Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi Kurucusu Sibel Radiye Gül beraberinde Müze Kuatörü Serkan Paydak ile, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’i ziyaret etti.
Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’i makamında ziyaret eden Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi Kurucusu Sibel Radiye Gül kendilerine Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’nün yanı sıra, Nevşehir Valiliği ve Kapadokya Üniversitesi’nin destek ve iş birliğiyle hayata geçirilen ve Mayıs 2025’te ‘Kültürel İmece Festivali: Kitre Bebekten Kuklaya Kültürel İfade Çeşitliliği’ temasıyla düzenlenecek festival hakkında bilgi verdi.
Kültürel mirasın önemli değerlerinden olan ve her ikisi de geleneksel sanatları temsil eden kitre bebekler ile gölge oyunlarını zengin bir festival programıyla gündeme getirmeyi planladıklarını belirten Gül, Kitre Bebek Müzesi, Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları temsilcisi UNIMA Türkiye ile de iş birliği yaparak İMECE Festivalinin kapsamını daha da genişleteceklerini söyledi. Kitre bebek ve kukla yapım atölyeleri, gölge oyunları gösterileri, kitreden kuklaya hikaye anlatıcılığı ve kitre, kil, kukla deneysel atölyelerinin gerçekleştirileceği festival sonunda atölye çalışmalarından çıkan eserleri ‘Üretiyorum’ temalı kültürel ifade şenliğinde sergileyeceklerini belirten Gül, böylelikle Anadolu’da yaşayan kukla gelenekleri ve kitre bebek gibi kadim sanatlar aracılığıyla Kapadokya’daki kültür ve sanat hayatına yenilikçi faaliyetlerle ilham vermekle birlikte özellikle gelecek kuşaklara kültürel mirasın aktarılmasını, gençlerde ise sanat ve kültüre olan ilgiyi arttırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Gül ve Paydak’a teşekkür eden Rektör Aktekin ise tarihte değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kapadokya bölgesinin somut ve somut olmayan kültürel mirasının korunması, yaşatılması, daha fazla tanınırlığının arttırılmasıyla birlikte gelecek nesillere aktarılmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Bu kapsamda da 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ihtisas üniversitesi olarak belirledikleri ‘İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası’ ile birlikte kurdukları İhtisaslaşma Koordinatörlüğü aracıyla önemli projeler yürüttükleri belirten Aktekin, ayrıca üniversitenin Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) Müdürlüğü bünyesinde Avanos’ta bulunan Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi ve diğer ilgili tüm birimler marifetiyle önemli kültürel hizmetler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Aktekin üniversite olarak 2025 yılında ‘Kültürel İmece Festivali: Kitre Bebekten Kuklaya Kültürel İfade Çeşitliliği’ teması ile düzenlenecek olan festivalin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi için de her türlü desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi Hakkında
Türkiye’nin ve dünyanın ilk “Kitre bebek müzesi” olma özeliğini taşıyan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, 2005’ten beri Kültür Bakanlığı’na bağlı özel müze olarak faaliyet gösteriyor.
Nevşehir’in Ürgüp İlçesi Mustafapaşa Beldesi’nde tarihi bir konakta hizmet veren ve tarihte görsel yolculuğa çıkaran müzede, Anadolu kültürel mirasının kadim hikayeleri geleneksel el sanatlarından kitre bebeklerle anlatılıyor.
https://www.