Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte “Kapadokya'da Kaya Oyma Mimarisi ve Ortaçağ Kültürel Mirası” adlı konferans düzenlendi.  

NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa; NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Savaş Maraşlı, Kapadokya'da eğitim için bulunan German University of Technology in Umman (Umman Alman Teknoloji Üniversitesi) Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercan Ağırbaş ve 4. sınıf öğrencileri, NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. 

Konferansta Kapadokya’nın Ortaçağ’daki sınırlarını tanımlayarak konuşmasına başlayan Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tolga Uyar, bu sınırların günümüze kadar korunduğunu ve günümüzde Nevşehir, Niğde ve Kayseri diye anılan yerleşimlerin Ortaçağ’dan beri varlığını sürdürdüğünü söyledi. Bu şehirlerarasında kalan alanın ise ‘Kapadokya’ adıyla varlığını devam ettirdiğine vurgu yapan Uyar, Kapadokya’daki doğal oluşumları tanımlayarak bunları oluşturan etmenler üzerinde durdu.

Konuşmasının devamında Ortaçağ’da Kapadokya’daki bu doğal oluşumların da nasıl işlevsel bir hale getirildiğine değinen Uyar, kaya oyma yerleşim ve toplu yaşam mekanları olarak kullanılan alanlar, kilise ve çevre yerleşim yerlerinden örnekler vererek katılımcıları bilgilendirdi.

Konferans Uyar’ın konuşmalarının ardından, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.