Kapadokya Alan Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelerde bulunuldu:

"Bugün bazı yayın kuruluşlarında "Kapadokya'daki usulsüzlükler Sayıştay raporuna yansıdı: 420 yapı karara karşın yıkılmadı" başlığıyla yayınlanan haberle ilgili açıklama zorunluluğu doğmuştur.

Söz konusu haberde Sayıştay'ın 2020-2022 tarihleri arasında yaptığı incelemelerin ardından hazırlanan veriler yer almaktadır. Ancak Kapadokya Alan Başkanlığı 2019 yılından itibaren gerek kendi ekipleriyle gerekse yerel yönetimlerle iş birliği yaparak bugüne kadar 800'e yakın kaçak yapının yıkımını gerçekleştirmiştir. Raporda, yerel yönetimler ve uyarılar sonucunda kaçak yapı sahipleri tarafından kaldırılan binalar yer almamaktadır. Haberde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup 166 adet yapı Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Bu sebeple Kültür ve Turizm Bakanımızın 2023 yılında açıklamış olduğu 500 ün üzerinde kaçak yapı kaldırıldı ifadesi doğrudur. Ayrıca bugün itibarı ile Sayıştay raporunda bahsi geçen 420 adet kaçak yapıdan 156 tanesinin kaldırma/kapatma faaliyeti gerçekleştirilmiş, Başkanlığımızca yürütülen işlemlerin yıkım masrafları ilgililerine rücu ettirilmiştir.

Kapadokya Alan Başkanlığı olarak, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Listesi'nde Kapadokya'nın doğal ve tarihi dokusuna zarar veren, kültürel varlıkları tahrip eden, turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyen tüm uygulamalara karşı mücadelemiz hız kesmeden devam edecektir. Uyarılarımızı dikkate almayan ve izinsiz yapılaşmaya devam edenlere göz yumulmasının söz konusu olmayacağını bir kez daha vurgulamak isteriz."