Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte Kapadokya Alan Başkanlığının vereceği hizmetlerle ilgili tarife yer aldı.

Edinilen bilgilere göre, Alan Başkanlığına yapılacak başvurular ve istenen hizmetlerin fiyat tarifesine yer verilen yönetmeliğin ilk maddesinde, Sit alanı derecesi değişikliği ücreti yer alıyor. 30.580.50 lira ücret veren herkes tarihi, doğal sit alanı ile ilgili sit derecesinin düşürülmesini ya da sınırlarında değişiklik talep edebilecek. 

Alan içerisinde herhangi bir yerde kuyu açma, çit çekme (m2 hesabıyla), duvar yapımı gibi işler için bedeller belirlenmiş. Ayrıca bölgede madencilik taleplerine ilişkin başvurulardan da alanın hektar olarak büyüklüğüne bağlı olmak üzere 4 ila 40 bin lira arasında ücret ödenecek.

Alan Başkanlığının ücret tarifesinde taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen tek yapıların tescil kaydının kaldırılması talepli başvuruların tarifesi ise 16 bin 309, 61 kuruş. Taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen tek yapıların işlev değişikliğini talep etmek için 7.200,99 lira vermek yeterli. Eğer bu başvurularla ilgili olumsuz görüş çıkması durumunda da paralar iade edilmiyor. 

BİR DAKİKALIK REKLAM FİLMİ İÇİN 2 MİLYON 400 BİN LİRA ÖDENECEK

Yönetmeliğe göre Kapadokya’da film, reklan filmi ya da ticari amaçlı fotoğraf çekmek de epey pahalıya patlayacak. Yönetmeliğe göre Alan Başkanlığı sınırları içerisinde Ticari Film ve Video çekmek için günlük 14.270,89 lira yatırmak gerekiyor. Çekilen film ticari bir reklam filmi ise ücret saniyesi 40.773,98 liraya kadar çıkıyor! Buna göre 1 dakikalık bir reklam filmi için Alan Başkanlığına 2 milyon 446 bin 438 lira ödenmesi gerekecek!

Ticari olarak fotoğraf çekmek aylık 12.232,19, yıllık ise 109.337,40 tl.

İşte Kapadokya Alan Başkanlığı Ücrete Tabi Başvurular ve Sunulacak Hizmetler Karşılığı Alınacak Ücretlere İlişkin Güncelleme Duyurusu (01.01.2024)

15/03/2022 tarihli ve 31779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kapadokya Alan Başkanlığı Ücrete Tabi Başvurular ve Sunulacak Hizmetler Karşılığı Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in ekinde yer alan Başvuru Ücretleri Tablosu, 2024 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranına göre güncellenmiştir.

Güncel Başvuru Ücretleri Tablosuna ulaşmak için tıklayınız.

Tarifenin detaylarına Resmi Gazete'deki kararın ekinden ulaşılabilir.