Olay bugün saat:16:45 sularında yaşandı.

İddiaya göre, UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunan Kapadokya'nın kalbi Nevşehir'in turistik beldesi Göreme kasabası ve Çavuşin Köyünde bulunan Güllüdere mevkiinde ki mağara ve peribacasına reklam çekimi için gelen özel bir tekstil firması tarafından zarar verildi.

Koruma altındaki peribacalarına zarar verdiler

Edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Göreme Güllüdere vadisine çekim için giden Kapadokya'dan bir yöre fotoğrafçısı gördüğü manzara karşısında büyük şok yaşadı. İddiaya göre, reklam çekimleri için Kapadokya Alan Başkanlığından izin aldığı belirtilen ünlü bir tekstil firmasına ait ajans çalışanları tarafından kimyasal madde içeren yapıştırıcı ile peribacasının doğal dokusu tahrip edildi.

Dehşet veren görüntüler sonrası durumu Kapadokya fotoğrafçılar grubunun KAPFOD WhatsApp hattıyla paylaştı. Bunun üzerine büyük hassasiyet gösteren Kapadokya fotoğrafçıları toplanarak Güllüdere Vadisine akın ettiler. Peribacasına zarar verildiğini gören grup, çekimlerin yapılmasını engelleyerek, Alan Başkanlığı ve Jandarma'yı haber ederek bildiridiler. Bunun üzerine olay yerine Jandarma ve Kapadokya Alan Başkanlığından ekipler geldi.

Olayla ilgili inceleme başlatan ekipler, peribacasına verilen zararla ilgili soruşturma başlattı.

Yapılan açıklamada, olayla ilgilli gerekli tutanak tutuldu, faaliyet durduruldu gerekli idari ve hukuki işlem başlatıldı.

Kapadokya'ya bölge fotoğrafçıları sahip çıktı...

Bu kadarına da pes diyeceksiniz! Kapadokya’da yapılan rezalete isyan ettiler...

Kapadokya fotoğrafçıları Derneği olay yeri önünde toplanarak basın açıklamasında bulundular.

Kapadokya Fotoğrafçılar Derneği'nden yapılan açıklamada;  "15/08/2024 tarihi saat 16:45 itibari ile Göreme Kasabası ve Çavuşin Köyünde bulunan Güllüdere mevkinde bulunan mağara ve peri bacalarında ünlü bir tekstil firmasına ait fotoğraf çekimi için kimyasal maddeler ile bölgeye ve doğal dokuya zarar verildi. Bölge halkının olaya tepkisi ve güvenlik birimlerine bilgi vermesi üzerine alana çok sayıda Jandarma ekipleri intikal etti.
Görüntülerde gözüktüğü üzere mağaranın üzerine yapıştırılan maddeler maalesef büyük zarar gördü." ifadelerine yer verildi.

Tepkili fotoğrafçılar, "Burası Türkiye'nin gözbebeği Kapadokya, buradan o kadar kişi ekmek yiyor. Böyle bir bilinçsizlik olmaz. Bu çekimlere kim nasıl izin vermiş? Verildi madem, neden hiç kontrolü yapılmıyor? Biz tesadüfen görmeseydik ne olacaktı? Sorumlularından bu konuda açıklama bekliyoruz. Bu şekilde mi korunuyor Kapadokya? diye isyan ettiler.

Bölge fotoğrafçıları her gün sabah gün doğumunda ya da gün batımında bahse konu Güllüdere vadisine giderek bu bölgeye gelen turistlerin fotoğraf ve video çekimlerini uçan elbise çekimlerini yapıyor.

Dünya mirasındaki katliam böyle görüntülendi;

Çavuşin, Güllüdere, Manastır vadisindeki Yarıkkaya’da reklam çekimi için mağara içerisindeki kayalara verilen tahribatı kınıyor, bölgemiz fotoğrafçılarına da duyarlılıkları için teşekkür ediyoruz.