Nevşehir

Kapadokya'daki Meryem Ana Dağı Turizme Kazandırılıyor

Nevşehir Valisi Ali Fidan, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından "En İyi Turizm Köyü" seçilen, Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa ve Ayvalı köyünü ziyaret etti.

Nevşehir Valisi Ali Fidan, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından "En İyi Turizm Köyü" seçilen, Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa ve Ayvalı köyünü ziyaret etti. 

Nevşehir Valisi Ali Fidan, Ürgüp İlçesine bağlı Mustafapaşa ve Ayvalı köyünü ziyaret ederek;

  • Gorgoli Harabeleri 
  • Gorgoli Yeraltı Şehri
  • Gorgoli Kilise
  • Meryem Ana Dağı
  • Meryem Ana Kilisesinde incelemelerde bulunup, yetkililerden bilgiler aldı.

Vali Fidan, Nevşehir'in gizli hazinelerini keşfetti 

Ürgüp İlçesine bağlı Mustafapaşa ve Ayvalı köyü sınırları içerisinde bulunan Meryem Ana dağı (Golgoli dağı)'nın turizme kazandırılması için incelemelerde bulunan Vali Fidan'a ziyaretlerinde Ürgüp Kaymakamı Mesut Tabakcıoğlu, Kapadokya Alan Başkan Yardımcısı Yunus Başar, KAPHİB (Kapadokya Turizm Altyapı Hizmet Birliği) Müdürü Levent Ak'ta eşlik ettiler.

MUSTAFAPAŞA MERYEM ANA DAĞI (GOLGOLİ DAĞI)

Gorgoli Kilisesi, Aziz Dimitrios kilisesi, Aziz Lucas kilisesi, Teologos kilisesi, Meryem ana kilisesi olmak üzere toplam 5 kilise, yeraltı şehri, eski yerleşik bir köy ile heyecan veren keşfin ardından Meryem Ana Dağı'nın turizme kazandırılması için çalışmalar başlatılıyor.

Güneşin doğuşu Erciyes batışı ise Hasan dağı olan Kapadokya'nın Nemrutu "Golgoli dağı" (Meryem Ana dağı) 

Ürgüp’e bağlı Mustafapaşa Köyü’ne 5 km mesafede bulunan eski bir yerleşim yeridir. Hayalete benzeyen peribacaları, kiliseleri, birçok mağara evlerin bulunduğu ve etrafını çevreleyen buğday ve kabak tarlaları ile etkileyici bir görünüme sahiptir. Eski kaya oyma mekanlar içerisinden Golgoli-Gomeda Vadisi arasında bir yer altı tüneli bulunsa da bu tünelin bazı kısımları çöktüğünden günümüzde geçiş yapılamamaktadır. Tepenin üzerinde bir kilise kalıntısı bulunmaktadır. Tepenin en üst noktasında ise etrafında bir ailenin kalabileceği şekilde kaya içerisine oyulmuş odacıklar mevcuttur. Mustafaşa’da (Sinasos’da) yaşayan Ortadoks Rumlar Paskalya Bayramı’nın 15 gün öncesinden buraya çıkar 10-12 gün aileleri ile burada kaldıktan sonra hep birlikte kutlamalar yapmak üzere Mustafapaşa’ya (Sinasos’a) inerlermiş. Golgoli Vadisi içerisinde kendini saklayan derin yer altı mağaraları, su savakları ve kuyuların bulunduğu ender bölgelerimizden birisidir. Buradan Damsa Barajı ve vadinin büyüleyici görüntüsüne tanıklık edilebilmektedir.

Diğer bir kaynaktada "Golgoli dağı" (Meryem Ana dağı) hakkında şu bilgileri veriyor...

Panayia Kır Kilisesi, ağaçsız zemini kum ve kayadan ibaret, batıdaki aynı adlı dağın,”Panayia Dağı”nın zirvesinde. Kilise, dağın tepesinin doğusuna inşa edilmiş. Dağın eteklerindeki kayalara, çoğu köyün eski ailelerine ait oldukları resmi evraklarla kanıtlanan “turah”lar oyulmuş. Meryem Ana’nın Doğuşu 8 Ekim’de kutlanırdı. Yeni evli delikanlılar, eşlerini de yanlarına alarak gruplar halinde dağa çıkıp 10–12 gün orada kalıyordu. Bir odayı dayayıp döşeyebilecek; halı, kilim, yatak, çamaşır, çanak, çömlek, yemek pişirmek ve sofra kurmak için gereken her şeyi yanlarında taşırlardı. Aralarından yemekleri kimin yapacağını ya da aşçıyı kimin denetleyeceğini konuşurlar, Kosti Meletiyadi, Thodoros Takas ve Evyenia’dan oluşan çalgıcılar grubunu da yanlarında götürürlerdi. Daha sonra topluca Sinasos’a inilir eğlenceler yapılırdı.

İşte Golgoli dağından o muhteşem görüntüler... Anlatmaya gerek yok görüyorusunuz...