KENT İÇİNDE  ULAŞIMI  RAHATLATMAK

KENT İÇİNDE  ULAŞIMI  RAHATLATMAK

Yağmur çiseliyor.

Hava soğuk, serin arası.

Evimden çıktım, 10 dakikalık yürüyüşle otobüs durağına ulaştım. Urfa Bulvarı trafiği sel gibi akıyor. Burası hızlı yaşayan bir büyük kent.

Otobüs durağında bekliyorum. 65 yaş üstü kocamışlara göre kartım var. Yolcu midibüslerine de binme hakkına sahibim. Sürücü bakıyor, bir kazancı yok; niye durup alsın ki bir yaşlıyı.

Durakta otobüs bekleyen insanların yüzlerine bakıyorum. Ya sarı, ya kara. Beslenme bozukluğu pek belirgin. Gözler fersiz, yaşlılar bıkık, iki büklüm. Kimsede söyleşi hevesi de yok. Durağa gelen, ıslanmaktan kurtulan cebinden telefonunu çıkarıyor, başlıyor ekranına bakmağa.

Bekle, bekle, bekle...

Belediye otobüsleri kamu hizmeti veriyor. İki koca otobüs , içinde tek yolcu olmadan geçip gitti. Niye bizi almadı, anlayamadık.

Bekle, bekle, bekle...

Hava gittikçe soğuyor.

Lüks otomobilleriyle , SUV'larıyla geçenler duraktakilere tepeden bakıyorlar, yüzlerinde tuhaf bir sırıtış...

2010 yılıydı.

Hafif Raylı Sistem kurulacaktı. YouTube'de hemen videolar paylaşıldı. İktidar yanlısı yazılı basın müjde üstüne müjde veriyordu. Raylar bir yıl içinde döşenecekti. Halktan biraz sabır göstermesi isteniyordu. 2011 yılında ulaşım kolaylaşacaktı.

O videolar hala var. İsteyen seyredebilir.

Burası tepelik, inişli çıkışlı bir kent değildir. Topoğrafya uygundur raylı ulaşım için. Düz ve düzce mahallelere asfalt yol yapar gibi rayları döşemek kolaydır.

Bu kentin belediyesi yıllardır kayyumla yönetiliyor. Vali aynı zamanda belediye başkanlığı görevini de üstlenmiş durumdadır.Yerel yönetim ile merkezi yönetim arasında uyum olduğuna göre, projesi de hazır, neden raylı düzen gerçekleştirilmiyor ?

Burada güçlü bir minibüsçü sektör var. Milyarlar, trilyonlar dönüyor. En kısa mesafede minibüs ücreti 15 TL. Yüzlerce minibüs ulaşımın ağırlığını kaldırıyor.  Minibüscü esnafı küstürmemek gerek. Oy vermezler sonra.

Son olarak 2020'da Dağkapı'da panolara pek güzel, ulaşım düzenini şekillerle gösteren panolar yerleştirildi. Hafif Raylı Ulaşım Düzeni: Duraklar tek tek belirlenmişti planda.

Kent planında hatlar nereden geçecek; işaret edilmişti.

Seyredenleri mutlu eden ifade şu idi : 2021!de rayları döşüyoruz. 2021'de trenlerle kent içinde yolculuğa başlıyoruz...Panoları izleyenler gülümsüyordu, iyimserlik baskın çıkıyordu. Fakat bu kaçıncı müjdeydi ? Yıllar geçtikçe inandırıcılığını yitiriyordu.

Raylı ulaşım düzeninde hatlar şöyle olabilir :

1. Dağkapı- Üniversite Yerleşkesi...Dice üzerinde, yüksekten bağlantı kurmak mümkündür.

2. Dağkapı- Kolordu-Elazığ Yolu- Araştırma Hastanesi arası...

3. Dağkapı- Ofis- Urfa Bulvarı hattı...

4. Dağkapı- Kayakapı hattı...

5. Tarihi değeri pek yüksek surların dibinden dolaşan hat...

6. Dağkapı-Balılçılarbaşı-Mardinkapı hattı...

7. Seyrantepe-Urfa Bulvarı-Çölgüzeli hattı...

Avrupa'da gezdiğim kentlerde hayran kalıyordum ; tramvaylar ulaşımı nasıl kolaylaştırmıştı. Bunun ne büyük nimet olduğunu deneyen bilir. Bükreş, Budapeşte, Londra yerel yönetimleri, kent içi ulaşımın ağırlığını tramvay, tren ve metrolara aktarmış durumdadır...

Biz ne zaman akıllanıp da ulaşımda raylı düzene geçeceğiz ?

Ömür geçip gidiyor.Geç kalıyoruz...