Çavuşin Köyü, Göreme'ye çok yakın bir konumdadır. Göreme-Avanos yolu üzerinde 2 km uzaklıktadır.
Dünyada eşi benzeri olmayan bir coğrafya olan Kapadokya’nın en ünlü trekking rotalarının bazıları Çavuşin Köyünden başlıyor.
Köyün adı, 1522 yılı kayıtlarında Çavuşini olarak geçmektedir. 1956 yılında Ürgüp ilçesine bağlı Çavuşin köyü, köylülerin talepleri ve köyün iktisadi ve coğrafi bakımdan Avanos'a bağlanmasının uygun olduğu gerekçesi kabul edildiğinden aynı ilin Avanos ilçesine bağlanmıştır.
Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan köy, Göreme-Avanos yolu üzerinde olup Avanos ilçe merkezine 5 km, Nevşehir il merkezine ise 17 km uzaklıktadır.
Mutlaka keşfetmelisiniz...
Çavuşin Vadisi, adını bölgesinde bulunan Çavuşin Köyü'nden alır. İri kayaların arasına kurulmuş köy, köklü bir geçmişe ev sahipliği yapıyor. Tarihi 1. yüzyıla kadar uzanan köy, Roma saldırılarından kaçan Hristiyan keşişlerin yaşadığı bölgedir. Saldırılardan korunmak için kayaların içine yaşam alanları yapılmıştır. Yaşayanlar, verimsiz topraklar nedeniyle bacalardaki boşlukları açarak güvercin gübresi kullandılar. Bizans dönemi ile birlikte Hristiyanlık özgürce yaşanmış, Selçuklular'ın gelişiyle birlikte bölgede İslamiyet de yer almıştır. Kiliseler, manastırlar ve camiler inşa edildimiş, din kardeşliğinin temelleri atılmıştır.
Mübadele öncesi 2000 kadar Rum Çavuşin Köyünde yaşıyormuş. 1924’te Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadele sonrası bölgeye 950 kadar Türk yerleştirilmiş. Rumlar ayrılmadan önce, Çavuşin’e vardığınızda göreceğiniz dev ana kayanın içerisinde iki yüzden fazla kaya oyma ev varmış. 1964 sonrası ise oluşan erozyon ve çökmeler sonrası halk burayı terk edilerek ovaya taşımış.
Çavuşin Köyü'nde mutlaka ziyaret etmeniz gereken birçok dini yapı bulunmaktadır. Çavuşin Kilisesi, Haçlı Kilisesi, St. Jean Kilisesi, Üç Haç Kilisesi ve Vaftizci Yahya Kilisesi'ni mutlaka görmelisiniz. Bu kiliselerde asırlık freskler ve tasvirler yer alıyor. Bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olan bu kiliseleri gezerken farklı bir dünyaya adım atacaksınız.
Çavuşin’de birçok kilise yer almaktadır. Bunlar;
- Çavuşin Kilisesi
- Üç haçlı Kilise
- Aziz Jean Kilisesi
- Haçlı Kilise
- Azize Meryem Kilisesi
- Kolonlu Kilise
- Cemalların Kilise
- Üzümlü Kilise
- Saklı Kilise
- Gıdıların Kilise
- Aziz Paul Kilisesi
- Vaftizci Yahya Kilisesi
Peribacası oluşumlarını en iyi izleyebileceğiniz Güllüdere ve Kızılçukur Vadileri başta olmak üzere, Çavuşin sınırları içerisinde çok sayıda kilise, manastır ve eski yerleşim yeri bulunuyor. Kızılçukur Vadisi, Güllüdere Vadisi, Meskendir Vadisi, Zindanönü Vadisi, Kılıçlar Vadisi, Peri Bacaları Vadisi ve Ak Vadinin sınırları bu köyde.
Bu vadiler dünyanın en benzersiz yürüyüş parkurları arasında. Doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, at üzerinde geziler düzenlenen vadilerde yüksek kayalara oyulmuş kiliseleri ziyaret etmek mümkün. Bugün Güllüdere ve Kızılçukur Vadilerinin ilgin peri bacalarında 12 kilise bulunuyor.
Çavuşin’e geldiğinizde köyün sırtını dayadığı dev harabelerin arasında dolaşın. Zirveye çıktığınızda ise şahane bir manzara sizi bekliyor. Vakti olanlar için tepedeki günbatımı manzarası kaçmaz. Sabah erken saatlerde ise gökyüzü tam bir renk cümbüşüne dönüşüyor.
Çavuşin Eski Kaya Camisi:
Çavuşin köyünün kaya oyma camisidir. Minaresi Selçuklu tarzı olup yapılış tarihi bilinmiyor. 1958 yılındaki heyelandan sonra uzun bir süre boş ve bakımsız kalır, daha sonra restorasyon ve bakım yapılarak ziyarete açılır.
Yöre halkının el işlerine tanık olacağınız seramik ve çömlek atölyeleri köyün başlıca geçim kaynaklarından biri. Bu sanat atölyelerinde çömlekçiliği deneyimleyebilir ve unutulmaz anılar yaşayabilirsiniz. Ayrıca butik otelleri ve ilginç kafeleriyle de Çavuşin köyü mutlaka görülmeye değer. Rotanıza mutlaka burayı ekleyiniz.
Türkiye'nin Harikalar Diyarı'nın Ortasında; Nevşehir'e Gelip Kapadokya'nın Keyfini Çıkarın!
Kapadokya, binlerce yıllık tarihi güzellikteki barından rüya gibi bir yolculuğun merkezi. Bu yerleri görmeden gitmeyin ...
Foto: Mustafa Taşkın
Kaynak: Kapadokya Alan Başkanlığı- Köy sosyal medyası-