Nevşehirli çiftçinin beklediği mısır fiyatları belli oldu. Ancak beklenen fiyat çiftçilerin tepkisini çekti.
Nevşehir'de düşük verim ve yüksek maliyetler gölgesinde mısır hasadı yapan çiftçiler açıklanan fiyatla şok yaşadı.
Nevşehirli çiftçinin özlemle beklediği, bölgemizin önemli tarımsal ürünlerinden olan Mısır alım fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 2023 yılı için 6.000 TL olarak açıklandı. Geçen yıl ton başına 5.700 TL olan mısır taban fiyatındaki bu artış çiftçiyi memnun etmedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2023 sezonu mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlemesinin ardından Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde mısır üreticileri mısır alım fiyatının çiftçinin beklentisinin çok altında olduğunu söyledi.
Nevşehir'de mısır üreticisi çiftçiler şokta
FİB Haber Merkezine açıklamada bulunan Derinkuyu ilçesinden bir çiftçimiz; "Global dünyanın stratejik ürünü olan buğday fiyatları Türk çiftçisi açısından yeterli olamamıştı. Şuanda açıklanan Mısır fiyatları da Türk çiftçisini kesinlikle hayal kırıklığına uğratmıştır. Hayvancılıkta ve insan hayatında önemli bir besin maddesi olan mısırın çiftçimize bu açıklanan fiyatlarla kesinlikle herhangi bir getirisi yoktur. Son iki ayın enflasyonuna baktığımızda tarım girdileri %200ü aşan fiyatlarla artış gösterirken mısır fiyatı geçen yıla nazaran %5lik bir artık gösterip mısır çiftçisini bataklığa itmiştir. Biz çiftçilerin bu konuda müzdarip olduğunu belirtiyor bu konuda alım fiyatının yeniden gözden geçirilerek gerekli iyişeltirmenin yapılmasını rica ediyoruz." dedi.
Mısır üretimin, daha fazla gübre ve sulama istemesi nedeniyle, diğer ürünlere göre çok daha masraflı olduğuna dikkat çeken Nevşehirli bir mısır üreticimizde; Dane mısır kg mliyeti 6 TL yi geçmektedir, dolayısı ile açıklanan kg fiyatı çiftçiyi sevindirmemiştir. Yani bu kadar emek sarf eden, gece gündüz demeden çalışan çiftçi emeğinin karşılığını alamadığını göstermektedir. Bugün açıklanan dane mısır fiyatı büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştur. Fiyatın belirlenmesinde üretim maliyeti ve üretici karı dikkate alınmalıydı. Bakanlık, çiftçinin bu mağduriyetini gidermek için acilen devlet desteğinin arttırılması konusunda bir çalışma yapmalıdır" dedi.
TMO MISIR ALIMLARINA BAŞLIYOR
Mısır hasadı Ağustos ayının ilk haftasında Adana ve Hatay’da lokal olarak başlamış olup ülke genelinde bugün itibariyle yaklaşık %8 seviyelerindedir.
Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenmiş ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları oluşturulmuştur.
2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir.
TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir.
TMO mısır alımlarına ilişkin detaylı bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
- Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.
- TMO, Türkiye genelinde bulunan işyerlerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda mısır alım faaliyeti gösterecektir.
- TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.
- TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
- Randevular yarından (23.08.2023 - saat 10:00) itibaren alınabilecek olup alımlara TMO işyerlerinde 24.08.2023’ten itibaren, lisanslı depolar üzerinden ise yine randevulu olarak 28.08.2023’ten itibaren başlanacaktır.
- TMO iş yerlerinde, Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
- Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
- Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.
- Üreticilerden yapılacak mısır alımlarında borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.
- Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.
Üreticilerimizin Dikkat Edeceği Hususlar;
TMO’ya mısır teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,
Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları,
Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,
gerekmektedir.
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.
Yeni mısır hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.
ANLAŞMALI BANKALAR:
Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası.