Nevşehir'in Kavak ve Ortahisar kasabasındaki kayadan oyma yer altı depolarında yeni limon sezonu başladı. Her sene Akdeniz bölgesinden Nevşehir Kapadokya Bölgesine getirilen milyonlarca sandık limon, kayadan oyma yeraltı depolarında muhafaza ediliyor.
Kapadokya'da mağaralar limon deposu
Başta Mersin başta olmak üzere Akdeniz bölgesinde üretilen limonu yaz aylarında piyasaya sunarak daha fazla gelir elde etmeyi hedefleyen üreticiler, "yatak limon" hazırlığına başladı.
Tüf kayalara oyulu doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 10 ay kalarak kabukları incelip sulanan limonlar, buradan hem yurt içi hem de yurt dışı piyasaya sunuluyor. Peribacaları ile ünlü turizm bölgesi Kapadokya’da yer alan kayadan oyma doğal depolar, Türkiye’deki narenciye üretiminde de büyük bir öneme sahip. Başta Adana ve Mersin olmak üzere Akdeniz bölgesinde yetiştirilen limonlar, her yıl Aralık-Ocak ayında dalından kesilerek sandıklara doldurulup Kapadokya bölgesinde Ortahisar ve Kavak beldelerinde bulunan tüf kayalara oyulu yeraltı depolarına getiriliyor. Mart ayına kadar Akdeniz bölgesinden sevk edilen limonlar depolarda ilk olarak cins ve büyüklüklerine göre sınıflandırılıyor. Kasalarda kağıda sarılan limonlar burada yeni hasat dönemi olan Eylül- Ekim ayına kadar bu mekanlarda muhafaza ediliyor ve buradan hem yurt içi hem de yurt dışı piyasasında satışa sunuluyor.
LİMONUN KABUĞU İNCELİYOR, LEZZETİ ARTIYOR
Kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında bekletilen limonların kabuğu inceliyor, olgunlaşıyor ve sulanarak lezzet kazanması sağlanıyor. Sulanan limonların kilosu da artıyor.
Türkiye’nin peribacaları ile ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesi, turizmin yanında dünyada eşi bulunmayan tamamen doğal kayadan oyma limon ve patates depoları ile de tanınıyor. Akdeniz Bölgesinde Kasım-Aralık aylarında kesilen limonlar, Mart ayının ortasına kadar aralıklarla depolara getiriliyor. Depolara giren limonlar, yeni hasat dönemi olan Eylül- Ekim ayına kadar bu mekanlarda muhafaza edilebiliyor. Doğal depolarda bekletilen limonun tadında ve gramajında değişiklik yaşanıyor. Depoya girerken 5 ila 7 milimetre olan limonların kabuğu depodan çıkarken 1 milimetreye kadar incelebiliyor. Kabuk incelirken limon daha da sulanıyor ve lezzet kazanıyor. Yatak Limon sözü de bunun için deniyor.
Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor...
Nevşehir'in Kavak beldesinde bulunan bir doğal hava deposu sahiplerinden Doğan Naranciye Deposu işletmecisi Hamit Doğan 35 senedir depoculuk yaptığını belirterek, soğuk hava depolarına gönderilip buralarda saklanacak limonların kağıda sarılarak, sandıklanmaya başlandığını söyledi.
Doğan Naranciye Deposu işletmecisi Hamit Doğan, Ekim ayında kesilmeye başlanan limonların, Kasım ayının ortalarından itibaren depolara gelmeye başladığını belirtti.
Olgunlaşmamış şekilde ve yeşil renkte gelen limonların depolarda aylar içerisinde sararmaya başladığını ifade eden Hamit Doğan, Sarardıkça sulanır ve kilo olarak da ağırlaşır. 19 kilogram civarında gelen bir sandık limon sulandıkça 20,5 veya 21 kilograma kadar çıkar. Şu anda halen Mersin bölgesinden limonlar gelmeye devam ediyor.
Mart ayının 15-20'sine kadar limonlar gelmeye devam eder. 15 Nisan'dan itibaren ise Mersinden tezgâh işçileri gelmeye başlar. Sonrasında ülke içi satışı veya ihracat başlar. Kapadokya'da Limon depoları, Nevşehir’in Kavak beldesi ile Ortahisar beldesinde bulunuyor” dedi.
Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor..
Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor... Başta Mersin başta olmak üzere Akdeniz bölgesinde üretilen limonu yaz aylarında piyasaya sunarak daha fazla gelir elde etmeyi hedefleyen üreticiler, "yatak limon" hazırlığına başladı.
Mersin'de üretilen limonun bir bölümü tesislerde paketlenerek ihracata gönderilirken, bir bölümü de "yatak limon" olarak Nevşehir'in Kavak ve Ortahisar kasabasında bulunan kaya oyma doğal soğuk hava depolarında saklanıyor.
Yatağa alınan limonun Nevşehir'de bulunan kaya oyma doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 7-8 ay muhafaza edileceğini anlatan Limon üreticileri, "Yatağa alınan limon üreticisine daha fazla kazandırıyor. Çoğu üretici de bunu göz önünde bulundurarak, limonlarını tüccarlara satmak istemiyor. Üreticiler kendi imkanlarıyla limonlarını keserek, kağıda sarıyor, sandıklayarak, yatağa hazır hale getiriyor ve bu sayede yaz aylarında satıp daha fazla para kazanmayı hesaplıyor" diye konuştular.
Her yıl Akdeniz Bölgesinde dalından olgunlaşmadan ve sulanmadan, yeşil renkte toplanan limonlar Kapadokyadaki kayadan oyma doğal depolara getirilerek sulanması ve lezzet kazanması sağlanıyor. Yılda yaklaşık 6 milyon sandık olgunlaşmamış limon, Nevşehirin Kavak beldesi ile Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan depolara girerek muhafaza ediliyor.
Bu muhafaza esnasında bir çok kasaba halk' da faydalanıyor. bundan en başta limon yıkımını yapan ekipler olmak üzere yaz kış demeden depoda hoş sohbet eşliğinde yapılıyor zaman zaman limon yıkımı eğlenceli bir hal alıyor.