İTİĞFAR ETMEK

İTİĞFAR ETMEK 

İstiğfar çok büyük bir ibadettir kuranı kerim ve hadisi şeriflerde  bir çok kez zikr edilmiştir. İstiğfar Allahutealânın emrine itaattir.Allah Teala bize istiğfarı emretmiştir.  İstiğfar edenleri övmüş ,onlara sonsuz hayır ve bereket vaad etmiştir.İstiğfarı belayı ortadan kaldırmaya ve azabı engellemeye sebep kılmıştır.İstiğfar Nebi ve resullerin ameli ,salihlerin adetidir. Kendisi ve Kavmi için İstiğfar da bulunmayan hiçbir peygamber yoktur.Ayrıca İstiğfar düşmanlara karşı ilahi yardıma vesiledirAllahu tealâ ‘ya yaklaşmanın anahtarıdır.İstiğfara devam edenkişi hem dünyada hem de ahirette kazanır.Resulullah efendimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur ;vallahi ben günde 70 defa dan fazla İstiğfar eder ve tövbe ederimEfendimiz -aleyhissalâtü vesselâm- bir hadîs-i şerîflerinde şöyle beyân etmiştir:

“İstiğfârın en üstünü kulun şöyle demesidir:

«Allâh’ım! Sen benim Rabbimsin. Sen’den başka ibâdete lâyık ilâh yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Sen’in kulunum. Ezelde Sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden Sana sığınırım. Bana lûtfettiğin nîmetleri yüce huzûrunda minnetle anar, günâhımı îtirâf ederim. Beni affet, şüphe yok ki günahları Sen’den başka affedecek yoktur.»”

Rasûl-i Ekrem Efendimiz sözlerine devamla şöyle buyurur:

“Her kim, bu Seyyidü’l-İstiğfârı sevâbına ve fazîletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olur. Yine her kim, sevâbına ve fazîletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse cennetlik olur.” (Buhârî, Deavât, 2, 16; Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101)

               

Anne Veya Teyzeye İyiliğin Fazileti

Tevbe ve istiğfârı, arkasından yapılacak amel-i sâlihlerle takviye etmek lâzımdır. İbn-i Ömer -radıyallâhu anh- anlatıyor:

“Bir kişi Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e gelerek:

“–Ben büyük bir günah işledim, buna tevbe imkânım var mı?” dedi.

Allah Rasûlü:

“–Annen hayatta mı?” diye sordu.

Sahâbî:

“–Hayır.” dedi.

“–Peki teyzen var mı?” dedi.

Sahâbî:

“–Evet, var.” deyince Fahr-i Kâinât Efendimiz:

“–Öyleyse ona iyilikte bulun. Teyze, anne makâmındadır!”  buyurdu. (Tirmizî, Birr, 6; Ahmed, II, 13-14)

                    

Allah'ınselamı, rahmeti ve inayeti; cuma gününün hayrı ve bereketi üzerimize olsun.Tövbe ve istiğfarlarımız Rabbimizin yüce katında dostlarının hatırına kabul buyrulsun inşaEllah.Her işe başlarken ve bitirirken mümkünse estağfirullah diyelim ki günahlarımız silinsin.  Slm ve dualarıyla…