Eğitim

Kapadokya duvarlarında tarihin izleri konuşulacak

NEVÜ, Kapadokya Bölgesi’nin duvar resimlerinin korunması ve araştırılması üzerine önemli bir uluslararası konferansa ikinci kez ev sahipliği yapacak.

Kapadokya mistik atmosferinin yanı sıra ayrıca bir sanat ve sanatçı şehri. Yerin altına kat kat şehir oyacak, bu şehirlere kılcal kanallarla hava gönderecek, o da yetmedi sanki bir tuval boyar gibi renkli resimlerle donatacak kadar sanatçı… Bölgenin tarihi, gelmiş geçmiş tüm halkları hakkında fikir veren de fresko veya fresk denilen resimler. Günümüze kadar gelebilen Kapadokya fresklerinin büyük bir kısmı tahrip olsa bile, hala dünyanın en güzel sanat eserlerinden biri olarak literatürlerdeki yerini koruyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Kapadokya Bölgesi’nin duvar resimlerinin korunması ve araştırılması üzerine önemli bir uluslararası konferansa ikinci kez ev sahipliği yapacak.

NEVÜ iş birliği ve ev sahipliğinde geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen “Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar” konulu uluslararası konferansın ikincisi, 11 Eylül Çarşamba günü NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Konferansta; Kapadokya Alan Başkanlığı ile Nevşehir ve Ürgüp Müze Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan kültürel miras niteliğindeki tarihi kiliselerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü öncülüğünde Japon ve İtalyan araştırmacılar ile NEVÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği ve Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümleri tarafından duvar resimlerinin korunmasına, restorasyonuna ve kaya oyma mekânların kaya kalitesinin değerlendirilmesine yönelik olarak yapılan projelerin sunumları yapılacak.

Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar-II Konferansının Programı:

Açılış Konuşmaları: 09.00-09.30

Proje İş Birlik Temsilcileri: Doç. Dr. Paola POGLİANİ ve Doç. Dr. Yoko TANİGUCHİ

Bülent Gönültaş - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Vekili

Prof. Dr. Semih Aktekin - Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü

Ali Fidan - Nevşehir Valisi

I.Oturum: Nevşehir İli, Göreme Beldesi, Göreme Açık Hava Müzesi’nde Bulunan Tokalı Kilisesi ve Tuscia Üniversitesi Konservasyon Çalışmaları,

Moderatör: Doç. Dr. Yoko Taniguchi

9.30 - 10.15 Prof. Dr. Maria Andaloro, Dr. Livia Alberti “Tokalı Duvar Resimlerinin Estetik Sunumu”

10.15 - 11.05 Doç. Dr. Paola Pogliani, Doç. Dr. Claudia Pelosi, Doç. Dr. Ömer Kantoğlu “Tokalı Duvar Resimlerindeki Malzeme İçeriği ve Yapım Tekniklerine İlişkin Yeni Bulgular”

(Çay Molası)

11.20 - 11.40 Prof. Dr. Mutluhan Akın “Tokalı Kilisesinin Kaya Kütlesini Tehdit Eden Mühendislik Jeolojik Sorunları ve Önerilen Önlemler”

II. Oturum: Nevşehir İli, Avanos ilçesi, Paşabağ Ören Yeri’nde Bulunan Aziz Simeon Kilisesi Konservasyon Çalışmaları,

Moderatör: Doç. Dr. Maria Andoloro

11.40 – 12.00 Dr. Akemi Narita “Aziz Simeon Duvar Resimleri Konservasyon Uygulamalarından Önce Dijital Tonlama İçin Yeni Metotlar”

(Öğle Molası)

III. Oturum: Duvar Resimleri Onarımında Diğer Ülkelerdeki Bilimsel Yaklaşım ve Uygulamalar

Moderatör: Doç. Dr. Paola Pogliani

13.30 - 14.00 Doç. Dr. Yoko Taniguchi “Kapadokya Kiliseleri İçin Örnek Bir Çalışma Olarak, Japonya'da Tüf Kaya Kültür Varlıklarının Korunması Üzerine Araştırmalar”

14.00 - 14.30 Dr. Maria Cristina Tomassetti “Tarquinia'daki Etrüsk Boyalı Hipogealarının Uygulama Tekniği ve Koruma Sorunlarına İlişkin Yeni Bakış Açıları”

Nevşehir Valiliği İle Gerçekleştirilmesi Planlanan Kilise Onarımları,

Moderatör: Prof. Dr. Mutluhan AKIN

14.30 - 15.00 Mustafa Toptepe, Yaşar Bulmuş “Aziz Nikolaos Kilisesi Duvar Resimlerinin Belgelenmesi”

15.00 - 15.30 Doç. Dr. Hirofumi Sugawara, Prof. Dr. Tolga Uyar “Keşlik Manastırı (Başmelek Kilisesi) Duvar Resimleri Konservasyon Proje Hazırlığı ve İkonografisi”

15.30 - 16.00 Muhammet Sami Ateş, Murat Ünal “Hacıbektaş Veli Türbesi ve Çevresindeki Vandalizmli Alanların Konservasyon Uygulamları”

15.30 - 16.00 Alan Ziyareti (Tokalı Kilisesi, Aziz Simeon Kilisesi)

Nevşehir İli, Avanos ilçesi, Paşabağ Ören Yeri’nde bulunan Aziz Simeon Kilisesi Konservasyon Çalışmaları

10.00-10.20 Doç. Dr. Hirofumi Sugawara: Aziz Simeon Kilisesinin Duvar Resimlerinin Sanat Tarihi Değerlendirmesi ve Üç Boyutlu Belgelenme Sunumu

-10:20-10:40 Prof. Dr. B. Tolga Uyar: Aziz Simeon Kilisesi Duvar Resimlerinin Kitabelerin Önemi

-10:40-11:00 Dr. Akemi Narita: Aziz Simeon Kilisesi Duvar Resimlerinin Yapısal Malzemeleri Ve MSI İncelemesi

-11:00-11:20 Dr. Kaori Takahashi: Aziz Simeon Kilisesi Duvar Resimlerinin Boyama Teknolojisi ve Koruma Metodolojileri, Vandalizm Ve St Simeon Duvar Resimlerinin Tonlanması

Nevşehir İli, Göreme Beldesi, Göreme Açık Hava Müzesi’nde bulunan Tokalı Kilisesi Konservasyon Çalışmaları

-11:40-12:00 Prof. Dr. Maria Andaloro: Tokalı Kilisesi Projesi

-12:00-12:20 Dr. Livia Alberti: Tokalı Kilisesi Duvar Resimlerinin Konservasyon Çalışması

-12:20-12:40 Doç. Dr. Paola Pogliani, Doç. Dr. Claudia Pelosi, Dr. Ömer Kantoğlu: Tokalı Kilisesi Duvar Resimlerinin Yapım Teknikleri Ve Yapısal İçeriğinin Değerlendirilmesi

-12:40-13:00 Prof. Dr. Mutluhan Akın, Prof. Dr. İsmail Dinçer, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Orhan, Dr. Öğr. Üyesi Ogün Ozan Varol: Tokalı Kilisenin Kaya Kütlesi Karakterizasyonu ve Sayısal Stabilite Analizi

Öğle Molası

Oturum: Koruma Çalışmaları

-14:15-14:35 Mustafa Toptepe, Ziya Kürşat Sucu: Nevşehir İli, Ürgüp İlçesi, Mustafapaşa Köyü’nde bulunan Aziz Nikolas Manastırı Konservasyon Proje Hazırlığı

-14:35-14:55 Muhammet Sami Ateş, Murat Ünal: Kapadokya Bölgesi’nde Vandalizmli Mücadele ve Konservasyon Uygulamaları