Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, yıl boyunca binlerce turistin trekking (yürüyüş) yaparak gezip görmek istediği vadiler ve yol güzergahları adeta bir çöplüğü andırıyor.

Kapadokya'nın başkenti Nevşehir'in peribacaları ile ünlü her yıl binlerce turistin gezdiği vadilerde etrafa gelişi güzel atılan çöpler, bira tenekeleri ve şişeleri bunlar insan OLAMAZ..! dedirtti.

Kendini bilmez sorumsuz kişiler tarafından Nevşehir'in doğal ve tarihi mekanları ile vadileri yine çöplüğe dönüştürülürken, Kapadokya bölgesi genelinde gerek tarihi ve doğal yerlere gerekse yol boyunca etrafa atılan cam şişe, pet şişe ve çöp atıkları doğal güzelliğe darbe vuruyor.

İşte www.fibhaber.com Whatsapp ihbar hattımıza şikayetlerini dile getiren bazı vatandaşlar, gördükleri rezaleti FİB Haber Merkezine aktarırken, “Kapadokya'da çevre kirliliği sorunu ciddi boyuttadır. Her yıl Valilik nezdinde yürütülen onlarca temizlik çalışmalarına rağmen, onlar temizliyor birileri gelip kirletiyorlar. Şuan öyleki Vadiler ve peribacaları ile ören yerler de dahil, bir çok yerde çöp atıkları var. Çevre kirliliği sorunu çok korkunç boyuttadır." sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Bir başka duyarlı vatandaşımızda aşağıdaki resimleri gönderdiği yazısında şunları ifade etti; "Kardeşim burası Ürgüp Devrent Vadisi. Vaziyet ortada. Her taraf çöp dolu, sigara izmaritleri, kutlama partisinden kalan çöpler, şişeler vs.  Bu şekilde Kapadokya'nın doğal ve tarihi mekanlarını kirletenler çok ağır bir şekilde cezalandırılmalıdır" dedi.

Kapadokya Alan Başkanlığı Göreve!

Nevşehirli yöre insanları Kapadokya alan Başkanlığını göreve davet ederek, vadileri kirleten çöp ve enkaz atanlara caydırıcı cezalar getirilmesini istediler. Aksi halde bunun önüne geçilemeyeceğini ifade eden tepkili vatandaşlar, bu duruma bir an önce el atılmasını istediler.

Zira  Alan Başkanlığının ilk görevi; Kapadokya Alanının tarihi ve kültürel değerleri ile doğal kaynak değerlerinin ve jeolojik/jeomorfolojik dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, planlanması, yönetilmesi, denetlenmesi, alan içindeki turizm faaliyetlerinin planlanması, geliştirilmesi ve teşvik edilmesini sağlamak...

Gerekirse yerel yönetimlerce, bu özel bölgelere 7/24 saat görev yapacak Çevre ve Turizm Zabıta ekipleri oluşturulmalı.

Ve sözün bittiği yerde işte Devrent Vadisi... Kapadokya turizmi değil Kapadokya İnsanı adına utandıran manzaralar...