İŞKUR nitelikli personel sorununun çözümü için Aday Havuz Sistemi’ni devreye aldı. Yeni sistem, hakkında açıklamada bulunan Nevşehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Bendeş şu bilgilendirmelerde bulundu;

"İŞKUR sistemine kayıtlı işverenler Kuruma ilan vermek suretiyle talep ettikleri niteliklere sahip iş gücüne ulaşabilmektedir. Ancak işverenler ilan açmaksızın talep ettikleri niteliklere sahip adayların Kurum kayıtlarımızda olup olmadığını veya aradıkları niteliklerde iş gücünün olup olmadığı bilgisini görememektedir.

Ayrıca Kurumumuza ilan verilmesi durumunda, ilana çok sayıda başvurunun olması ve bu başvuru sayısının beraberinde getireceği iş yükü nedeniyle İŞKUR üzerinden ilan açmaktan imtina eden kurumsal şirketler olabilmektedir.

Bu durumların ortadan kalkması için Aday Havuz Sistemi Çalışması ile şirketlerin ilan açmaksızın iş arayanların beceri ve niteliklerini değerlendirebilecekleri bir sistem kurulmuştur. Aday Havuz Sistemi ile İŞKUR e-şube üzerinden işverenlerin ilan açmadan ihtiyaç duydukları iş gücüne daha kolay ulaşabilmesi sağlanacaktır. Aday Havuz Sistemi ile daha fazla kurumsal firma Kurumumuz aracılığı ile talep ettikleri vasıflardaki iş gücüne ulaşacaktır. Ayrıca daha nitelikli iş arayanların da Kurumumuza kayıt olması sağlanmış olacaktır.

Yapılan çalışma neticesinde Aday Havuz Sistemine giriş yapan işverenler; görüntülenecek sayfada kendilerinin belirleyeceği meslek, öğrenim durumu, sertifika, dil bilgisi, yaş, ikamet il bilgisi gibi birçok filtre ile (Kişisel Verilerin Korunması mevzuatı çerçevesinde) seçtikleri niteliklerde kaç iş arayanın

Kuruma kayıtlı olduğunu öğrenebilecek ve bu kişiler arasından seçtikleri adaylar ile kendi aday havuzlarını oluşturabilecektir. İşveren oluşturduğu havuzda yer alanların nitelik ve becerilerine ilişkin bilgilerini görebilirken kişisel bilgilerini göremeyecektir.

Aday Havuz Sisteminden alınan rapor ve listelerde iş arayanların kişisel bilgileri paylaşılmayacak olup, işverenin aday ile görüşmeye karar vermesi durumunda sistem üzerinden mesaj gönderilerek aradaki iletişimin kurulması sağlanacaktır. Sistemin işleyişine ilişkin kullanım kılavuzu hazırlanarak ekte bilgilerinize sunulmuştur" dedi.