Normal idrar rengi soluk sarıdır. Bu renk, ürokrom isimli bir madde kaynaklıdır. Çeşitli böbrek rahatsızlıklarında böbrekler yeterli filtreleme yapamayınca idrar rengi değişir. Beyaz, kırmızı kan hücreleri, proteinler ve çeşitli boyalar idrara rahatlıkla geçebilir. Böylece idrar rengi çok farklılaşabilir. Bu renk değişimlerinin hepsi alt yapısında bir hastalık nedenlidir.
Parlak sarı veya neon renkli idrar; çok fazla vitamin takviyesi alıyorsanız idrarınız bu renge dönecektir. B2 ve rboflavin idrar rengini parlak sarı yapar. Bu ciddi bir sorundur. Hekime başvurulmalı ve doz ayarı yapılmalıdır.
Koyu sarı veya altın rengi idrar ; Çok koyu ve yoğun idrar yapmak vücudun oldukça susuz kaldığının göstergesidir. Çok fazla B vitamini takviyesi alınınca da bu görülebilir.
Pambe ve kırmızı renk idrar ; Kırmızı ya da pembe idrar çıkarınca hemen bir panik havası yaşanır. Oysa, yoğun patlıcan, böğürtlen veya pancar yenildiğinde görülebilen bir durumdur. Antibiyotik kullanımı sonucunda bu renk idrar yapılabilir. İdrarda kan olması da bunu doğurabilir. Prostat, idrar yolu enfeksiyonları, tümörler, böbreklerde taş oluşumu bu renk idrar çıkarmaya neden olabilir. Hemen hekime başvurmak gereklidir.
Çok açık renk idrar ; hamilelikte sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Genelde çok sıvı tüketildiğinde oluşur. Karaciğer, hepatit, diyabet açık renk idrar nedenidir.
Turuncu idrar; Susuzluk, kemoterapi ilaçları ve havuç gibi gıdalar bu renge neden olabilir.
Mavi ve yeşil renk idrar ; Gıda boyaları buna neden olabilir. Çok ender olarak mavi bebek bezi sendromu olabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak idrar yeşilde olabilir.
Mor idrar ; porfiri sdinir sistemi hastalığına bağlı olarak nadiren oluşabilir. Genetik bir rahatsızlıktır.
mailce.com