Eğitim

KÜN 1. Ulusal Yapay Zekâ Buluşması’na Ev Sahipliği Yaptı

Türkiye’de ilki düzenlenen ve 17-18 Ekim tarihlerinde iki gün süren 1. Ulusal Yapay Zekâ Buluşması, KÜN ev sahipliğinde yapıldı.

Türkiye’de ilki düzenlenen, akademisyenler, iş insanları, yatırımcılar, girişimciler, kamu ve özel sektörden uzmanların yapay zekâ alanındaki en son trendleri ve yeni nesil uygulama alanlarını değerlendirdiği ve 17-18 Ekim tarihlerinde iki gün süren 1. Ulusal Yapay Zekâ Buluşması, KÜN ev sahipliğinde yapıldı.

Kapadokya Üniversitesi, Yapay Zekâ Fabrikası, KUIS AI, İTÜ AI CENTER ve AITR (Türkiye’nin Yapay Zekâ Platformu) iş birliği ile düzenlenen etkinlikte; yapay zekâ teknolojilerinin geleceği, iş dünyası ve girişimcilik ekosistemine etkisi, kamu politikaları ve etik, sektörel dönüşümler için yapay zekânın rolü gibi birçok başlık ele alındı.

KÜN Ürgüp Fabrika Yerleşkesinde başlayan, ana sponsorları Doğuş Teknoloji ve Softtech, oturum sponsorları Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Unilever, destek sponsorları Eczacıbaşı Bilişim, Pegasus Havayolları, Dimes olan ve Pros Studio’ nun kıymetli katkılarıyla hayata geçirilen etkinliğe, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Mütevelli Heyet Başkanımız Funda F. Aktan, Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İş Bankası Grubu Yapay Zekâ Fabrikası Başkanı Barış Karakullukçu, Doğuş Teknoloji Dijital Dönüşüm Direktörü Özcan Çavuş, Softtech Genel Müdürü M. Bülent Özçengel, Koç Üniversitesi- İş Bankası Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUIS AI) Direktörü Prof. Dr. Çiğdem Gündüz Demir, İTÜ AITR Eş Başkanı Prof. Dr. Altan Çakır, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Daire Başkanı Furkan Civelek, TÜBİTAK Bilgem Yapay Zekâ Enstitüsü Başkanı Dr. Mehmet Haklıdır, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Gürel, Dimes CEO’su Ozan Diren, Beko Global Dijital Ürünler Veri ve Yapay Zekâ Direktörü Sevgi Çakmak ile Eczacıbaşı Holding Bilgi ve İletişim Sistemleri Grup Başkanı Hilmi Koçak katıldılar.

Nevşehir Valisi Ali Fidan:

1.Ulusal Yapay Zekâ Buluşması, Kapadokya’nın, ülkemizin bu anlamda geldiği nokta, bundan sonra yürüyeceği yola farklı perspektifler sunma açışından ülkemizdeki yapay zekâ çalışmalarının gelişimine önemli katkılar sağlayacağını düşündüğünü belirtti. Nevşehir Valisi Ali Fidan, “Her şeyin dijitalleştiği yeni bir dünyaya koşaradım ilerliyoruz, belki de bu dünyanın içinde yaşıyoruz. Eğitimden sağlığa, üretimden iklime, farklı konularda yapay zekânın hayatımızı farklılaştırdığını, hayatımızı yakından etkilediğini gerek toplumsal ilişkileri gerek devlet yönetimine ilişkin iş ve işlemlerde çok farklı açılımlara, çok farklı etkilere sebep olduğunu görüyoruz.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar:

Anadolu’nun kalbi Kapadokya’da sadece yapay zekânın geleceğini değil aynı zamanda bu geleceğin insan hayatını nasıl şekillendireceğini konuşmak ve fikir üretmek üzere bir araya geldiklerini söyleyen Karasar, yapay zekânın artık sadece bir teknoloji değil bir dönüşümün sembolü olduğunu belirtti. Karasar;Bu buluşmanın ülkemizin yapay zekâ stratejisinin şekillenmesine ve gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Anadolu’nun girişimcilik ruhunu bilimsel düşünceyle birleştirerek yapay zekâ alanında uluslararası düzeyde önemli bir merkez olma yolunda ilerleyeceğiz. Bugün burada attığımız her adım geleceği daha iyi inşa etmek için birer basamaktır. Verimli, ilham dolu ve yenilikçi fikirlerle dolu bir buluşma, bir toplantı diliyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı:

Yapay zekânın tarihi ilerleyişini anlatarak sunumunu yapan ve yapay zekâ sürecini tarihsel bir perspektifle değerlendiren Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, günümüz teknolojik ilerlemesini bir ‘kırılım çağı’ olarak niteledi. Eczacıbaşı, “Tarihin en başından beri bilgi ve iletişim teknolojilerinde bir dikey gelişme yaşanıyor, bir de yatay gelişme yaşanıyor. Bugüne bir isim vermeye kalkışacak olursam “Kırılım Çağı” derdim.” dedi.

Doğuş Teknoloji Dijital Dönüşüm Direktörü Özcan Çavuş:

Yapay zekânın dijital dönüşümdeki etkilerini anlatan Doğuş Teknoloji Dijital Dönüşüm Direktörü Özcan Çavuş, bu alanda dünyadaki ilerlemeyi ve Türkiye olarak izlediğimiz yol haritasını ayrıntılarıyla anlattı. Çavuş, “Yapay zekâ, iş süreçlerini dönüştürerek hız, verimlilik ve stratejik öngörü kabiliyeti sunuyor. Büyük veri analizlerini kullanarak daha hızlı ve isabetli kararlar alınmasını sağlıyor, böylece şirketlere önemli bir rekabet avantajı kazandırıyor. Yapay zekâyı strateji ve süreçlerine entegre eden şirketler, değişen piyasa dinamiklerine hızla uyum sağlayarak sürdürülebilir başarılarını geleceğe taşıyacaktır.” dedi.

İş Bankası Grubu Yapay Zekâ Fabrikası Başkanı Barış Karakullukçu:

Tüm katılımcıları Kapadokya Üniversitesinin ev sahipliğinde, Kapadokya'nın büyüleyici atmosferinde ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduklarını ifade eden İş Bankası Grubu Yapay Zekâ Fabrikası Başkanı Barış Karakullukçu, Türkiye'nin yapay zekâ geleceğini birlikte şekillendirmek, ulusal stratejileri belirlemek ve bu alandaki iş birliğini güçlendirmek için bir araya gelmekten duydukları mutluluğu belirtti. Buluşmanın, ülkemizin teknoloji ve inovasyon yolculuğunda bir mihenk taşı olacağına yürekten inandığını söyleyen Karakullukçu, Büyük Dil Modelleri ve Chatbotlar, Yapay Zekâ ve Sağlık, Otonom Sistemler ve Robotik, Yapay Zekâ ve İklim Değişikliği, Perakende ve E-ticaret, Eğitim ve Yapay Zekâ (EduTech) ile Quantum Bilgisayarlar ve AI başlıklarının yapay zekâda yeri ve önemini anlattı. Karakullukçu; “Bahsettiğim bu gelişmeler, yapay zekânın hayatımızın her alanına nasıl dokunduğunu açıkça gösteriyor. Bankacılıktan sağlığa, eğitimden tarıma, sanattan savunmaya kadar her sektörde devrim niteliğinde dönüşümler yaşanıyor. Bu dönüşümü doğru yönetmek, ülkemizin geleceği için kritik bir önem taşıyor” dedi.

14 Panelde Birçok Farklı Konu Ele Alındı, Demo Day’de Girişimcilere Projelerini Anlatma Fırsatı Sunuldu

Birçok farklı etkinliğin yapıldığı Türkiye’nin ilk ulusal yapay zekâ buluşmasında, 14 panel ve Damo Day’de katılımcılara yapay zekâ alanında merak duydukları ve çokça tartışılan konularda sunumlar yapıldı. Toplamda 14 panelin (Akademik Çalışmalar ve Yapay Zekâ, İş Dünyası ve Yapay Zekâ, Girişimcilik ve Yapay Zekâ, Kırılım Çağı: Yapay Zekâ ve Gelecek, Türkiye’nin Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ve Kamu Politikaları, Başarılı Girişim Yolculuğu Örnekleri, Sorumlu Yapay Zekâ ve Etik, Yapay Zekâ Güvenlik, Algı Yönetimi, Sosyal Manipülasyon, Üretken Yapay Zekâ ve Dil Modelleri, Sağlıkta Yapay Zekâ ve Uygulamaları, Görüntü ve Video İşleme, Otonom Sistemler ve Robotik, Yapay Zekâ Odaklı Veri Yönetişimi, Büyük Veri, Her Yönüyle Sanat ve Yapay Zekâ) yer aldığı etkinlikte yapay zekânın günü ve geleceği her açıdan ele alındı. Demo Day’de girişimcilere projelerini anlatma fırsatı sunulurken, öğrenciler tasarladığı posterleri sergilediler.

İki gün süren etkinlikte, Türkiye’nin yapay zekâ konusundaki stratejik yaklaşımları ve kamu güvenlik politikaları panellerde ele alındı, katılımcılar, pek çok lideri dinleme fırsatına kavuştular. Etkinlik kapsamında üniversite öğrencileri de yapay zekâ çözümleri içeren fikirlerini hazırlayacakları çalışmalarla sektörün önde gelen yatırımcılarına ve liderlerine sunma fırsatı elde ettiler. ‘1. Ulusal Yapay Zekâ Buluşması-Kapadokya’da, yapay zekânın; toplumsal, etik ve teknolojik boyutları kapsamlı bir şekilde ele alındı.