinde tarımı yapılmaktadır. Hint yağının en büyük üretici ülkeleri Brezilya ve Hindistan’dır. (Anonim 2009)
-
Tohumu, sarı veya renksiz yağı, küspesi kullanılmaktadır.
-
Giyim kumaşlarında (Tekstilde yağlayıcı madde olarak poliamid naylon tiplerinde
-
Elektrik yalıtım malzemelerinde, sinek kâğıdı, vernik, aydınlatıcı ve plastik madde yapımında kullanılmaktadır.
-
Hint yağı bitkisi Başta Amerika olmak üzere bazı devletler tarafından askeri amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Uçak motorlarının yağlanmasında ve patlayıcı madde yapımında değerlendirilmektedir.
-
Hint yağı bitkisinin yağı, bitki yakıtları arasında özellikle hassas motorlar için kullanılanlar içerisinde en önemlisidir.
-
Hint yağı motor ve makine yağı olarak uçak motorlarının yağlanmasında da kullanılmaktadır. (Onwuluri ve Anakew 2001) Bu ürün motosiklet ve bisiklet içinde uygundur.
-
Popüler yakıt katkısı olarak kullanılmaktadır.
-
Gövdesinden elde edilen selüloz ise; Mukavva, karton kağıt ve duvar kağıdı yapımında kullanılmaktadır.
-
Hint yağı dehidrate edilince erken kuruma özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı boya ve vernik sanayinde kullanıla bilir. Yağın en büyük özelliklerinden biri re, yağın sürüldüğü bölgenin sudan etkilenmemesidir.
-
Hint yağı naylon sanayinde de kullanılmaktadır. 3 ton Hint yağından, 1 ton naylon üretilebilmekteymiş.
-
Hint yağı; Şeker, çikolata ve paketleme sanayinde küflenmeyi engelleyen madde olarak da kullanılmaktadır. (Terekhine, 2009)
Hint yağı bitkisinin güzel bir peyzaj bitkisi olduğundan bahsetmiştik. Bunlardan ayrı olarak dikildiği veya ekildiği mekanları böceklerden ve haşarattan koruma gibi özellikleri de vardır. Hint yağı olgun ağaççıkları sinek ve sivri sinekleri mekâna yaklaştırmamaktadır. Bu bitkinin olduğu bahçelere böcek ve köstebek yaklaşamaz. (İnpoulvin ve ark.2004) Ayrıca akkarınca, diğer zararlı böcekler ve mantarları yok eden ilaçların yapımında da kullanılmaktadır. (Anonim 2003)
Bu bitki askeri amaçlarla da kullanıldığı için bazı üretim değerleri dünyadan gizlenmektedir. Bu yüzden dünya Hint yağı üretimi kesin olarak bilinmemektedir. Dünyada en büyük üreticiler arasında olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri aynı zamanda Hint yağı bitkisinin en büyük ithalatçılarından biridir.
Aklıma neden ülkem gelmesin diye düşünüyorum. Soğuk iklim olarak bildiğimiz; Romanya, Rusya, Ukrayna bu bitkiyi üretiyor. Ülkemiz o kadar soğuk değil ki. Birde ülkemizde; Yol kenarlarında, bahçelerde zaten bu bitkiyle karşılaşıp duruyoruz. En önemlisi ekilmeyen birçok arazimiz var. Efendim, organizasyon eksiğimiz mi var? Yoksa tarımcılarımıza, müteşebbislerimize böyle konular anlatılmıyor mu ne diye düşünmeden edemiyorum. Bir köylü kardeşimle konuşurken bana; Alım garantisi olan istedikleri her şeyi ekip tarımını yapa biliriz. Demişti. Patatesin yerine neden alternatif olmasın diye de düşündüm.
Elin adamı hangi cinsin daha iyi olduğunu da yazmış: %51,3 ile %55,6 arasında değişen yağ oranı ile “Conner ve Kansas Common türüymüş. (Rastager 2005) Evlerimizde hobi olarak Hint yağını kendimizde ürete biliriz. Soğuk sıkım veya ezip kaynatıp yağını almak sureti ile elde ede biliriz. Bu ürünü saçlarımızda uygulaya bildiğimiz gibi ressam arkadaşlarımız çabuk kuruma özelliğinden dolayı kendi yağlı boyalarını hazırlama gibi ayrı bir heyecan yaşarlar. Bağ evlerinde peyzaj olarak düşünürsek; Yağından ve güzel görüntüsünün ötesinde çardak üzerine harika bir örtü de çıkarmış olacaklardır. Yukarda da bahsettiğim gibi böcek, sinek ve köstebek gibi zararlıların mekâna gelememeleri de faydaların cabası olarak düşünüle bilir.
Devletimiz bu bitkiyi değerlendirecek olursa, birçok çiftçi tarımını yaptığı üründen daha zahmetsiz bir ürün yetiştirmiş olacak. Köylerde boş tarlalar ve araziler görülüp durur. Buralar değerlendirilir. Birçok bitkiye alternatif tarım sağlanmış olur. Yer altı sularımız nefes alıp, kendine gelme yoluna girer. Ortaya yeşilin çıktığı, erozyona karşı bir bariyerin oluşması, fabrikaların kurulup ülke gelirinin çeşitlendirilmesi, bu işten gelecek olan döviz girdileri, sağlanacak istihdamı da cabası olur. Zira üretim esastır. Saygılar ve sevgiler sunarım.