Eğitim

Milli Mücadele döneminde Nevşehir kitabı çıktı

Nevşehir’de uzun yıllar Türk Eğitim Sen Başkanlığı ve Kamu Sen il temsilciliği görevlerinde bulunan eğitimci yazar Mustafa Uğur'un ilk kitabı “Milli Mücadele Döneminde Nevşehir | Karakol Teşkilatı ”, Od Kitap Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Nevşehirli Eğitimci-yazar Mustafa Uğur duygularını şu cümlerlerle özetledi; "Nevşehir’de birçok konuda yazılmış kitaplar, araştırmalar vb. eserler var lakin Milli Mücadele dönemine ışık tutacak, o dönem Nevşehirli’nin ne yaptığını ya da nasıl bir tutum içerisinde olduğunu hem bilgi hem de hikayeleştirmeyle anlatan bir eserin eksikliğini yıllardır hisseden bir eğitimci olarak 5 yıl boyunca hem arşiv taraması hem hatıralar hem de canlı tanıklarla zenginleştirerek ortaya koymak istedim." dedi.

"Her sokakta bir KAHRAMAN , her evde bir DESTAN"

Bu eser Ürgüp ilçesine bağlı Çökek köyünden İhtiyat Zabiti Mustafa Fevzi’nin Revandiz esiri olarak memleketine geri dönmesini, sonrasında Milli Mücadele için örgütlenmeleri, Nevşehir, Ürgüp, Avanos hatta Niğde, Aksaray ve Adana/Pozantı dolaylarında Nevşehirlilerin milli mücadele için neler yaptıklarını anlatıyor. Kısaca "Karakol Teşkilatı", Milli Mücadele'nin isimsiz kahramanlarının hikâyesini anlatıyor. 

Tabi tüm bunları anlatırken o dönemde Nevşehir kalesi etrafındaki gizli mahzenleri, Rum ve Ermeni vatandaşların nasıl tavır takındıklarını, Kilise’nin rolünü, Atatürk’ün Nevşehir’deki mücadeleye desteğini ve Sarı Müftü’nün tavrını da öğrenmiş oluyoruz.

Romanımız D&R mağazaları başta olmak üzere KitapYurdu, İstanbul Kitapçısı gibi bir çok platformda satışa sunuldu.

Nevşehirli bir eğitimci olarak Nevşehir’i ve Nevşehirli’yi anlatmaktan gurur duyuyorum. Bu eser gelecek nesillere şehrimiz adına çok önemli bilgiler ve ipuçları bırakmış olacak.

Eğitimci Yazar Mustafa Uğur'un ilk kitabı çıktı

1919 yılında Milli Mücadele'nin Nevşehir'deki isimsiz kahramanlarının hikâyesini anlatan roman yayınlandı.

Bu kitapta; esaretten dönen İhtiyat Zabiti Mustafa Fevzi'nin Karakol Teşkilatıyla Nevşehir ve etrafında filizlenen hürriyet ateşini okuyacaksınız.

1919, Nevşehir. Yurdun dört bir yanında olduğu gibi, burada da sessiz bir mücadele başlamıştı. Esaretten dönen İhtiyat Zabiti Mustafa Fevzi, memleketi Nevşehir'de yeni bir hayata adım atar. Etrafında gördükleri, onu düşündürür ve harekete geçirir.

Mustafa Fevzi, kendini Karakol Teşkilatı adı verilen bir grubun içinde bulur. Bu grup, Anadolu'nun bağrında filizlenen umudun adıdır. Sıradan insanların olağanüstü fedakârlıkları, günlük yaşamın içine gizlenmiş cesaret öyküleri...

"Karakol Teşkilatı", Milli Mücadele'nin isimsiz kahramanlarının hikâyesini anlatıyor. Anadolu'nun her köşesinde yaşanan ve belki de hiç duyulmamış olayları gün yüzüne çıkarıyor."

Mustafa UĞUR kimdir?

1961 yılında Nevşehir'de doğan Mustafa Uğur, ilk orta ve lise eğitimini Nevşehir’de, yüksek öğrenimini ise Ankara Gazi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 

1982 yılında Gaziantep iline Öğretmen olarak ilk ataması gerçekleşmiş, 1986 yılında ise lise eğitimini tamamladığı Nevşehir Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü’ne öğretmen olarak tayini gerçeklemiştir. 

2004 yılına kadar aynı okulda öğretmen ve atölye şefi olarak görev yapan Mustafa Uğur, 2004 yılında ise profesyonel olarak sendika başkanlığına başlamış, 2017 yılına dek sendika başkanlığı görevini başarıyla yürütmüş, Nevşehir’de birçok sosyal sorumluluk projelerine imza atmıştır.

2002-2015 yıllarında yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapan yazar, Türk Ocağı, Tema Vakfı, Uluslararası Avrasya Eğitimciler Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarında da etkin görev almıştır. 

Evli ve 2 çocuk babası olan yazar, halen Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Bölümü’nde atölye şefi olarak görev yapmaktadır.

"Her sokakta bir KAHRAMAN , her evde bir DESTAN"