Yerel

Kaymaklı Belediye Başkanına 100. yıl mektubu

Kaymaklı Belediyesi emekli personellerinden Hasan Ercan'ın 21 yıl önce yazdığı 100. yıl mektubu Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç'e ulaştı.

Kaymaklı Belediyesi personellerinden Hasan Ercan'ın 08 Temmuz 2002 tarihinde 21 yıl önce yazdığı ve Cumhuriyet’in 100. yılında verilmek üzere PTT’ye verdiği mektup Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç'e ulaştı.

Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ; "2002 yılından Cumhuriyetimizin 100. Yılına mektup gönderen sevgili Hasan Ercan’a görüş ve önerileri için teşekkür ederiz. Bu mektupu 100. Yılımızda teslim alan Belediye Başkanı olmak bana nasip oldu. İnşallah daha nice 100 yıllarımızı bağımsızlık ve barış içinde bir dünya ile kutlamak nasip olur." dedi.

İşte şuan 2020 yılında emekliye ayrılan Kaymaklı Belediyesi personellerinden Hasan Ercan'ın kaleme aldığı 100. yıl mektubu...

Sayın Başkanım.
PTT nin başlatmış olduğu Cumhuriyetimizin 100. yılına yazıt kampanyasında ben de halen bir emekçisi olarak 2023 yılındaki belediyeme bir yazıt yazmayı uygun buldum.
Bu mesleğe girerken çok ideallerim vardı. Doğduğum ekmeğini yediğim memleketime bilgim ve hayallerim doğrultusunda çalışayım insanlık onuruna yaraşır bir düzeyde kasabamı geliştireyim Devlet olanaklarının eşit paylaştırılması her yurttaşın eşitlik bağlamında özgürlük ve kültürünü yaşaması ve içinde bulunduğu çağın gereklerini yerine getirmesi ilkesi ile emeğimi ortaya koymaya çalıştım.
Ama çalıştığım kurun bir siyaset bataklığıydı. 1970 yılında başlayan kültürel yozlaşma 1980 askeri darbe ile iyice doruğa çıkmış ve Türk Siyaseti de bundan nasibini almış depolitize olan halk ne ülke yönetimine katılıyor nede yaşadığı beldenin yönetimine "bana değmeyen yılan bin yaşasın" felsefesiyle egoistleşmiş ve bu da siyasete yansımıştır.
Yurttaşına hizmet adına seçilip gelenler kral oluyorlar. Soranm size hizmetçi mi büyük, efendisi yani kendini seçen halk mi? Umarım siz hizmetçi olduğunuzu unutmamışsınızdır.
Bu gün benim belediyede göreve başladığımın onuncu yılı on yıldır halk efendi biz hizmetçisiyiz felsefesiyle onlara emeğimi sunmaya çalıştım ve emekli olana kadarda bu ilkemden ödün vermeden çalışmak istiyorum. Gücüm ölçüsünde yanlış ve haksızlık gördüğüm olaylar karşısında tavrımı koydum. Her insanın olduğu gibi benimde siyasi ideolojim vardı. Bu ideolojimi hiçbir zaman işimin önüne çıkarmadım. Umarım sizde yurttaşa hizmet aşamasında siyasi kimliğinizi unutur ve tarafsız olarak çalışırsınız. Siz tarafsını ama halk tarafindasınız olmanız gereken yer orasıdır. Orda olduğunuz sürece kazanır ve kazandırırsınız.
Size biraz da çalıştığım 2002 yılı Kaymaklı Belediyesini anlatayım Kasabamızın 2000 yılında yapılan nüfus sayımında 5281 yerleşik nüfusa sahip tipik bir Anadolu kasabası. Belediye personel sayısı Memur 10 işçi 30 toplam 40 kişi ile bu hizmeti sürdürmeye çalışıyoruz. Ben belediyede Hesap işleri müdürlüğünde muhasebeci olarak çalışıyorum.Belediyemiz bütçesi 1.169.000.000.000 liradır. Aylık personel gideri maliyeti 22.350.000.000 liradır. Diğer cari harcamalarla aylık gelir gider toplamı 50.000.000.000
liradır. Belediyemizin bugün yatırımına başladığı ve geleceğe kalabilecek yatırım olarak gördüğümde Toprak Mahsulleri Ofisine ait arazi üzerine sosyal işletmeler adı altında halı futbol sahası ve düğün salonu yapımı, ve kaya dibi yöresine kaya oyma ambar yapımıdır.
Sayın başkanım Demokrasi demek benim düşünceme göre azınlığı çoğunluğa karşı korumak ve ona söz hakkı vermektir. Yani çoğunluğun söylediği, istediği her zaman doğru değildir. Hizmetleriniz sırasında sizden isteğim çoğunluğun istediği değil aklın istediği yoldan gitmenizdir.
Doğru bildiğinizi yaptığınız sürece kendinize dürüst davranır ve kazanısınız. Bu yazıt elinize geçtiği zaman hala yaşıyorsam bilgim ve deneyimlerimle kasabam adına yardımcı olmaya hazırım. İnsan doğanın en onurlu yaratığıdır. Ona yapılacak hizmet de ibadetlerin en büyüğüdür.
Çağına tanıklık edecek bu yazıtı yazarken inanın çok zorlandım. Çünkü büyük düşlerle girdiğim bu mesleğe yapmak istediklerimin onda birini yerine getiremedim. Ama şunu da söyleyeyim ne kişiliğimden nede düşüncelerimden ödünde vermedim. Çoğu zaman tek başıma kaldım, yadırgandım hatta dışlandım ama yılmadım. Ünlü halk ozanı Nazım Hikmet' in dediği gibi "sen yanmasan, ben yanmasam biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa bu düşünceyle hareket ettim ve çoğu zamanda yanmayı göze aldım.

