Yerel

KAPYAD Başkanı Tosun: Yeni Üst Ölçekli Plan Kapadokya’da Yatırımların Önünü Açacak

Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği (KAPYAD) Başkanı Ömer Tosun, yeni 1/50.000 ölçekli Kapadokya Alanı Üst Ölçekli Plan’ın yürürlüğe girmesiyle bölgedeki yatırımların önünün açılacağını, mevcut belirsizliğin ortadan kalkacağını ve Kapadokya markasının ulusal ve uluslararası alanda daha da güçleneceğini belirtti.

Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği (KAPYAD) Başkanı Ömer Tosun, yeni 1/50.000 ölçekli Kapadokya Alanı Üst Ölçekli Plan’ın yürürlüğe girmesiyle bölgedeki yatırımların önünün açılacağını, mevcut belirsizliğin ortadan kalkacağını ve Kapadokya markasının ulusal ve uluslararası alanda daha da güçleneceğini belirtti.

Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer TOSUN, Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından 25 Eylül 2024 tarihinde ilana çıkarılan 1/50.000 ölçekli Kapadokya Alanı Üst Ölçekli Planı hakkında bir açıklama yaptı. Ömer TOSUN açıklamasında Kapadokya’yı yerli ve yabancı turistler için daha cazip bir destinasyon haline getirme amacı doğrultusunda sürdürülen çalışmaların önemli bir adımı olarak ilan edilen yeni üst ölçekli planın hızlı şekilde yeniden ele alınarak ilana çıkarılmasından yatırımcılar olarak duydukları memnuniyeti dile getirdi.  

1/50.000 ölçekli yeni üst ölçekli planın ilan edilmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği (KAPYAD) Başkanı Ömer TOSUN, açıklamasında şunları söyledi: "2023 yılında ilan edilen 1/25.000 ölçekli planın yürütmesinin durdurulması, sektörde yatırım süreçlerinin aksayacağına dair endişeler doğurmuştu. Ancak Kapadokya Alan Başkanlığı’nın 1/50.000 ölçekli yeni planı hızlı ve titiz bir şekilde hazırlayıp askıya çıkarması, bu sürecin devamlılığı açısından son derece önemli bir gelişme oldu. Bu planın askı süresi sonunda herhangi bir aksama olmaksızın yürürlüğe girmesi, bölgemizde turizm ve yatırım faaliyetlerinin öngörülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. 30 gün süresince tüm yatırımcıların, sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili paydaşların planı inceleyip varsa itirazlarını bildirmeleri çok önemli. Kapadokya Alan Başkanlığı’nın bu belirsizlik dolu süreci hızlıca çözüme kavuşturmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Bölgenin turizmdeki rekabet gücünü artıracak bu adımlar için teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en özel turizm destinasyonlarından biri olan Kapadokya’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve Kapadokya Alan Başkanlığı’nın değerli katkılarıyla eksikliklerini hızla gidererek ulusal ve uluslararası düzeyde daha da güçlendirmeyi en öncelikli hedef olarak görüyoruz.”

Kapadokya Alan Komisyonu’nun 16 Eylül 2024 tarihli ve 4904 sayılı kararıyla uygun bulunarak, 7174 sayılı Kapadokya Alanı Hakkında Kanun’un 4. maddesi uyarınca Bakan tarafından onaylandı. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8. maddesi ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda 30 gün boyunca askı ilanına çıkarılan plan, Kapadokya’nın turizm geleceği açısından kritik öneme sahip.

KAPYAD Hakkında

Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği (KAPYAD); 2023 yılında, 7174 sayılı Kapadokya Alanı Kanunu ile sınırları belirlenmiş Kapadokya Alanı’nda faaliyet gösteren, her biri alanında öncü turizm yatırımcılarının bir araya gelmesi ile kurulmuştur. KAPYAD, belirli bir ölçek üzerindeki konaklama tesisleri, tur operatörleri, havacılık, alışveriş ve bağcılık olmak üzere Kapadokya turizminin tüm değer zincirini içerisinde barındıran yapısıyla farklılaşmaktadır.

Dernek, “Kapadokya” markasının ulusal ve uluslararası alanda güçlendirilmesi ve rekabet gücünün artırılması amacına dönük olarak, başta Kapadokya Alan Başkanlığı ve TGA (Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı) olmak üzere tüm kamu kurumları ve yerel yönetimler nezdinde Kapadokya Alanı’ndaki turizm yatırımcılarını temsil etmekte, bölge turizm yatırımcılarının sorunlarının çözüme kavuşturulması, katma değer üreten nitelikli turizm yatırımlarının artırılması ve sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yürütmektedir.