Genel

Kapadokya'ya gelen İtalyan turistler gazetemizi ziyaret etti

Motosikletle Balkan turuna çıkan İtalyan turistler geldikleri Kapadokya'nın önemli turizm merkezi Göreme'de çadır açarak kamp kurdu.

Nevşehir'de Kapadokya Bölgesini gezen İtalyan turistler FİB Haber.Com İnternet gazetesini ziyaret etti. Onlar Türkçe biz İtalyanca bilmeyince ortaya karışık trajikomik bir görüntü çıktı. Tabi teknolojinin geldiği nokta aslında bu tür sorunları dert edinmeyeceğini bir kez daha ispatladı. Kendileri ile cep telefonu çeviri uygulamaları ile İngilizce olarak konuşup yazışarak anlaştık.

Stefano Giraldo ve Federica Casaro çifti ile bu uygulama üzerinden belkide Nevşehir'de de bir ilke imza atarak keyifli bir sohbet yaptık. Biz merak ettiklerimizi sorduk onlar anlattılar. 

- FİB Haber'e Hoş geldiniz. Bize kendiniz ve yolculuğunuz hakkında bilgi veririmisiniz.?

Stefano; Ben bir yazılım mühendisiyim ve Federica da bir mühendislik şirketinde ihale yöneticisidir.

İtalya'dan motosikletle geliyoruz. Padua'dan (Venedik yakınında) yola çıktık ve Balkanlar'a gittik. Bir gece Belgrad'da, bir gece de Yunanistan'da kaldık. İpsala sınırından girdik. Daha sonra Eskişehir üzerinden Nevşehir Kapadokya'ya geldik. Göreme'de açtığımız çadırda kamp kurduk.

Yarın sabah yola çıkıp önce bir geceliğine Bolu'ya, ardından 3 gece İstanbul'da kalacağız, oradan da İtalya'ya geri döneceğiz.

-Peki, bir turist gözüyle Kapadokya ve ülkemizi değerlendirmeniz gerekirse neler söylemek istersiniz? İzlenimleriniz neler...

-Kapadokya'da çok fazla misafirperverlik ve çok nazik insanlar bulduk. Doğa, tarih, manzaralar inanılmaz çok güzel. Özellikle Türkiye'de yollar çok güzel ve motosikletle seyahat edenler için bu önemli bir husus.

İtalyan turistler Türkiye’deki fiyatları değerlendirdi:

Kriz neredeyse tüm Avrupa'yı etkiledi. Özellikle Covid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası bu kendini çok net bir şekilde gösterdi.

Burası gittiğimiz en ucuz ülke. Konforlu seyahat etmemizi sağlayacak uygun fiyatları bulduk. İtalya'dan Türkiye sınırına ulaşmak iki gün sürüyor. Türkiye'de seyahat etmek oldukça basit çünkü yollar mükemmel durumda ve güzel, çok temiz hizmet alanları var.

Kapadokya'da ise fiyatlar biraz yüksek ama altarnatifleriniz mevcut. Kapadokya'da daha önce görülen bölgelere kıyasla biraz daha yüksek fiyatlar fark ettik, ancak yine de sonuçta turistik bir bölge ve ortalama bir İtalyan için makul düzeydeydi.

Kapadokya bölgesinde çevre kirliliği maalesef dikkatlerimizden kaçmadı. Sokaklarda yürürken Türkiye'de atık yönetimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini fark ettik. Avrupa'da genel olarak atık yönetimine daha fazla önem veriliyor ve sokaklara daha az atık bırakıldığını görüyoruz.

ATV veya off-road turları gibi turistik faaliyetler muhtemelen daha iyi organize edilmesi gerekiyor.

- Gazze'de de malum İsrail saldırısı sonucu devam eden buna savaş demiycez bir soykırım yaşanıyor. Bu konudaki düşüncenizi öğrenebilirmiyiz?

Filistin'de ki son olayların, insanın hiçbir zaman geçmişten ve kendi hatalarından ders almadığını gösterdiğini düşünüyorum. İsrail'in masum insanları öldrümesini kabul etmek mümkün değil. Anneler çocuklarının öldüğünü görmemeli. Tüm Dünya'da barış olmalı sevgi kardeşlik tohumları ekilmeli. Savaşı asla istemiyoruz.

Koyu sohbetimiz arasında İtalyan misafirlerimize soğuk reyhan çayı, Türk kahvesi ile Nevşehir'in meşhur siyah üzümünden ikram ediyoruz.

-Ülke gündeminde son zamanlarda büyük yer tutan sokak köpekleri konusuna değiniyoruz? İtalya'da sokak köpekleri sorunu yaşanıyor mu nasıl çözüm ürettiniz?

Öncelikle, bizim İtalya'da beslediğimiz bir köpeğimiz ve üç kedimiz var ve hayvanları çok seviyoruz. İtalya'da da aynı sorunu yaşadık. Ama yapılan yasal düzenleme ile artık geride kaldı.

Avrupa'da sahipsiz sokak hayvanlarını korumaya yönelik ilk yasal düzenlemeyi yapan İtalya'da, bu hayvanların kısırlaştırılmasını ve yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılmasını öncelikli tutan yasal düzenleme sayesinde ülkenin büyük kısmında artık sokaklarda başıboş hayvana rastlanmıyor.

Yerel yönetimler sorumluluğunda, köpeklerin tespit ederek çip takıp kayıt altına almak, kısırlaştırma, bakım evlerine yerleştirme ve sahiplendirme aşamalarından geçiyor. Kırmızı sarı ve yeşil katagörüleri var. Yumuşak zor bir karakteri olmayan köpekler sarı ve yeşil olarak ayrılıyor. Kırmızı yanına yaklaşılması kesinlikle yasak. Sahiplendirilmiyor yanına sadece bir bakıcısı yemek vermek için giriyor.

Bunun yanında uyutulan köpeklerde var ama... Uyutma, sadece ağır hasta köpeklerinde uygulanıyor. O da kurtarılamayacağına kesin emin olunduktan sonra. Daha fazla acı çekmemesi için. Öte yandan İtalya'da köpek dövüşü yok. Yasal düzenleme ve caydırıcı cezalarla da köpekler korunuyor.

Stefano Giraldo ve Federica Casaro çifti; "Misafirperverliğiniz için FİB Haber'e tekrar teşekkür ederiz. Bizde sizleri İtalya'da misafir etmek isteriz" dediler.

-FİB Haber İnternet Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı ve Genel Koordinatörü İbrahim Uysal’da, sorularımıza verdiğiniz samimi cevaplarınız ve nazik ziyaretleriniz için çok teşekkür ediyoruz. Size iyi tatiller diliyoruz.