İhracatçılar Dış Pazar Bilgilerini ve Pazar Araştırmalarını Nereden Bulabilirsiniz?

Hedef Pazar seçimi ile ilgili kararlar verilirken işletme yöneticisi hedef pazarlara ilişkin doğru, güvenilir bilgilere ihtiyaç duymaktadır. Bilgi temini yalnızca isabetli hedef Pazar seçimi için değil aynı zamanda seçilen hedef pazara uygun bir ürün konumlandırma içinde önemlidir.
 
Dış pazar bilgileri masa başında internet ve yazılı kaynakların kullanımı, saha araştırması yöntemleri uygulanarak elde edilebilmektedir. Firmalar kaynak durumlarına, amaçlarına ve diğer koşullara göre bazen yalnızca masa başı araştırması gerçekleştirmekte bazen de hem masa başı hem de saha araştırması gerçekleştirmektedir.

Masa başı araştırmasında bilgi edinilebilecek kaynaklar: Dış Ticaret Müsteşarlığı, Yurtdışındaki Ticaret Müşavirlikleri, Ekonomi Bakanlığı İhracat Bilgi Platformu(İBP), Yurtdışındaki İBP benzeri kuruluşlar, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, Ticaret Odaları, İhracatçı Birlikleri, Ticari dergiler vb. gibidir. Masa başı araştırma sırasında internet kullanımı da önemli rol oynamaktadır. Söz konusu kuruluşların web sayfaları ve yalnızca internet üzerinden bilgi dağıtımı sağlayan uzman sitelerin, veri tabanlarının, bilgi portallarının etkin kullanımı da çalışma için sağlıklı veri temini sağlayacaktır.

Ürünlerinin hedef pazarlardaki ihracat potansiyelini sistematik ve objektif bir şeklide belirlemek ya da mevcut Pazar paylarını artırmak amacı ile yerinde Pazar araştırması çalışması yapmak ve mevcut Pazar paylarını artırmak amacı ile yerinde Pazar araştırması çalışması yapmak ve mevcut Pazar araştırması raporları ve istatistiki veriler satın almak, ticaret heyetlerine katılmak, e-ticaret sitelerine üye olmak isteyen firmalar ‘ Pazar araştırması ve pazarlama desteği’ devlet yardımlarından yaralanabilir. Söz konusu devlet yardımı ile ilgili bilgiye Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) web sitesinden ulaşılabilmektedir. http://www.tim.org.tr/tr/ihracat-ihracat-rehberi-devlet-yardimlari.html

Türkiye’nin yurtdışındaki Ticaret Müşavirlikleri de, bulundukları ülkedeki pazara ilişkin çeşitli bilgileri, talep edildiğinde ihracatçılara katkı sağlayan kaynaklardır. Yurtdışındaki ticaret müşavirlikleri bulundukları pazarlarda meydana gelen güncel gelişmeleri ve ikili ticareti ilgilendiren mevzuat değişikliklerini takip etmekte ve bu bilgileri firmalar ile paylaşmak üzere rapor haline getirmektedir. Bu bilgilere www.musavirlikler.gov.tr internet adresinden ulaşılabilmektedir. Ticaret müşavirlikleri aynı zamanda firmaların spesifik ithalatçı adresleri taleplerini de cevaplamaktadır.

Amerikan Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlar için: www.ita.doc.gov/  ve  www.export.gov
Dış ticaret Müsteşarlığı : www.dtm.gov.tr

Avrupa Birliği Pazara Giriş: http:/mkaccdb.eu.int
E-site: www.alibaba.com , www.tradeindia.com , www.commerce.com.tw , www.highdubai.com , www.tradekey.com  gibi sitelerde ikili ilişkiler kurarak ürünlerinizi internet üzerinden tanıtmanıza ve satmanıza yardımcı olabilir.