İsmail Küçükkaya, Halk TV'deki "Yeni bir sabahın konuğu" programında Nevşehirli şair yazar ve oyuncu Ercan Kesal'in son kitabı “İsim Şehir Film Roman” kitabını tanıttı.
Çukur Dizisinin Babası İdris Baba rolüyle büyük beğeni toplayan Nevşehirli şair yazar ve oyuncu Ercan Kesal, "Bir insanın gerçek memleketi çocukluğudur" diyor. Ve o, memleketini bir eksiklik değil, bir tamamlanma duygusuyla taşıyanlardan. Kapadokya’da başlayan hikayesi, annesinden öğrendiği şefkatle, gazozhanenin şişelerinde köpüren hayalleri harmanlayarak büyümüş. Kesal’ın çalışma odasında, yüzlerce kitabın arasında gerçekleşen sohbetimiz, onun dünyasına bir pencere açmak gibiydi. Kitaplarının arasında konuşurken bile, “zaman burada bir yerde mühürlenmiş, beni bekliyor,” diyor. Eşi, tiyatro oyuncusu, sanatçı Nazan Kesal’in enfes kahvesi ve güllü lokumları eşliğinde, kalpten kalbe kurulan bu bağ, şifa veren bir anıya dönüştü benim için. Her cümlesi bir romanın girişi, her anısı bir filmin en güçlü sahnesi gibiydi. Kesal ile Kapadokya’nın büyülü atmosferinden Urla’da kurduğu sanat mabedine, zamanın bellekte bıraktığı izlerden Tarkovski’nin mühürlediği anlara kadar konuştuğumuz her konu, bir hakikati aramanın derin izdüşümleriydi.
Kapadokya'da büyüdüm. Peri bacalarının büyülü dünyasına, kalabalık bir ailenin ortasına doğdum. Amcaların, yengelerin, kuzenlerin, kardeş çocuklarının, büyük ninenin, onun evlatlarının falan olduğu büyük bir aile. Dört erkek kardeştik biz üstelik, kendimiz zaten yeterince kalabalıktık. Böyle bir ortamda, eski bir Avanos evinde doğdum.
Cemelli Ebem! Babaannem sağlam bir Türkmen kadınıydı. O ailenin ortasına doğmuş olmak aslında kocaman bir sofraya doğmuş olmaktı benim için. Fakat bir taraftan da kimsenin kimseye dönüp bakacak halinin olmadığı bir ortam. Herkes çok telaşlı, kimi tarlaya gidiyor, kimi çamaşırla uğraşıyor, kimi yemek hazırlıyor. İşlerin hiç bitmediği bir çiftçi ailesi… Çocukken en çok hatırladığım, annemin beni “hadi kuzum” diyerek teşvik ettiği, akşam yaylımdan dönen büyük inek sürülerinin peşinden koşturarak dışkılarını toplamaktı. Çünkü onlar kışın müthiş yakacak olurdu. O gün ne kadar çok topladıysan anan o kadar çok takdir eder seni. (Gülüyor…) İneğin arkasında tezeği kim ilk gördü kavgası yapardık çocuklarla. Öyle bir çocukluktan başlayan, sonra da gazozculukla devam eden bir kasaba dünyası…
Memleket benim için bir tamamlanma duygusu. Dönüp dolaştığımızda da hikâyenin sonuçta vardığı yer insanın gerçek memleketi çocukluğundan başkası değil. Yüzleştiğiniz yer orası. Çocukluğunuz. Ama çocukluğunuz nerede? Hangi coğrafyada geçmiş? Onlar nasıl, size ne yapmışlar deyince... Kapadokya. Bir Avanoslu şair vardı, rahmetli oldu. Uzun yıllar İsviçre'de yaşadı. Abdullah Rıza Ergüven. Çok etkilenirim Abdullah Abi’nin o şiirinden. “Dahasını aklım almıyor. Dahası kaos. Bir seni biliyorum üzerine bastığım toprak. Çocukluğum saklı Avanos.” Dönüp dönüp o yüzden oraya referans yapıyoruz ya sürekli. Başka ne olabilir ki?
