Genel

Uğur'un, 'Karakol Teşkilatı' kitabını her Nevşehirli mutlaka okumalı

Nevşehirli Eğitimci-yazar Mustafa Uğur'un ilk kitabı, “Milli Mücadele Döneminde Nevşehir | Karakol Teşkilatı”, Od Kitap Yayınları etiketiyle çıktı.

Nevşehir’de uzun yıllar Türk Eğitim Sen Başkanlığı ve Kamu Sen il temsilciliği görevlerinde bulunan Eğitimci-yazar Mustafa Uğur, FİB Haber.Com İnternet gazetesine nezaket ziyareti gerçekleştirdi.

 'Karakol Teşkilatı' kitabını her Nevşehirli mutlaka okumalı

Milli Mücadele Döneminde Nevşehir'i konu alan kitabının okuyucularıyla buluşmasının ardından yaşadığı mutluluğunu FİB Haber Merkezi ile paylaşan  Nevşehirli Eğitimci-yazar Mustafa Uğur, “Karakol Teşkilatı”, isimli ilk kitabını imzalayarak FİB Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı'ya hediye etti.

"Amacımız; tarihi bugünün ışığında yeniden yazmak değil, bellek’tekileri ortaya çıkarmaktır." diyen Eğitimci-yazar Mustafa Uğur, pek çoğunu ilk kez duyacağımız yeni çıkan ilk kitabı ile ilgili olarak gazetemize şu bilgileri verdi:  "Nevşehir’de birçok konuda yazılmış kitaplar, araştırmalar vb. eserler var lakin Milli Mücadele dönemine ışık tutacak, o dönem Nevşehirli’nin ne yaptığını ya da nasıl bir tutum içerisinde olduğunu hem bilgi hem de hikayeleştirmeyle anlatan bir eserin eksikliğini yıllardır hisseden bir eğitimci olarak 5 yıl boyunca hem arşiv taraması hem hatıralar hem de canlı tanıklarla zenginleştirerek ortaya koymak istedim.

Nevşehirli bir eğitimci olarak Nevşehir’i ve Nevşehirli’yi anlatmaktan gurur duyuyorum. Bu eser gelecek nesillere şehrimiz adına çok önemli bilgiler ve ipuçları bırakmış olacak." dedi.

FİB Haber Nevşehir için önemli bir değer...

FİB Haber İnternet Gazetesi’nin sadece Nevşehir değil, bölgemiz içinde çok önemli bir görev üstlendiğini, kamuoyunu bilgilendirme de örnek bir yayıncılık sergilediğini belirten Uğur, ilimize ve bölgemize kattığı değerden dolayı teşekkürlerini iletti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren FİB Haber İnternet Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı’da; "Kıymetli büyüğümüz Eğitimci-yazar Mustafa Uğur, bu kıymetli eseriyle önemli bir misyon üstlenerek eğitime kaynak ve gelecek nesillere kalıcı bir armağan bırakmıştır. Bizde FİB Haber Merkezi olarak, Nevşehir'imizin yetiştirdiği önemli değerlerimizden Eğitimci-yazar Mustafa Uğur'un "Karakol Teşkilatı” adlı yeni kitabının hayırlı olmasını diliyor, bu güzel hediyesi içinde kendisine teşekkür ediyoruz" dedi.

Sohbet ortamında geçen ziyarette, Gazetemiz FİB Haber.Com Genel Yayın Yönetmeni Çapacı ile biraraya gelen Uğur, başta eğitim, kültür, güncel siyaset ve Nevşehir ile alakalı keyifli bir sohbet geçirdi.

"Her sokakta bir KAHRAMAN , her evde bir DESTAN"

Bu eser Ürgüp ilçesine bağlı Çökek köyünden İhtiyat Zabiti Mustafa Fevzi’nin Revandiz esiri olarak memleketine geri dönmesini, sonrasında Milli Mücadele için örgütlenmeleri, Nevşehir, Ürgüp, Avanos hatta Niğde, Aksaray ve Adana/Pozantı dolaylarında Nevşehirlilerin milli mücadele için neler yaptıklarını anlatıyor. Kısaca "Karakol Teşkilatı", Milli Mücadele'nin isimsiz kahramanlarının hikâyesini anlatıyor. 

Tabi tüm bunları anlatırken o dönemde Nevşehir kalesi etrafındaki gizli mahzenleri, Rum ve Ermeni vatandaşların nasıl tavır takındıklarını, Kilise’nin rolünü, Atatürk’ün Nevşehir’deki mücadeleye desteğini ve Sarı Müftü’nün tavrını da öğrenmiş oluyoruz.

Romanımız D&R mağazaları başta olmak üzere Kitap Yurdu, İstanbul Kitapçısı gibi bir çok platformda satışa sunuldu.

Keyifle okuyacağınız bir kitap...

1919 yılında Milli Mücadele'nin Nevşehir'deki isimsiz kahramanlarının hikâyesini anlatan roman yayınlandı.

Bu kitapta; esaretten dönen İhtiyat Zabiti Mustafa Fevzi'nin Karakol Teşkilatıyla Nevşehir ve etrafında filizlenen hürriyet ateşini okuyacaksınız.

1919, Nevşehir. Yurdun dört bir yanında olduğu gibi, burada da sessiz bir mücadele başlamıştı. Esaretten dönen İhtiyat Zabiti Mustafa Fevzi, memleketi Nevşehir'de yeni bir hayata adım atar. Etrafında gördükleri, onu düşündürür ve harekete geçirir.

Mustafa Fevzi, kendini Karakol Teşkilatı adı verilen bir grubun içinde bulur. Bu grup, Anadolu'nun bağrında filizlenen umudun adıdır. Sıradan insanların olağanüstü fedakârlıkları, günlük yaşamın içine gizlenmiş cesaret öyküleri...

"Karakol Teşkilatı", Milli Mücadele'nin isimsiz kahramanlarının hikâyesini anlatıyor. Anadolu'nun her köşesinde yaşanan ve belki de hiç duyulmamış olayları gün yüzüne çıkarıyor."

Mustafa UĞUR kimdir?

1961 yılında Nevşehir'de doğan Mustafa Uğur, ilk orta ve lise eğitimini Nevşehir’de, yüksek öğrenimini ise Ankara Gazi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 

1982 yılında Gaziantep iline Öğretmen olarak ilk ataması gerçekleşmiş, 1986 yılında ise lise eğitimini tamamladığı Nevşehir Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü’ne öğretmen olarak tayini gerçeklemiştir. 

2004 yılına kadar aynı okulda öğretmen ve atölye şefi olarak görev yapan Mustafa Uğur, 2004 yılında ise profesyonel olarak sendika başkanlığına başlamış, 2017 yılına dek sendika başkanlığı görevini başarıyla yürütmüş, Nevşehir’de birçok sosyal sorumluluk projelerine imza atmıştır.

2002-2015 yıllarında yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapan yazar, Türk Ocağı, Tema Vakfı, Uluslararası Avrasya Eğitimciler Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarında da etkin görev almıştır. 

Evli ve 2 çocuk babası olan yazar, halen Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Bölümü’nde atölye şefi olarak görev yapmaktadır.