Yerel

“Kuantum Farkındalığı” Başlıklı Haberimiz Gerçek Oluyor

Nevşehir gündemin adresi FİB Haber’in; geleceğe yönelik yayınlarından biri daha hayata geçiyor.

Nevşehir gündemin adresi FİB Haber’in; geleceğe yönelik yayınlarından biri daha hayata geçiyor.

FİB Haber’de; 2 yıl önce yayınladığımız, “21. Yüzyıl Eğitiminde, Kuantum Farkındalığı” başlıklı yazımızda konu ettiğimiz geleceğe yön verecek kuantum teknolojilisi gerçek oluyor.

Bu doğrultuda; Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) tarafından, “Türkiye Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi, kurulması karara bağlandı.

Türkiye'nin güvenliğini ve üstünlüğünü sağlayacak kuantum teknolojilerini yurt içinde geliştirmeye imkân verecek atılımları gerçekleştirmek üzere Türkiye Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi kurulacak.

Merkezde; kuantum teknolojilerinde ihtiyaç duyulan altyapıların kurulması, insan kaynağının yetiştirilmesi, yurt içi kuantum teknolojileri ekosisteminin ve teknolojik birikiminin geliştirilmesi, yurt içi kuantum teknolojilerinin odaklı olarak yürütülmesi, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin artırılması faaliyetleri yürütülecek [1].

“21. Yüzyıl Eğitiminde, Kuantum Farkındalığı” başlıklı yazıdan alıntıdır;

21. yüzyıl becerileri doğrultusunda, kuantum gerçeği / farkı fark edilmeli ve eğitim programlarına yansıtılmalıdır.

Çünkü; geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi, … kuantum gerçeği ile tanıştırmak … sorumluluk sahibi büyüklerin öncelikli görevlerinden olmalıdır. Bir bayrak yarışı misali, mevcut teknolojiye son yarışçı formatında giriş yapıp, Milletimizin geleceği için kuantum temelli, iyonosfer yönlendirmeli algısal olgulara karşı, değerlerine sahip olan / sorgulamayı bilen / faydalı teknoloji üretebilen, inovatif sprinterlerin yetiştirilmesine her zamanınkinden çok fazla ve öncelikli olarak ihtiyaç vardır.

Gençlerimizin geleceğine yön verecek konular, “ama / fakat” ön eklerine bağlı kalmaksızın anlatılmalı; onların ufuk çizgisi, karasal klasik öngörüden, dijital kuantum uzgörüye yükseltilmelidir.

Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir-2022; çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır [2].

[1]. https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiye-kuantum-teknolojileri-gelistirme-merkezi-kuruluyor/3309243  (21.08.2024)    

[2]. https://www.fibhaber.com/21-yuzyil-egitiminde-kuantum-farkindaligi (30.04.2022)