Hekim, yazar ve oyuncu Ercan Kesal, 1959 yılında Nevşehir'in Avanos ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Avanos'ta, lise öğrenimini Nevşehir Lisesi'inde tamamladı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1984 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra 1984-1990 seneleri arasında Ankara’da hekimlik yapmış ve halen 1990 senesinde kurduğu Özel Okmeydanı Hastanesinin yönetim kurulu başkanlığı görevine devam etmektedir.
Ercan Kesal, 2004-2006 seneleri arasında İTİCÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji dalında master yapmış ve şu anda Yeditepe Üniversitesi Sosyal Antropoloji Doktora Eğitimine devam etmektedir.
2002 yılında yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak filmiyle oyunculuğa adım attı. 2010 yılında Bir Zamanlar Anadolu'da filminde Ebru ve Nuri Bilge Ceylan ile birlikte yazdığı senaryo; 2011 yılında Asia Pacific Screen Ödülleri'nde “En İyi Senaryo” dalında ödüle aday gösterildi. Nuri Bilge Ceylan'ın Üç Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu'da filmlerinde senarist ve oyuncu, Vavien, Derin, Saç, Küf, Yozgat Blues, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Hükümet Kadın 1 ve Hükümet Kadın 2 ve Ben O Değilim isimli filmlerde oyuncu olarak sinemaya devam etti. Oyuncu ve senarist olarak ulusal ve uluslararası birçok festivalde ödüller aldı.
“Peri Gazozu”, “Evvel Zaman” ve “Nasipse Adayız” isimli kısa romanı yayınlandı. Oyuncu Nazan Kesal ile evli olan sanatçının Poyraz isminde bir oğlu vardır. Ekranlarda yayınlanan; kadrosunda Dilan Çiçek Deniz, Aras Bulut İynemli, Perihan Savaş, Mustafa Üstündağ, Erkan Kolçak Köstendil, Öner Erkan, Rıza Kocaoğlu, Nebil Sayın gibi önemli isimlerin yer aldığı Çukur dizisinde İdris Koçovalı karakterini canlandırmaktadır. Ercan Kesal, 1.75 metre boyunda ve 59 kilodur.
Ercan Kesal’ın rol aldığı diziler ve filmler
2002 – Uzak
2009 – Derin (Emniyet Müdürü) / Kısa Film
2009 – Vavien (Süleyman)
2009 – Üç Maymun (Servet)
2010 – Albatrosun Yolculuğu (Maruf Şükrü)
2011 – Bir Zamanlar Anadolu’da (Muhtar)
2011 – Yozgat Blues (Yavuz)
2012 – Derin Nefes Al / Kısa Film
2012 – Hükümet Kadın (Aziz)
2012 – Küf (Basri)
2013 – Ben O Değilim (Nihat)
2013 – Salıncak / Kısa Film
2013 – Sen Aydınlatırsın Geceyi (İrfan)
2013 – Hükümet Kadın 2 (Aziz Veysel)
2015 – Bulantı (Doktor)
2016 – Eksi Bir
2016 – Yol Kenarı
2017 – Die Hölle (Gökhan)
2017 – Çukur (İdris Koçovalı) (TV Dizisi)
Ödülleri:
20. Altın Koza Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Yozgat Blues – 2013
Slovakya Art Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Küf – 2013
32. Uluslararası İstanbul Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Yozgat Blues – 2013
44. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, En iyi yardımcı erkek oyuncu performansı, Bir Zamanlar Anadolu’da – 2011
44. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, Mahmut Tali Öngören en iyi senaryo, Bir Zamanlar Anadolu’da – 2011
1. Yeşilçam Film Akademisi ödülleri, En iyi senaryo, Bir Zamanlar Anadolu’da – 2011
14. Sadri Alışık Ödülleri, 2009, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Üç Maymun – 2009
2009 Yeşilçam Ödülleri, En iyi senaryo, Üç Maymun – 2009
Kitapları:
Peri Gazozu – 2013
Evvel Zaman – 2014
Nasipse Adayız – 2015
Cin Aynası – 2016
Zamanın İzinde – 2017
Bozkırda Bir Gece Yarısı – 2017
Aslında – 2017
Röportaj alıntı: Ebru D. Dedeoğlu