Sizde bunu göze almalısınız ancak o zaman başarılı olur ve kendi ürününüzü yetiştirmiş olursunuz.

Bu güne kadar belediye başkanlıklarını siyaset yelpazesinin sağ kanadı kazandı ve bende yelpazenin solunda oldum. Ama bu aykırılığı halkım adına üretici güç ve oto kontrol olarak onlar adına kullandım. Idealler insanlık adına olunca fazla çatışma çıkmıyor, insanlar seni de kabul ediyorlar.

Sayın başkanım sizin hangi kanattan olduğunuzu bilmiyorum ama Ulu önder ATATÜRK' ün yolunda olacağınızdan eminim. Bu memleketin varlık nedeni ULU ÖNDER BÜYÜK İNSAN ATATÜRK' tür. Bu gün bile manevi huzurunda saygı ile eğilip minnettarlığımı sunuyorum.

Günümüzde kendini bilmez birkaç çapulcu çıkıp ona ve kurmuş olduğu Cumhuriyet e saldırıyorlar ama bu ulus onları tarihin pislikleri arasına gömüş ve bundan sonra da çıkacak olanları gömecektir. Sayın başkanım bu yazıt size ulaştığı zaman yaşça sizden büyük olacağım için söylediklerim size öğüt gibi olmasında bir sakınca yoktur.

Büyük Önder ATATÜRK un 1937 yılında Büyük Millet Meclisinin açılışında söylemiş olduğu şu sözleri ilke edinmenizi diliyorum. "Her insan düşünmek, istediğine inanmak, kendine özgü siyasal bir düşünceye sahip olmak, bağlı olduğu dinin gereklerini yerine getirmek ya da getirmemek hak ve özgürlüğüne sahiptir. Kimsenin düşünce ve duyuncunafiradesine) egemen olunamaz Yönetimde ve siyasette bizi aydınlatan ilkeler, gökten indiği söylenen değişmez kurallarla Dogmalarla) bir tutulamaz. Biz ilhamlarımızı gökten ve gaiptan(Bilinmezden) değil doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz" Aynı düşünceleri paylaştım ve kendime ilke edindim. Umarım size de yol gösterici olur.

Yazıtıma son verirken, "Zaman erer kurur baş, Tez tükenir uzun yaş, Düp düz olur dağ taş Gök dürülür yer gider... Sen gelmedim dava için, Senin işin sevi için Gönüller dost evi için Gönüller yapmaya geldin" Koca YUNUS EMRE' nin sözleri ile son vermeyi uygun buldum.

Sayın Başkanım size başarılı bir belediye başkanlığı diler. Yaşamınız boyunca mutlu sağlıklı ve halkına yararlı bir yaşam diler saygılarımı sunarım. Yaşıyorsam görüşmek umarıyla"

08 Temmuz 2002 Hasan ERCAN Kaymaklı Belediye başkanlığı Hesap İşleri Müdürlüğü Muhasebe Servisi